Манията за здравословно хранене – двигател на земеделието

Тенденцията е да се търси повече продукция за прясна консумация
6 апр 2017 13:23, Екип на Bloomberg
11
Манията за здравословно хранене – двигател на земеделието
Снимка: flickr

Вярваме, че това което се случва в световен мащаб, няма как да подмине и България. В крайна сметка процесите, които се развиват в нашето селско стопанство, малко или много са отражение на глобалното търсене и предлагане на стоки. От една мания се раждат много различни направления с много обещаващо бъдеще. Това е манията на здравословното хранене сред населението не само в развитите държави, но и във все по-големи слоеве на обществото и в развиващият се свят.

Така обобщи глобалните тенденции в сферата на селското стопанство в глобален мащаб основателят и управител на InteliAgro Николай Вълканов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Тенденцията е да се търси повече продукция за прясна консумация за сметка на преработените храни и храните от животинска продукция. От там се извеждат 3 направления, пред които има огромни перспективи за растеж през следващите години до 2025-2030", каза още гостът в студиото.

"Първото са меките, горските плодове – малини, къпини, ягоди, боровинки. Смело можем да кажем, че в момента боровинките завладяват света, като вече това е така поне в Западното полукълбо. На второ място може да откроим все по-нарастващото търсене и на ядките. Тук вече има и едно насищане на пазара, като се намираме в една много интересна фаза. Голямото предлагане на ядки ще притисне средните им цени, като това ще доведе до ръст на управлението. Третото направление са гъбите, и то не само масовите сортове, които консумираме в България", обобщи актуалните трендове в сектора Вълканов.

Повече от разговора може да видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Високо концентрираното индустриално земеделие не може да бъде екологично. Защото за да не ползват пестициди трябва да използват генно модифицирани култури. А генномодифицираните култури ако не друго убиват полезната бактериална популация в тялото на човека. А това убива бавно и мъчително.От руга страна свръх концентрацията на населението не поизволява неиндустриално земеделие. Ситуацията е патова ако не живеете на село и далече от градове и индустрия.
5
1
 
1
 
! Отговори
BG преди 7 години
2 - ти другарю сигурно работиш само заради едното благодаря :) Били ни манипулирали - ами първо никой не ти е виновен че си *** и че се хващаш на реклами и второ - всеки бизнес и търговец работи за печалба ! .... комунист !
4
0
 
5
 
! Отговори
мда преди 7 години
Мое лично мнение е че е хубаво да се консумират пресни плодове зеленчуци и месо. Смятам че са по вкусни и си заслужава. Истината е че изобщо не ми дреме далище го наричаш БИО или ще е от градината на баба Пена от село Сусурлево...
3
7
 
1
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Гле'й с'я. Едно време по пещерите са се хранили само с органик месо и зеленчуци прясно хванати и набрани от гората и едвам са изкарвали до 30 години.Сега се тъпчем с ГМОта и живеем по 80-90 години.А пък вие им пълнете джебовете...
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма "мания по здравословно хранене", има брутално безотговорно отношение на държавата и бизнеса към храненето и чудовищните здравословни проблеми произтичащи от това.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Offf..