Палмовото масло – канцерогенно, токсично... Всяка втора храна го има

Българите сме консумирали над 12 хил. тона от него за година
4 апр 2017 18:00,
64
Палмовото масло – канцерогенно, токсично... Всяка втора храна го има
Снимка: Архив, Reuters

Европейската комисия трябва да предложи законодателен акт, с който да се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти, обясни евродепутатът Момчил Неков от групата на европейските социалисти пред БНР.

Още по темата

"Това, за което настояваме, е да се забрани и употребата в храни, тъй като 50% от всички храни в ЕС съдържат палмово масло", допълни той.

Евродепутатите ще разгледат доклад с предложение палмовата мазнина да бъде изключена от състава на биогоривата след 2020 година, както и апела за по-строг режим за внос в страните от ЕС.

Неков цитира последни проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните, според които палмовото масло е продукт, който е канцерогенен и генно токсичен и допълни, че суровината има все по-широко приложение заради ниската цена в сравнение със сходни продукти.

"Тази токсичност на палмовото масло се получава при преработените растителни масла. Рафинирането на самия продукт при висока температура крие риск за здравето. Бебетата са изложени на стойности над допустимото равнище за храните за бебета и кърмачета", коментира Момчил Неков.

По думите му за миналата година само в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово масло.

"Потребителите с по-ниски доходи стават неволни жертви на тази подмяна - вместо да се използват реални млечни съставки. Реално в ЕС имаме излишък на мляко, в същото време обезлесяваме тропическите гори в Малайзия и Индонезия, за да може да се произвежда палмово масло. Това е т.нар. "неустойчиво развитие", заключи евродепутатът.

Самите етикети на много продукти в България съдържат подвеждаща информация - записано е "растителна мазнина" без да се обозначи каква е, подчерта Момчил Неков.

Експерименталните проучвания върху животни са много сериозен сигнал за изводи, които трябва да бъдат направени спешно през следващите години. Това мнение изрази проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.

"При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се невротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това поставя на съвсем друга плоскост възможността за използванета на рафинираното палмово масло в хранителните продукти. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните. Нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем", настоя тя.

Производството на тази евтина мазнина води до екологична катастрофа в страните, които я произвеждат, там се унищожават горите, за да се засаждат палми, допълни проф. Петрова.

В момента има истинска война между производителите и учените, защото ограничаването на употребата на палмово масло ще доведе до сериозни икономически проблеми, каза в заключение тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
8
 
! Отговори
He преди 6 години
До баткоНе, приятелю! Точно палмовото масло НЕ СЕ нагрява!Нагрява се слънчогледовото, соевото, царевичното и ... някои видове маслиново. Не случайно "Студено пресования" зехтин е по-добър, по-полезен и по-скъп! ;)Има една теза, че през 80-те години бума на производство на палмово масло е застрашил американските производители на соево масло и те стартирали кампания за "Здравословно хранене", но тя имала единствената задача да "очерни" палмовото масло за да спаси бизнеса им.
53
7
 
7
 
! Отговори
He преди 6 години
Не разбирам защо четете некомпетентни глупости, че им се и връзвате?Прочетете още веднъж статията и обърнете внимание, че основния рефрен в нея е изречението: "Рафинирането на самия продукт при висока температура крие риск за здравето."Цялата статия е изградена и се крепи на тази теза! До тук нямаме противоречия, нали?Да, НО истината е, че палмовото масло е толкова евтино именно защото ВЪОБЩЕ НЕ СЕ РАФИНИРА и дехидрогенизира. Достатъчно твърдо е в естествен вид и няма нужда от тези операции!
52
2
 
8
 
! Отговори
the преди 7 години
На абсолютно всички видове адаприрани млека за бебета пише, че в състава има палмово масло. На някои даже пише, че са БИО. Егати с какво храним децата още от малки!
51
3
 
1
 
! Отговори
батко преди 7 години
Коментиращи, палмовото масло се е ползвало хилядолетия, което е и опорната точка на поддръжниците му. Не е проблема в самото масло.Ако е под формата консумирана хилядолетия всичко е ОК.Проблена е в обработката сега. За да стане бистричко и удобно за масова употреба се нагрява до 800 градуса и с това всичко се прецаква.Най вече ние.Бедните работещи
50
3
 
3
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Жена ми, казва се Костадинка- викаме и Коцето и е родом от Разлог, е едновременно и грозна, а и не ми пуска, не сме правили секс от повече от 10 месеца! Според вас да се радвам ли, или да плача? Питам, защото и аз се чудя по темата!
49
1
 
11
 
! Отговори
Бебо преди 7 години
Кравето сирене трябва да е твърдо и да жълтее.Бонаците започнаха да купуват гръцко фета защото било мазно. Сега да не се оплакват от бъбреци. Еволюцията не прощава. Ще останем тези което консумираме животински продукти и не ламтим за растителни мазнини.
48
6
 
4
 
! Отговори
Бай Х@@ преди 7 години
До бай Петко50г ракия ?Че тя жената пие повече от тебе бе ?Не казвай от къде си, хората ще се смеят, не можеш излезна на улицата, ти мъж ли си , кво си ?И после, кво, като изпиеш тия 50г си лягаш да спиш ? А жена ти се услушва ?Кви сте вие бре, я изпечи кили пържоли и докарай 1-2 кила червено вино, да видиш кво става сетне.
47
0
 
1
 
! Отговори
Бай Х@@ преди 7 години
До байхейсМи+те+са+ползвали+палмово+масло+тогава+и+са+умиралиМалко+да+ви+отворя:палмовото+не+е+по-евтино+от+друго+олио+просто+издържа+3-ти+повече+по-дълго+при+пържене+НЕ+ПОЕМА+МИРИЗМИ+(даже+и+риба+да+пържите)изгаря+при+240+градуса+не+при+210+както+слънчогледа
46
0
 
1
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
До ДЕДИ 51 Дедо, при тази твоя разкладка ако съм ти "булка" и минутна няма да ми издържиш !
45
5
 
1
 
! Отговори
деди преди 7 години
До бай ПеткоБай Петко, аз съм на 75-6, това, да пиеш по 50гр. На ден?, лъжеш, брат! Аз пуша по 2,5 кутии цигари и по 5-600гр. На ден. Като те чета, освен да те взема за булка, а? И на всеки ден в повече съмблагодарен..... Или пък не?! Омръзва, ще знаеш
44
1
 
3
 
! Отговори
До 50-Анонимен преди 7 години
Другарю! Това е световен проблем.Това че вие в ППОто сте инструктирани да громите класовия .враг ви кара да говорите глупости и да политизирате всичко.Работете хей,че ние работещите ще искаме да намалят социалната на 50лв.,за сметка на заслужилите.А комунизма сам се бори със себе си.То се видя
43
13
 
19
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
При бай Тошо много неща нямаше.Особенно към края му почти нищо нямаше.Даже ток и бензин.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да спасим орангутаните те са най потърпевщи от туи масло.
41
2
 
28
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Баба ми и майка ми пържеха животинските продукти със свинска мас, а растителните продукти, салати и постни ястия с БЪЛГАРСКО слънчогледово олио. Изкарах до сега почти 70 години без болести и без хапчета и без кръвно, пуша по 1 кутия цигари на 3 дни и пия по 50 гр. гроздова на ден. . Децата ми се радват на добро здраве. Помислете !?
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБратко, трябва да те нарекат Анонимен Златоусти, от твоята уста - в божиите уши! Прав си, ама много, вместо да ядат свинско от Аржентина на плажа в Гърция, по -добре децата да ядат месо от село в задния двор, от барбекюто! Ако търси човек екзотика, ми да ги заведе на Белоградчишките скали, а не на некви изсъхняли гръцки камъняци! Ако това имаш предвид -подкрепям!!!
39
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, тровете се с каквото искате, моите деца не ядат такива неща, лютеница-домашна, меса домашно, брашно-по 2 чувала зареждам ноември, всичкото зимнина-домашни продукти ми е. Не да се хвалим, ама може да ми завиждате! Мирсим!P.S. Честно, аз *** си ги плюскам, щото ям извън къщи всеки де, но децата ми НЕ! С тяхното ядени компромис НЕ-ПРА-ВЯ ! Точка !
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър ден
37
12
 
6
 
! Отговори
ДО 39 преди 7 години
Не виждам къде е проблема и с какво се тровим - перушина , нокти , сухожилия , кокоши крака - това е биохрана , кучета и котки дори врабците го ядат и не са изпопадали .
36
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 31. Ще ви кажа какво слагат в салама и кренвишите. Работил съм в производството на тези *** 6 месеца и като разбрах технологията на производство веднага напуснах. Не искам да бъда производител на отрови за хората. В саламите и кренвиршите има всичко друго но не и месо! Има специална машина която каквото и да и пуснеш го прави на каша. А какво пускат? Кокоши крака клюнове сухожилия даже и перушина. Всичко това се забърква и се овкусява с Емудулатори придава се вкус и отива в магазина.
35
4
 
11
 
! Отговори
GRN преди 7 години
На Неков проблемът му е, че трябва да покаже и той някакво действие в Европарламента. Такива като него или почват някоя дълга (и често безсмислена) реформа, или почват някоя непосилна за тях тема, по която могат да демонстрират "активност" няколко години.