Заместете кафето с цикория

Известна е с токсичността си срещу вътрешни паразити
16 апр 2017 20:47, Eкип на Puls.bg
4
Заместете кафето с цикория
Reutres

Синята жлъчка, позната още като цикория, е сложноцветно растение, често срещано като плевел сред житни култури и по сухи ливади в цяла България. 

Използвано от столетия в народната медицина на някои европейски народи, растението има множество приложения в съвремието – листата и цветовете са силно застъпени във френската традиционна кухня, а корените, след изпичане и смилане са популярна добавка към кафето или негов пълен заместител. Това е възможно благодарение на наличните съединения лактоцин и лактукопикрин.
 
И двете съставки се отличават с тръпчив, приятно горчив вкус, наподобяващ този на кафето. Те притежават слаби до умерени упойващи и обезболяващи ефекти, чрез действието си върху централната нервна система.
 
Според публикация от 2004 в Journal of Ethnopharmacology (брой 95, стр. 455-457) лактоцина и лактукопикрина имат ясно изразени превантивни и защитни свойтва против малария.
 
Лактукопикрина има и свойството на ацетилхолинестеразен инхибитор, който може да подобрява съня чрез увеличаване на третата му фаза – на активно сънуване или „бързо движение на очите“.
 
Цикорията е изсвестна и с токсичността си срещу вътрешни паразити.
 
В растението и неговите екстракти се съдържат значителни количества инулин. Това вещество може да подпомогне загубата на тегло и да облекчи храносмилането. Изследване от 2013 година от страниците на Food Science and Technology (брой 50, стр 1-16) подкрепя тази теория, демонстрирайки как инулина понижава активността и растежа на някои патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт.
 
 
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ИНКА преди 1 година
От три години пия само кафе Инка понеже имам рефлуксен езофагит и ми действа доста добре . Напълно замести истинското кафе освен, това има хубав аромат и вкус. Дори може да замести кафето при направата на кремове и торти.
2
2
 
2
 
! Отговори
Петракиев преди 1 година
Имаше един период в социалистическото развитие на България през ,който от огромния икономически скок изчезна кафето.Видни здравни и здравомислещи люде в хор ни убеждаваха колко е полезна цикорията,как прочиства организма,как добре влияе на мозъка и т. н . в този стил.Е,видяхме до къде я докарахме.Госпоажи и господа,хубаво е дявол да го вземе,кафето по всяко време!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какви са тия вътрешни паразити? ***?
А който няма такива може ли са пийне едно кафенце сутрин?

Как да прочистим дебелото черво?
Как да прочистим дебелото черво?

Как да прочистим дебелото черво?

5 безценни ползи от магнезия
5 безценни ползи от магнезия

5 безценни ползи от магнезия