Бира, приготвена с дрожди на над 40 милиона години?

Полезна колко и съвременната бира, но далеч не е съвременна
3
Бира, приготвена с дрожди на над 40 милиона години?
Източник: Reuters, архив

Бирата е най-старата и най-употребяваната алкохолна напитка в света. По популярност сред всички напитки, заема почитното трето място, отстъпвайки само на водата и чая.  

За производството и се използва процес, познат като ферментация. Произхождащи от скорбялата на малцови, житни и други растения захарни съединения служат за храна на добавени, специфично подбрани дрожди – едноклетъчни гъбични организми. Дрождите се хранят със захарите, като ги разграждат, за да получат енергия и отделят като отпадни продукти въглероден диоксид и алкохол.
 
От вида на използваните дрожди зависят до голяма степен вкусът, алкохолното съдържание и качеството на получената бира. Големите биропроизводители често смятат типа, произхода и спецификите на дрождите си за фирмена тайна и усърдно ги крият. Един учен обаче решил да постъпи по противоположен начин – обявява публично, че бирата, приготвяна от фирмата му, използна една точно определена гъбичка, която не се отличавала с нищо специално... Освен, че е на близо 45 милиона години.
 
През 1993 г. Раул Кано изолира ДНК от древно насекомо, открито в парче кехлибар, точно както във филма "Джурасик парк". Неговото постижение смазало общоприетата в тогавашните научни среди хипотеза, че ДНК е нестабилна и неустойчива и не може да оцелее за дълги периоди от време. Парчето кехлибар, открито в Бурма, било подложено на специфично датиране – възрастта му била между 25 и 45 милиона години! Кано заключил, че наличните микроорганизми са били запечатани в кехлибара през епохата Еоцен, когато Австралия се отделила от Антарктдида, а на земята се появили първите бозайници.
 
Ученият искал да съживи бактерии, които открил в храносмилателната система на насекомото, с цел да извлече от тях нов тип антибиотици, които да помогнат на медицинските науки. Извадени от кехлибара, те се оказали дрожди, които все още били жизнеспособни. Спорите им били в покой и напълно изолирани от околния свят за 45 милиона години, но при  добавяне на малко вода и хранителни вещества, те се „събудили“. За съжаление, антибиотичните им способности не били задоволителни и дрождите дълго време били изоставени в лабораторията на д-р Кано. Докато не го осенява внезапната идея: „дрожди... защо не направим бира с тях?“
 
След получено разрешение и тестове за безопасност, първите бири приготвени с този гъбичен организъм, съвременник на динозаврите, започнали да печелят награди и хвалби за уникалния си, "древен" вкус. Активното и производство започва през 2006 г. и днес, благодарение на интернет, бирата е достъпна с поръчка по целия свят.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
Суека преди 1 година
В България БИРАТА е чиста ХИМИЯ и нискокачествени продукти .... и не само бирата е така а ВСИЧКО ! Корпоративното ГЕНОЦИДНО Мислене е такова влагаш боклуци причиняващи ти цяла ШЕПА болести и ДНК изменения , но за сметка на това ПЕЧЕЛИШ МИЛИОНИ/МИЛИАРДИ !!!

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа
Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Чудесни прически, които да опитате (галерия)
Чудесни прически, които да опитате (галерия)

Чудесни прически, които да опитате (галерия)