Заместете кафето с цикория

Известна е с токсичността си срещу вътрешни паразити
16 апр 2017 20:47, Eкип на Puls.bg
4
Заместете кафето с цикория
Reutres

Синята жлъчка, позната още като цикория, е сложноцветно растение, често срещано като плевел сред житни култури и по сухи ливади в цяла България. 

Използвано от столетия в народната медицина на някои европейски народи, растението има множество приложения в съвремието – листата и цветовете са силно застъпени във френската традиционна кухня, а корените, след изпичане и смилане са популярна добавка към кафето или негов пълен заместител. Това е възможно благодарение на наличните съединения лактоцин и лактукопикрин.
 
И двете съставки се отличават с тръпчив, приятно горчив вкус, наподобяващ този на кафето. Те притежават слаби до умерени упойващи и обезболяващи ефекти, чрез действието си върху централната нервна система.
 
Според публикация от 2004 в Journal of Ethnopharmacology (брой 95, стр. 455-457) лактоцина и лактукопикрина имат ясно изразени превантивни и защитни свойтва против малария.
 
Лактукопикрина има и свойството на ацетилхолинестеразен инхибитор, който може да подобрява съня чрез увеличаване на третата му фаза – на активно сънуване или „бързо движение на очите“.
 
Цикорията е изсвестна и с токсичността си срещу вътрешни паразити.
 
В растението и неговите екстракти се съдържат значителни количества инулин. Това вещество може да подпомогне загубата на тегло и да облекчи храносмилането. Изследване от 2013 година от страниците на Food Science and Technology (брой 50, стр 1-16) подкрепя тази теория, демонстрирайки как инулина понижава активността и растежа на някои патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт.
 
 
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ИНКА преди 1 година
От три години пия само кафе Инка понеже имам рефлуксен езофагит и ми действа доста добре . Напълно замести истинското кафе освен, това има хубав аромат и вкус. Дори може да замести кафето при направата на кремове и торти.
2
2
 
3
 
! Отговори
Петракиев преди 1 година
Имаше един период в социалистическото развитие на България през ,който от огромния икономически скок изчезна кафето.Видни здравни и здравомислещи люде в хор ни убеждаваха колко е полезна цикорията,как прочиства организма,как добре влияе на мозъка и т. н . в този стил.Е,видяхме до къде я докарахме.Госпоажи и господа,хубаво е дявол да го вземе,кафето по всяко време!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какви са тия вътрешни паразити? ***?
А който няма такива може ли са пийне едно кафенце сутрин?

Спонсорирани публикации


Митове за диабета, застрашаващи здравето ви
Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)