Херпес по устата на детето - как да се справим?

Острите вирусни инфекции с прояви в устната кухина имат сходни черти
Обновена: 9 апр 2017 10:54 | 9 апр 2017 10:45, Eкип на Puls.bg
4
Херпес по устата на детето - как да се справим?
Reuters

Инфекцията е състояние на заразеност, при която даден микроогранизъм е попаднал в макроорганизма, в условията на външната среда. 

Инфекциите в устната кухина биват няколко вида:
 
Бактериални;
Гъбични инфекции;
Вирусни инфекции;
HIV—инфекции.
 
Децата са по-силно предразположени към инфекции в сравнение с възрастния човек. Това се дължи на редица особености на оралната лигавица в детската възраст. За нея са характерни: фин епител, по-тънка съединителна тъкан, по-тънка, по-рехава, по-пропусклива и слабодиференцирана базална мембрана.
 
В оралната лигавица се наблюдава усилена васкуларизация с изобилие от капиляри, по-голяма степен на митотична активност. Ранимостта на оралната лигавица е по-голяма, но за сметка на това епителизацията (зарастването) й протича много по-бързо от нормалното. Всички тези фактори благоприятстват навлизането и развитието на микроорганизмите в детския организъм, особено в съчетание с отслабена имунна защита.
 
Имунната система на кърмачето се изгражда на базата на пасивния имунитет, предаден от майката и минималната начална собствена имунологична реактивност.
 
Острите вирусни инфекции с прояви в устната кухина имат сходни черти, най-често се проявяват под формата на множество везикули или руптурирали малки язвички, неспецифичен налеп по езика. Налице са температура, неразположение, мускулна слабост, оплаквания от горните дихателни пътища, липса на апетит. Най-често срещаните вирусни инфекции с проява в устната кухина са тези, причинени от вирусите от групата на Herpesviridae.
 
При децата най-честите инфекции в устната кухина са: 
 
Херпес симплекс тип 1;
Варицела-Зостер вирус;
Epstein-Barr вирус;
Цитомегаловирус.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
deiba mangalata преди 3 години
Deiba mangalata e tva na snimkata. Aman ot tlusti infantilni mami i deca - ciganeta.
3
0
 
2
 
! Отговори
БЕГЕ МАМА преди 3 години
Здравейте бг мами и маминки, днес след като се наядохме, акахме и пишкахме с моето прелестно съкровище и най-голямо постижение, забелязах че му е излезнало херпесче на устенцето. Как да го лекувам с татково мляко или е нужна ампутация? Как мислите?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието на статията е подвеждащо!КАК ДА СЕ СПРАВИМ? Аз никъде не прочетох как.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това сополивото защо е толкова кафявичко? родителите му не знаят що е баня? или така си е родено?