Д-р Веселина Яначкова: Бременността е стрес за организма!

Има редица промени в хормоналните нива, казва лекарят
7 апр 2017 10:15, Румяна Тасева
15
Д-р Веселина Яначкова: Бременността е стрес за организма!
Медицински комплекс „Д-р Щерев”

 За шести пореден път Puls.bg организира Форум бременност и детско здраве. Тази година той ще се проведе на 13 и 14 май. Отново на него ще говорим на теми, свързани с бременността, раждането, грижите за новороденото и детското здраве. Д-р Яначкова е един от лекторите на форума, на който бъдещи и настоящи родители могат да получат достоверна и актуална информация директно от водещи български специалисти. Знаете, че след всяка лекция имате възможност да зададете Вашите въпроси към тях и направите своя контакт лице в лице. 

Повече за програмата на Форум бременност и детско здраве май 2017 можете да научите на events.puls.bg. 
 
Д-р Веселина Яначкова завършва медицина в МУ-София през 2006 г. През 2012 г. придобива специалност по ендокринология. Асистент е към Отделението по ендокринология и болести на обмяната към Медицинския институт на МВР (МВР болница). От 2013 г. д-р Яначкова е част от екипа на Сектора по ендокринология към Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Научните и практическите ѝ интереси са насочени към болестите на обмяната, репродуктивната ендокринология, ендокринологични проблеми и бременност. 
 
Д-р Яначкова, какви хормонални промени в организма на жената настъпват през бременността?
 
Независимо, че бременността  е физиологично състояние, тя е и стрес тест- наблюдават се редица промени в хормоналните нива и в протичането на метаболитните процеси в тялото на жената. Промените в хормоналните нива са физиологични и при повечето бременни настъпват процеси на адаптация, благодарение, на които клинични оплаквания не се наблюдават. В определени условия, при някои жени обаче, тези адаптационни механизми не работят адекватно, в резултат на което настъпват нарушения.
 
Нарушенията във въглехидратната обмяна са едни от често срещаните сред бременните. Затова допринасят наднорменото тегло, заседналият начин на живот, фамилната предразположеност, съпътстваща артериална хипертония, нарушенията в нивата на холестерола и триглицеридите, и т.н. Изключително важно е да се познават добре рисковите фактори, които могат да доведат до промяна в метаболитният статус на бъдещата майка и да се положат усилия в посока на тяхното елиминиране. Това ще благоприятства значително положителният ход на бременността и ще сведе до минимум възможността за възникване на усложнения отстрана на майката и детето.
 
Нарушенията във функцията на щитовидната жлез са втората по честота ендокринопатия, изявяваща се по време на бременност. Автоимунните тиреоидни заболявания, са основните водещи до изява на хипер или хипотиреоидизъм при бременни жени. Съществуват специфични състояния на бременността, които водят до  промени във щитовидната функция и изява на така наречената Гестационна тиреотоксикоза ( т.е. тиреотоксикоза на бременността). Те се свързват с повишени нива на  свободен тироксин (ФТ4), намалени нива на тиреостимулиращият хормон (ТСХ), минимално увеличение на щитовидната жлеза, разнообразни клинични прояви, характерни за хипертиреоидизъм и отсъствие на антитиреоидни антитела. Установено е, че тези прояви са резултат на стимулиращия ефект на високите нива на човешкият хорионгонадотропин (ЧХГТ) върху щитовидната жлеза. Такива състояния са хиперемезис гравидарум, трофобластна болест – характеризиращи се с абнормно високи нива на ЧХГТ. 
 
Нормалните нива на витaмин D при бременните са от голямо значение за правилното протичане на бременността и редуцирането на риска от възникване на усложнения при майката и плода. Освен това достатъчните нива на витамин D на жената се оказват важни не само за развитието на детето вътреутробно, но и в последствие.
 
Важни по време на бременност са и промените в  калциево-фосфорната хомеостаза. Съществени промени се наблюдават в майчината калциева, респективно костна обмяна, за да бъдат посрещнати нуждите на плода. При някои пациентки тези промени могат доведат до изменения в костната минерална плътност и изявата на т. нар. транзиторна остеопороза. Бременността не е самостоятелен рисков фактор за развитие на транзиторна остеопороза. Това  е период, в който при наличие на предшестващи рискови фактори, може да има клинична изява на това състояние. Такива са: Фактори, свързани с начина на живот преди забременяването, например: нисък индекс на телесна маса (ИТМ); голямо значение се обръща в последните години на дефицита на витамин D3; тютюнопушене; употреба на кафе и алкохол. (1); Различни заболявания, водещи до промени, свързани с изява на вторична остеопороза- хипертиреоидзъм, хиперпаратиреоидизъм, хипогонадотропен хипогонадизъм, хиперпролактинемия, хиперкортицизъм, анорексия, бъбречни, стомашно-чревни заболявания и т.н. (2); Употреба на различни медикаменти преди бременността, а също и по време на самата бременност- хепарин, глюкокортикоиди и др. (3); Генетични фактори (4).
 
Не на последно място значително се променят нивата на естрогените, прогестерона, започва образуването на човешки хорионгонадотропин. Плацентата е източник на редица хормони - като плацентарен лактоген, пролактин, плаценратен рестежен фактор, кортизол, маркери на възпалението, които на свой ред също водят до значителни промени.
 
Какви оплаквания може да има жената вследствие на хормоналните промени с бременността?
 
В началото на бременността, в резултат на високото ниво на човешки хорион гонадотропин, голяма част от бременните се оплакват от гадене и повръщане. Резките промени в нивата на женските полови хормони прави бременните по-емоционално лабилни. Ако са налице нарушения във функцията на щитовидната жлеза, то тогава може да има оплаквания в различна посока: На повишена функция - умора, сърцебиене, изпотяване, безсъние, нервно напрежение, нетолериране на топло и др. (1); На намалена функция - умора, отпадналост, сънливост, трудна концентрация, нетолериране на студ и т.н. (2) При наличие на промени в кръвната захар - жажда, често уриниране, уроинфекции и др.
Остеопорозата по време на бременност се свързва с болки в гърба, затруднено навеждане и изправяне.
 
Как би могла бъдещата майка да се справи с тези състояния на дискомфорт?
 
За да се справи  с тези оплаквания, бременната трябва да се консултира със съответен специалист, ясно да се отдиференцира състоянието и да се изготви подходящ терапевтичен режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човечеството съществува благодарение на процеса бременност. Не само бременността е стрес. И живота като цяло е стрес. Дайте да не живеем по тая логика. Има и по - стресиращи съсояния от бременноста. Старостта, например. Някой се опитва да изглежда интелигентен, но някакси смешно му се получава ;)
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драги БЪЛГАРСКИ жени, не си стресирайте организмите с бременност! Нито с отглеждането на деца. Оставете тази задача на ромките и туркините в България. На евроатлантиците не им трябват български бебета. А ромките и туркините не могат да четат, за да прочетат тази статия, та тях не ги касае...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към 5. Надали има друга държава, където в отглеждането на детето се включва цялата рода в масовият случай, децата са заринати от дрехи и играчки отново в масовият случай и почти всяка събота и неделя са при баби и дядовци докато родителите се забавляват. Ваканции отново с баба и дядо. Разбира се тези отношения пораждат и проблеми. Детето се възпитава по различни модели, често е с наднормено тегло показва статистиката.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради такива разсъждения изпитват ужас от бременността. Малко хормоните да не са в норма и се почва драма, излишни медикаменти, раждане супер асистира но. Колкото и да не ви се вярва в Холандия където дори лекар не ти наблюдава бремеността, не се блъскат с разни химий и раждането е предимно вкъщи, нивото на смъртност е изключително ниско за разлика от България - куп интервенции доказано остарели, стрес, лошо отношение и висока смъртност. Само в БГ всичко се драматизира.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен не бременността отказва повечето съвременни жени, а отглеждането на дете след това. И без такива статии хората имат лични наблюдения, че бременността и раждането не са песен, но все някак се изтърпяват , а после? Освен това съвременният свят предлага много облекчения на бременните, за каквито едно време не са си и мечтали .
4
3
 
0
 
! Отговори
партеногенетик преди 7 години
Стрес , стрес ..... колко да е стрес една бременност - стига да е ЖЕЛАНА . . . . . . . А иначе - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА Д-Р ЯНАЧКОВА и на всички други ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
3
3
 
1
 
! Отговори
Права е преди 7 години
Или както аз казвам : втори пубертет по никое време ;)
2
3
 
19
 
! Отговори
Мислеща преди 7 години
Тезата на тази "докторка" само показва какво е нивото в нашата медицина. Бременността и раждането са естествен процес и женският организъм е подготвен за това по рождение. Господ го е създал така, че да носи и дарява живот. Ако жените са здрави, живеят и се хранят здравословно при ниски нива на стрес всичко ще е нормално. Разбира се има и изключения, но те би трябвало да са рядкост и точно тук е мястото на съвременната медицина да помага. Искат да ни убедят, че бременността е болест, а тя не е !
1
7
 
2
 
! Отговори
Милена преди 7 години
Язък! Толкова красвио момиче, а да се забие в тея болници по цял ден да виси.. От какъв *** Аз ако бях хубава като нея, със сигурност щях да съм манекенка, а не да продавам алкохол, цигари и захарни изделия!! :(