Яйца - по колко да ядем на ден?

Те са сред най-питателните храни, застъпени в много диети
Обновена: 17 апр 2017 19:04 | 17 апр 2017 19:04, Eкип на Puls.bg
6
Яйца - по колко да ядем на ден?
Reuters

Яйцата са сред най-питателните храни, застъпени в човешката диета. Те са сравнително евтин източник на качествен, биоусвоим протеин, на витамините В и D, както и на полезните минерали селен, цинк, желязо и мед. 

Високото съдържание на холестерол, обаче, им носи лоша слава. В жълтъка на едно средно яйце се намират средно 186 милиграма холестерол. Това представлява над 60% от необходимия дневен прием на холестерол за човешкото тяло. Много хора се безпокоят от този факт, приемайки, че завишения прием на диетичен холестерол повишава нивата на кръвния холестерол.
 
Това не е правилно – човешкия метаболизъм изисква холестерол за множество синтетични и регулаторни реакции, а в ролята си на структурна молекула, холестерола участва в изглаждането на почти всички клетъчни мембрани в тялото. Той се използва и за производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол. 
 
Холестерола е толкова важен за тялото, че се произвежда и от черния дроб. Когато не се приема достатъчно с храната, продукцията му нараства, а когато се поема в по-големи количесва, чрения дроб започва да произвежда по-малко. Чрез този компенсаторен механизъм, нивата на холестерол в кръвта се променят слабо при нормални условия, независимо от хранителния режим.
 
Разпространените препоръки за правилно хранене ограничават приема на яйца до 2-6 на седмица, но не са налични научни изследвания, които да подкрепят тази препоръка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде да си взема от тези пилеца дето за едена седмици стават кокошки и снасят яйца, плащам по 100 лв. за брой.😂
3
4
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Купих за Великден 60 яйца от борсата на едро. По 15 стотинки обикновените и по 17 стотинки белите. Пишеше че са произведени в Полша. Не са отровни, бяха много вкусни... А пък и като са вносни, според мене контролът е по-голям. Така че ти си отгледай кокошки и яж яйца ... А и вече са нови породи самите кокошки. Само с жито няма да ти снасят яйца. Ако няма химия, няма яйца...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте писали статии с нескопосано навързани данни.Има редица характеристики, като отношение на холестерола към холина, аминокиселинен скор, сяросъдържащи аминокиселини (метионин), авидин-биотин термозависим комплекс и редица други, които трябва да се имат впредвид. 2-3 термично обработени яйца дневно при липса на някакви конкретни заболявания бяха препоръчвани, като нещо нормално.Жлъчката регулира усвояването на холестерол и при нормално функциониращ организъм, изхвърля излишните количества.
1
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яйца от магазина не се ядът. Яйца се ядът само от домашна кокошка която е хранена с домашно приготвен хляб или собствено отгледано жито. Всички останали яйца са снесени от химически кокошки с перденца. Даже мога да ви кажа как от пиленце за две седмици става кокошка и започва да снася яйця. Но няма да ми стигнат символите защото са ограничени. Само ще ви кажа не пипайте яйцата от магазина отровни са. Няма да умрете веднага но със сигурност сте пътници до няколко години от неизлечима болест!