Какво трябва да знаем за ехографията на щитовидната жлеза

Лесен, бърз и евтин метод за диагностика
10 апр 2017 16:15, Eкип на Puls.bg
4
Какво трябва да знаем за ехографията на щитовидната жлеза
Reuters

Щитовидната жлеза е повърхностен орган, разположен по предната повърхност на шията, което я прави изключително достъпна структура за ехографско изследване.

 
Ориентир за нейното местоположение при прегледа е тиреоидният хрущял, който създава изпъкналост в предната част на шията, по-известна като адамова ябълка. Под нея се разполага щитовидната жлеза, обхващайки предната част на трахеята. Нейната форма наподобява формата на пеперуда - има два лоба – ляв и десен, които са свързани по средата с истмус.
 
Физикалното изследване на щитовидната жлеза обичайно започва с нейната палпация. При здрави хора тя не се опипва. Изключение могат да бъдат много слаби хора, жени по време на менструация и бременни. В останалите случаи щитовидната жлеза се палпира при заболявания, водещи до дифузното й увеличение или при наличие на възли.
 
Ехографията, като един лесен, безопасен и общодостъпен метод, днес е широко използван в диагностиката на заболявания на щитовидната жлеза. Посредством трансдюсер на видеоекран се изобразяват отразените от изследваните структури ултразвукови вълни. Трансдюсерът се поставя директно върху кожата, като за по-голяма проводимост на ултразвуковите вълни и по-добра визуализация се използва специален гел.
 
Лицата, които подлежат на изследване, е добре да носят дрехи, позволяващи лесен достъп до шийната област, като колиета и други бижута на шията е добре да бъдат свалени преди изследването. Допълнителна подготовка преди провеждането на ехография от страна на пациента или изследователя не е необходима.
 
Ехографията се извършва в реално време, което позволява изследването на кръвотока на жлезата и/или други структури като лимфни възли, нодули и др. Под ехографски контрол се осъществява тънкоиглена аспирационна биопсия на възли в щитовидната жлеза с минимален риск за пациента. По този начин се аспирират клетки от жлезата, посредством убождане с игла.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Македонскинема да плати, що ако му требва ехография на щитовидна и паращитовидна жлеза, лекарствата и добавките , изписани му от съответния личен и диспансера, са над 200 кинта месечно.
2
5
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Македонски----------------------------------------Като не му е евтино няма да си прави ехография!
1
0
 
6
 
! Отговори
Македонски преди 7 години
Евтино, да..Дали е евтино, пенсионер, който взима 179 лева пенсия, да плати 35 лева за ехография!?