Близо 13 000 души у нас страдат от Паркинсон

"Национална организация на болните от късен паркинсон" защитава правата им
12 апр 2017 17:45, Eкип на Puls.bg
2
Близо 13 000 души у нас страдат от Паркинсон
Reuters

На 11 април 2017 г. Националната организация на хората болни от късен паркинсон срещна пациенти, техните близки, медицински експерти и неправителствени организации по случай Световния ден за борба с паркинсоновата болест. Целта на конференцията бе да подкрепи болните с полезни съвети, да им покаже различни aрт терапевтични подходи, за да могат те да обогатят знанията и уменията си да се справят по-лесно със заболяването и да облекчават своето състояние. Какво представлява болестта и какви трудности срещат пациентите, коментира Антон Константинов.  

Антон Константинов е представител на сдружението с нестопанска цел „Национална организация на болните от късен паркинсон“. Това е една от неправителствените организации в България, които защитават правата на страдащите от паркинсонова болест и техните семейства. Организацията обединява, насърчава и информира болни от късен паркинсон и подпомага адаптирането им в обществото. Сред целите на сдружението е подкрепата на професионалното развитие и квалификация на изследователите и медиците в областта, свързана с диагностика, лечение и рехабилитация на пациенти със това заболяване.
 
Г-н Константинов, Вие сте представител на неправителствена организация, която защитава правата и помага на страдащите от късната фаза на паркинсоновата болест. Какви са каузите на вашето сдружение?
 
Нашата организация защитава правата на хората болни от паркинсон, които са в неговия късен стадий. Целта ни е да помагаме на тях и на техните семейства, да ги подкрепяме, насърчаваме и информираме така, че те да бъдат по-адаптивни и интегрирани в обществото. Наша кауза е и запознаването на широката общественост с особеностите на паркинсоновата болест, с диагностицирането, методите на лечение и рехабилитация на болните, с физиологичните и психологическите последствия от него. Ето защо, още през 2015 г. стартирахме мащабна информационна кампания „Живот с паркинсон“ заедно със „Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България“. За пръв път у нас създадохме информационен сайт за болестта parkinson.bg, на който освен здравна информация, има публикувани видеа, полезни съвети и лични истории на пациенти. Всяка година организираме събития, на които да покажем на болните от късен паркинсон, че могат да контролират заболяването и да живеят пълноценно.
 
Какви проблеми срещат болните от паркинсон по отношение на получаването на здравната грижа у нас?
 
Болестта на Паркинсон е много трудна за диагностициране. Не всички невролози са добри специалисти в тази област. Това особено важеше преди двадесетина години. Днес мога да кажа със сигурност, че университетските болници в цялата страна се справят много добре. Това заболяване се диагностицира по признаци и е много важно опитен невролог да прецени на базата на тези признаци дали се касае за паркинсонова болест или за друга, която прилича на нея. Понякога е необходимо един човек да се наблюдава с дни от специалистите и тогава начинът на диагностициране е постъпване в болница, за да бъде проследяван и да се стигне до правилно заключение. Веднъж диагностициран пациент, по мои наблюдения, вече няма проблеми с лекарства, с отпускането им от Здравната каса и т.н. Преди време имаше административни проблеми с протоколите за изписване на определено лекарство, чакали сме с месеци. Сега обаче тези трудности ги няма, всичко става за дни.
 
Имат ли достъп страдащите от паркинсонова болест до съвременни терапии, когато навлязат в късния стадий на заболяването?
 
Имат достъп и е много добре, че с напредването на медицината съществуват такива съвременни методи на лечение. С развитието на заболяването във времето все повече се затруднява контролирането на движенията и болните установяват, че действието на конвенционалните лекарства започва да отслабва и така да се каже те спират да действат. Когато този момент настъпи, се обръщаме към прилагането на модерни терапии. Това са лечение с помпа с интестинален гел, дълбока мозъчна стимулация и лечение с апоморфинова помпа. Помпените терапии - с интестинален гел и апоморфин се реимбурсират на 100% от Здравната каса. Дълбоката мозъчна стимулация се извършва в България, но се заплаща изцяло от пациентите и е много скъпа. Моята съпруга е на един от методите за лечение при напреднала форма на паркинсоновата болест – помпата с интестинален гел, и на нея тази терапия й повлия много добре.
 
Има ли статистика колко са страдащите от паркинсонова болест в световен мащаб и колко са болните в България?
 
Над 6 милиона души в света са болни от паркинсон. Установено е, че между 4,1 и 4,6 милиона души са страдали от заболяването през 2005 г. и според прогнози, тази цифра се очаква да се удвои през 2030 г. За България се смята, че броят на болните е около 12 000 - 13 000 души. Около 1200 от тях са в късен стадий на болестта.
 
Прилагат ли се в България и немедицински терапии за облекчаване на симптомите на паркинсоновата болест – например музикална терапия, двигателни упражнения, арт терапия?
 
В България почти не се прилагат такива допълващи терапии, или поне аз не съм срещал. Чувал съм, че в държавите от Западна Европа, в САЩ са много разпространени, разработват се цели програми за двигателни упражнения, съчетани с музика. А това е нещо, което може едновременно да помогне на болните за облекчаване на симптомите и да ги откъсне от мислите за заболяването. На събитието, което организираме на 11 април по случай Световния ден за борба с болестта на Паркинсон, сме подготвили да покажем именно такива методи и терапии, с рисуване, с цветове, с движение. Друго много важно и ценно нещо за страдащите от паркинсоновата болест е рехабилитацията, от която, от личен опит споделям, болните се повлияват много добре.
 

2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Тт преди 11 месеца
Преди 2 години се запознах с приятелят ми. Сподели, че майка му и баща му са болни от Паркинсон. Учудих се как в едно семейство и двамата съпрузи страдат от едно и също заболяване. Баща му почина след 6 месеца. Майка му много се влоши, започна да се изпуска в леглото, сутрин не можеше да става сама, след обяд след сън също не можеше да става сама. А през останалото време се движеше сама навън. И така приятелят ми спря напълно да работи, за да е близо до нея, започна да пие и почина наскоро!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Толкова са и рапърите в България, от Източния и от Западния бряг.

10 изненадващи употреби на розовата вода
10 изненадващи употреби на розовата вода

10 изненадващи употреби на розовата вода

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)