Хапването на броколи предпазва от рак

Зеленчукът съдържа голямо количество сулфорафан
13 апр 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
0
Хапването на броколи предпазва от рак
Reuters

Изследвания от последните години неколкократно посочват, че съединението сулфорафан – един от многото полезни компоненти на броколи и други кръстоцветни зеленчуци е способно да предотвратява развитието на ракови образувания или да забавя тяхното развитие. 

В тазгодишно изследване, проведено в Oregon State University екип учени предполагат, че са открили търсения механизъм. Те наблюдавали ефекта на сулфорафан върху ракови клетки в тъкани на простатната жлеза. Съединението ги изненадало с ясно изразената си способност да потиска експресията на дълги некодиращи молекули РНК (lncRNA) в простатните ракови клетки. Това отнело способността на клетките да формират колонии и да причиняват метастази на рака (разсейки в други тъкани и системи).
 
Приемани до скоро за отпадъчни генетични молекули без значителна функция и без способност да кодират протеини, lncRNA обърнали представата на учените за метастазните способности на раковите заболявания и през последните месеци биват сочени за основни играчи в развитието на много видове рак – простатен, стомашен, белодробен, на гърдата и др.
 
Предполага се, че lncRNA има способност да регулира експресията на гени – процес, в който  някои гени биват „включени“ или „изключени“, за да вършат работата си – производството на протеини. Нарушения в регулацията на lncRNA се смятат за важен фактор в развитието на ракови заболявания, които бързо излизат извън контрол.
 
Най-големи концентрации сулфорафан се намират в броколи – ежеседмичната им консумация е много вероятно да предотврати появата на рак, уверени са изследователите. Други храни, богати на противораковото съединение, са брюкселско и обикновено зеле, карфиол, бок чой, синап, репички и хрян.
 
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме