10-месечно бебе от "Столипиново" е починало от морбили

МЗ: Това е първият смъртен случай от болестта у нас
Обновена: 9 апр 2017 17:31 | 9 апр 2017 17:25, Анисия Иванова
63
10-месечно бебе от "Столипиново" е починало от морбили
Архив: Булфото

Десетмесечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това е първият смъртен случай от морбили в България, уточняват от ведомството.

Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта са информирали от РЗИ-Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие.

Още по темата

В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация, е починало в ранните часове.

В периода 17.03-7.04. в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни; един е с променена диагноза - рубеола, а за още 12 се очаква резултат.

Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област - става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 7 години
Ей ама не се разбра, значи, обясних ти преди две седмици... Турските ваксини не бяха отровни - те бяха произведени по всички изисквания на СЗО, но москов беше подхлъзнат (а си и беше mъno парче) да приеме бартера без да бъдат направени всичките административни стъпки. Капана щракна, бойко грейна като слънце а републиканския блок отиде в историята.
25
5
 
2
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Последните години много правителства и медии се заеха с тези ваксини като борба на живот и смърт. Политиците за 28г. доказаха, че не им пука за хората, Москов даже лъсна с далаверите си с отровните турски ваксини, а вие ограничените ваксъри продължавате да ме убеждавате, че на някой му пука за здравето на вашите деца?! Ха ха ха, всичко е пари, пари и пак пари. Дори когато ви инвалидизират детето отново ще изкарват пари от вас, защото никой не поема отговорност за лечението на детето ви.
24
5
 
2
 
! Отговори
Трол преди 7 години
И все пак господа привърженици на ваксините, прочетете им съдържанието. Листовките ги има и в нета. Цял коктейл от Менделеевата таблица. Аз се съмнявам, че шанса да се разболее детето от някоя болест е по- висок от опасността то да се увреди от тая химия и ГМО. А колко хубавци като вас ги има, които са си пратили децата в инвалидна количка. Интересно защо трябва да боцкат бебетата още след раждането? И защо е тая *** пропаганда?
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, антиваксъри, вие сте на ход!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имало и ваксинирани, които са заразени? Сериозно ли не знаете, че при тях минава в пъти по-леко? Милиони хора по света са ваксинирани и това е причината някои болести да са вече заличени, но... ето ги пак...
21
1
 
5
 
! Отговори
до алт.... вагиниста преди 7 години
Пффффф хахахахаха Пламнала заушка!!!! Ти в детската градина заушка не си ли карал, бе? От смешни започвате да ставате олигуфренични!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво да се разхождам до Германия,като от там ти пиша.Преди няколко години пламна заушка в Мюнхен,да видиш такива като теб с момченцата си на опашка да ваксинират...аман от празнодумие и скотоумие.Ваксината не е 100 процентова гаранция,че ще изградиш имунитет, а и в България докторите лъжат,че са ваксинирали,като дефакто не са особени в махалите...така че не се знае колко ваксинирани са се разболяли
19
3
 
6
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 7 години
Големия брой "ваксинирани" но заразени навежда на мисълта, че всъщност не са ваксинирани, а в картоните им е записано че са - по "молба" на родителите или просто защото някой е решил, че е по-лесно да се "пише" от колкото да се издири детето и да се приложи. Ето един повод за разследване и отнемане на лицензи.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас, една касичка за източване на бюджета се е споминала...Лей сълзи народе! Истинските бъдещи платени гласоподаватели ***!!!!
17
4
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
"В изключително редки случаи, отслабеният вирус от ваксината срещу полиомиелит може да мутира и да стане вирулентен отново." Т.е. за БГ това е единствения начин да се разболееш от болестта - чрез самата ваксина!!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
"Как влиза в тялото на човека вируса на полиомиелит? Направо през устата с вода или храна, която е била замърсена с фекалии на заразен човек. Вирусът се размножава в червата и се отделя с изпражненията на заразения с него човек, а така се предава на другите." За Индия ясно, но у нас мислиш ли, че има риск да се заразиш с такова нещо и то по такъв начин?!?!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случайно да сте се осведомили, че половината от заразените са били ваксинирани? Четете първо малко и после лайте колко било важно да се ваксинираш. Ти живей като скoт, пък после чакай на няква ваксина да те пази! Аман от немислещи папагали.
14
7
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Що така бе, анонимен? Нали като сте ваксинирани - сте защитени? Нали ваксините действат и предпазват? От какво ви е страх, а?
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех милите проваксъри - Индия ще ми дават за пример!! Що не се разходиш до Германия и Англия и въобще белия свят, където ваксините не са задължителни и тогава ще си говорим за хора, осакатени от полио! Много ясно, че мизерните битови условия са предпоставка за срив на имунитет и всякакви заболявания! Нека се учим от по-развитите държави все пак, ако искаме и ние да станем такава, а не от Индия!
12
7
 
4
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Нямам нищо на против да си ваксинирам детето, но когато се възстановят държавните лаборатории и държавата се занимава с всички финансирания и проучвания. Не искам препарати, чието съдържание наподобява повече оная смес в която едно време по биология слагахме жаби в буркан. Това френско-американско "благо" си го слагайте вие драги ми ваксъри на вашите деца.
11
4
 
13
 
! Отговори
Мир на душицата преди 7 години
Антиваксърите да се разходят до Индия, Бангладеш, някой по бедни островни народи и да видят какво значи ниско ниво на ваксинации. Като видиш на всеки ъгъл дете осакатено от полио, друга песен ще запееш. Българина много напредничав на думи, на дела само да набива спирачки на нещо работещо му дай. Ами като не ви харесва съдържанието на васкините направете алтеративни, действайте, има ниша. В момента дефакто лежите на факта, че 90% от хората си ваксинират децата.
10
10
 
10
 
! Отговори
Трол преди 7 години
На ваксърите само ще задам въпроса, чели ли сте съдържанието на любимите ви ваксини, а страничните ефекти? Ами ако вашето дете е точно това което ще пострада от ваксина? Не забравяйте, ваксините сега не са онези, които бяха по живковото време. Тогава нямаше ГМО, Формалдехид, ракови клетки, клетки от маймунски ембриони, пометнали жени и т.н. Даже голяма част от тая п.о.м.ия си я пишат в листовките.
9
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драги родители, които НЕ ваксинирате децата си (за морбили дефтерия и т.н.).Това е алтернативата и точно за това се правят ваксинации. Заради глупости на такива като вас, в 21ви век пламват епидемии на болести които не са се мяркали от десетилетия.Правете каквото искате. Обаче родителите на ваксинирани деца имаме право да НЕ искаме вашите незащитени гъби за инфекции да учат до нашите деца.За справка, чакаме ново дете след няколко месеца и 100 процента ще бъде ваксинирано.
8
2
 
11
 
! Отговори
jk преди 7 години
Какъвто и да е етноса на детето - Бог да го прости! Жалко наистина на този светъл празник...
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво бе , в 21 век в България да умират хора от болест за която има ваксина ! Егати ненормалното общество !