Как действат диуретиците

Регулират течностите в тялото
8 апр 2017 11:44, Eкип на Puls.bg
0
Как действат диуретиците
Reuters

Диуретиците са група медикаменти, участващи в лечението на редица заболявания. Действат на ниво бъбреци (но не само), като там влияят на отделянето на водата и електролитите при необходимост. Съществуват няколко основни механизма на елиминиране на течностите, според което диуретиците се делят на подгрупи.

Мощни диуретици (бримкови). Техният механизъм на действие е чрез потискане връщането на натриеви и хлорни йони в бъбречните нефрони. Това води до засиленото им изхвърляне от организма, което повлича след себе си компенсаторно течностите. Освен диуретичен ефект, имат и слаб антихипертензивен такъв. Главният представител е фуроземид, който може да се приложи венозно или през устата и има мощен и бърз ефект.
 
Прилага се при редица състояния - от декомпенсирана сърдечна недостатъчност, през остра и хронична бъбречна недостатъчност, до белодробен оток, асцит и други. Дозите, които се прилагат, зависят от заболяването, от тежестта му и от цялотното здравословно състояние на организма. 
 
Важно е да се има предвид, че бримковите диуретици водят до спадане нивата на калия в организма, което при необходимост може да се компенсира с други медикаменти. Особено е и въздействието при хора с подагра, тъй като фуроземидът води до покачване нивата на пикочната киселина и тогава трябва да се избягва. Други нежелани ракции са главоболие, световъртеж, покачване на кръвната захар. Останалите представители от всяка група диуретици има типични характеристики, които са подробно описани в характеристиката на продукта.
 
Тиазидни (салидиуретици). Те са към групата на умерено действащите диуретици. Повишават нивото на калциевите йони в кръвта, което повлиява пропускливостта на епителните клетки за натрий. Механизмът им на действие е чрез засилване изхвърлянето на натриеви и хлорни йони в бъбречните тубули, предизвикаващи т.нат. салидиуреза. Приемат се единствено в таблетъчна форма.
 
Главен представител е хидрохлортиазид, който днес се прилага самостоятелно или в комбинация с антихипертензивен медикамент. Към групата е и медикамента индапамид. Прилагат се при отоци, породени от сърдечносъдова недостатъчност, бъбречни заболявания със загуба на белтък, чернодробна цироза, безвкусен диабет.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари