Хапването на броколи предпазва от рак

Зеленчукът съдържа голямо количество сулфорафан
13 апр 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
0
Хапването на броколи предпазва от рак
Reuters

Изследвания от последните години неколкократно посочват, че съединението сулфорафан – един от многото полезни компоненти на броколи и други кръстоцветни зеленчуци е способно да предотвратява развитието на ракови образувания или да забавя тяхното развитие. 

В тазгодишно изследване, проведено в Oregon State University екип учени предполагат, че са открили търсения механизъм. Те наблюдавали ефекта на сулфорафан върху ракови клетки в тъкани на простатната жлеза. Съединението ги изненадало с ясно изразената си способност да потиска експресията на дълги некодиращи молекули РНК (lncRNA) в простатните ракови клетки. Това отнело способността на клетките да формират колонии и да причиняват метастази на рака (разсейки в други тъкани и системи).
 
Приемани до скоро за отпадъчни генетични молекули без значителна функция и без способност да кодират протеини, lncRNA обърнали представата на учените за метастазните способности на раковите заболявания и през последните месеци биват сочени за основни играчи в развитието на много видове рак – простатен, стомашен, белодробен, на гърдата и др.
 
Предполага се, че lncRNA има способност да регулира експресията на гени – процес, в който  някои гени биват „включени“ или „изключени“, за да вършат работата си – производството на протеини. Нарушения в регулацията на lncRNA се смятат за важен фактор в развитието на ракови заболявания, които бързо излизат извън контрол.
 
Най-големи концентрации сулфорафан се намират в броколи – ежеседмичната им консумация е много вероятно да предотврати появата на рак, уверени са изследователите. Други храни, богати на противораковото съединение, са брюкселско и обикновено зеле, карфиол, бок чой, синап, репички и хрян.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари