Как действат диуретиците

Регулират течностите в тялото
8 апр 2017 11:44, Eкип на Puls.bg
0
Как действат диуретиците
Reuters

Диуретиците са група медикаменти, участващи в лечението на редица заболявания. Действат на ниво бъбреци (но не само), като там влияят на отделянето на водата и електролитите при необходимост. Съществуват няколко основни механизма на елиминиране на течностите, според което диуретиците се делят на подгрупи.

Мощни диуретици (бримкови). Техният механизъм на действие е чрез потискане връщането на натриеви и хлорни йони в бъбречните нефрони. Това води до засиленото им изхвърляне от организма, което повлича след себе си компенсаторно течностите. Освен диуретичен ефект, имат и слаб антихипертензивен такъв. Главният представител е фуроземид, който може да се приложи венозно или през устата и има мощен и бърз ефект.
 
Прилага се при редица състояния - от декомпенсирана сърдечна недостатъчност, през остра и хронична бъбречна недостатъчност, до белодробен оток, асцит и други. Дозите, които се прилагат, зависят от заболяването, от тежестта му и от цялотното здравословно състояние на организма. 
 
Важно е да се има предвид, че бримковите диуретици водят до спадане нивата на калия в организма, което при необходимост може да се компенсира с други медикаменти. Особено е и въздействието при хора с подагра, тъй като фуроземидът води до покачване нивата на пикочната киселина и тогава трябва да се избягва. Други нежелани ракции са главоболие, световъртеж, покачване на кръвната захар. Останалите представители от всяка група диуретици има типични характеристики, които са подробно описани в характеристиката на продукта.
 
Тиазидни (салидиуретици). Те са към групата на умерено действащите диуретици. Повишават нивото на калциевите йони в кръвта, което повлиява пропускливостта на епителните клетки за натрий. Механизмът им на действие е чрез засилване изхвърлянето на натриеви и хлорни йони в бъбречните тубули, предизвикаващи т.нат. салидиуреза. Приемат се единствено в таблетъчна форма.
 
Главен представител е хидрохлортиазид, който днес се прилага самостоятелно или в комбинация с антихипертензивен медикамент. Към групата е и медикамента индапамид. Прилагат се при отоци, породени от сърдечносъдова недостатъчност, бъбречни заболявания със загуба на белтък, чернодробна цироза, безвкусен диабет.
 
 
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

До какви проблеми води недоспиването?
До какви проблеми води недоспиването?

До какви проблеми води недоспиването?

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате