Близо 13 000 души у нас страдат от Паркинсон

"Национална организация на болните от късен паркинсон" защитава правата им
12 апр 2017 17:45, Eкип на Puls.bg
2
Близо 13 000 души у нас страдат от Паркинсон
Reuters

На 11 април 2017 г. Националната организация на хората болни от късен паркинсон срещна пациенти, техните близки, медицински експерти и неправителствени организации по случай Световния ден за борба с паркинсоновата болест. Целта на конференцията бе да подкрепи болните с полезни съвети, да им покаже различни aрт терапевтични подходи, за да могат те да обогатят знанията и уменията си да се справят по-лесно със заболяването и да облекчават своето състояние. Какво представлява болестта и какви трудности срещат пациентите, коментира Антон Константинов.  

Антон Константинов е представител на сдружението с нестопанска цел „Национална организация на болните от късен паркинсон“. Това е една от неправителствените организации в България, които защитават правата на страдащите от паркинсонова болест и техните семейства. Организацията обединява, насърчава и информира болни от късен паркинсон и подпомага адаптирането им в обществото. Сред целите на сдружението е подкрепата на професионалното развитие и квалификация на изследователите и медиците в областта, свързана с диагностика, лечение и рехабилитация на пациенти със това заболяване.
 
Г-н Константинов, Вие сте представител на неправителствена организация, която защитава правата и помага на страдащите от късната фаза на паркинсоновата болест. Какви са каузите на вашето сдружение?
 
Нашата организация защитава правата на хората болни от паркинсон, които са в неговия късен стадий. Целта ни е да помагаме на тях и на техните семейства, да ги подкрепяме, насърчаваме и информираме така, че те да бъдат по-адаптивни и интегрирани в обществото. Наша кауза е и запознаването на широката общественост с особеностите на паркинсоновата болест, с диагностицирането, методите на лечение и рехабилитация на болните, с физиологичните и психологическите последствия от него. Ето защо, още през 2015 г. стартирахме мащабна информационна кампания „Живот с паркинсон“ заедно със „Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България“. За пръв път у нас създадохме информационен сайт за болестта parkinson.bg, на който освен здравна информация, има публикувани видеа, полезни съвети и лични истории на пациенти. Всяка година организираме събития, на които да покажем на болните от късен паркинсон, че могат да контролират заболяването и да живеят пълноценно.
 
Какви проблеми срещат болните от паркинсон по отношение на получаването на здравната грижа у нас?
 
Болестта на Паркинсон е много трудна за диагностициране. Не всички невролози са добри специалисти в тази област. Това особено важеше преди двадесетина години. Днес мога да кажа със сигурност, че университетските болници в цялата страна се справят много добре. Това заболяване се диагностицира по признаци и е много важно опитен невролог да прецени на базата на тези признаци дали се касае за паркинсонова болест или за друга, която прилича на нея. Понякога е необходимо един човек да се наблюдава с дни от специалистите и тогава начинът на диагностициране е постъпване в болница, за да бъде проследяван и да се стигне до правилно заключение. Веднъж диагностициран пациент, по мои наблюдения, вече няма проблеми с лекарства, с отпускането им от Здравната каса и т.н. Преди време имаше административни проблеми с протоколите за изписване на определено лекарство, чакали сме с месеци. Сега обаче тези трудности ги няма, всичко става за дни.
 
Имат ли достъп страдащите от паркинсонова болест до съвременни терапии, когато навлязат в късния стадий на заболяването?
 
Имат достъп и е много добре, че с напредването на медицината съществуват такива съвременни методи на лечение. С развитието на заболяването във времето все повече се затруднява контролирането на движенията и болните установяват, че действието на конвенционалните лекарства започва да отслабва и така да се каже те спират да действат. Когато този момент настъпи, се обръщаме към прилагането на модерни терапии. Това са лечение с помпа с интестинален гел, дълбока мозъчна стимулация и лечение с апоморфинова помпа. Помпените терапии - с интестинален гел и апоморфин се реимбурсират на 100% от Здравната каса. Дълбоката мозъчна стимулация се извършва в България, но се заплаща изцяло от пациентите и е много скъпа. Моята съпруга е на един от методите за лечение при напреднала форма на паркинсоновата болест – помпата с интестинален гел, и на нея тази терапия й повлия много добре.
 
Има ли статистика колко са страдащите от паркинсонова болест в световен мащаб и колко са болните в България?
 
Над 6 милиона души в света са болни от паркинсон. Установено е, че между 4,1 и 4,6 милиона души са страдали от заболяването през 2005 г. и според прогнози, тази цифра се очаква да се удвои през 2030 г. За България се смята, че броят на болните е около 12 000 - 13 000 души. Около 1200 от тях са в късен стадий на болестта.
 
Прилагат ли се в България и немедицински терапии за облекчаване на симптомите на паркинсоновата болест – например музикална терапия, двигателни упражнения, арт терапия?
 
В България почти не се прилагат такива допълващи терапии, или поне аз не съм срещал. Чувал съм, че в държавите от Западна Европа, в САЩ са много разпространени, разработват се цели програми за двигателни упражнения, съчетани с музика. А това е нещо, което може едновременно да помогне на болните за облекчаване на симптомите и да ги откъсне от мислите за заболяването. На събитието, което организираме на 11 април по случай Световния ден за борба с болестта на Паркинсон, сме подготвили да покажем именно такива методи и терапии, с рисуване, с цветове, с движение. Друго много важно и ценно нещо за страдащите от паркинсоновата болест е рехабилитацията, от която, от личен опит споделям, болните се повлияват много добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Тт преди 7 години
Преди 2 години се запознах с приятелят ми. Сподели, че майка му и баща му са болни от Паркинсон. Учудих се как в едно семейство и двамата съпрузи страдат от едно и също заболяване. Баща му почина след 6 месеца. Майка му много се влоши, започна да се изпуска в леглото, сутрин не можеше да става сама, след обяд след сън също не можеше да става сама. А през останалото време се движеше сама навън. И така приятелят ми спря напълно да работи, за да е близо до нея, започна да пие и почина наскоро!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова са и рапърите в България, от Източния и от Западния бряг.