Как да се предпазим от кърлежи?

Силно препоръчително е да се използват репеленти
Обновена: 26 апр 2017 11:44 | 20 апр 2017 13:37, Eкип на Puls.bg
8
Как да се предпазим от кърлежи?
Reuters

Времето се развали, но скоро пролетта отново ще се завърне. Тогава по паркове и градинки излизат кърлежите. Ето какво е важно да знаем за тях, за да се предпазим. 

Кърлежите са малки ектопаразити (външни паразити), с големина от 0,5 - 15 милиметра. Жизненият им цикъл зависи силно от гостоприемници като кучета, птици, гризачи, селскостопански и диви животни, но могат да паразитират и върху човека. Сами по себе си, те не причинявят здравословни проблеми, но ако са преносители на инфекциозни агенти, прихванати от други животни, те могат да доведат до развитието на инфекциозни заболявания при хората.

Основните кърлежови представители за Европа са Ixodes risinus, който се среща най-често при висока влажност в широколистни и смесени гори, и Hyalomma marginatum, който се среща предимно в южна и югоизточна Европа и предпочита по горещия и сух климат.

Кърлежите могат да пренасят някои опасни патогени (болестотворни микроорганизми), които в контакт с човешката кръв водят до развитието на опасни инфекции. 

Най-често срещаната от тях в Европа е лаймската болест, която афектира нервната система. Някои от симптомите и включват висока температура, втрисане, главоболие, умствено изтощение и депресия. Може да се лекува с антибиотици, но ако лечението се забави, болестта може да засегне ставите, сърцето, лимната система и мозъка.

Възможно е и заразяването с причинител на вирусен енцефалит, който води до появата на тежки мозъчни възпаления при 25% от заразените.

Кърлежите могат да се срещат както в природата, така и в градска среда. Градинки с нетретирани тревни площи, гниещи листа, и храсти са идеални местообитания, особено ако се посещават от домашни животни като кучетата. Влажни гори и тучни пасища също могат да приютяват множество кърлежи.

Желателно е при излизане на подобни места, да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, за предпочитане в светли и цветни тонове – малките черни паразити се виждат много по-добре на светъл фон и могат да бъдат отстранени преди да са намерили незащитена кожа. 

Силно препоръчително е да се използват репеленти, особено съдържащите DEET. 

За опазване на дома, се препоръчва премахването на стари листа, орязването на храсти и косенето на трева – това ще е неблагоприятно както за кърлежите, така и за много гризачи, чрез които те се разпространяват.

Повече за предпазването от кърлежи може да прочетете в Puls. bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не гласувайте за тях и няма да ви смучат кръвта капушите !
5
0
 
5
 
! Отговори
Жу преди 6 години
Предлагам подобни статии да ги разделяте на 16 части,и да ги разхвърляте из всички сайтове от групата!По този начин хем читателя няма да скучае и докато си чете неусетно ще сърфира из цялата мрежа,хем рекламодателите ще кихат за повече кликове,хем ако някой се почувства засегнат от статията,ще трябва да подава шестнадесет иска и може да се откаже!
4
0
 
7
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 6 години
до м..даАма нали трябва да нахраним и Пулс.бг ?!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
откажете се от топлофикация, целия вход!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важното е вечер като се приберем от излет да се огледаме добре за кърлежи по тялото и дрехите. Има препарати, които се продават за третиране на дрехи и такива за тялото, и това за светлите дрехи е много вярно. Кърлежите са добри алпинисти, ако крачолите ни са напъхани в обувките по време на излет, се затрудняват. Има едни места, които особено си харесват - влажни гори и храсталаци, изложени на висока температура и слънце през деня. Някои етерични масла, например лавандула, ги отблъскват.
1
0
 
38
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Прочетох статията ви с намерението да науча точно ,,как да се предпазя от кърлежите''' , но ..уви-нито дума за предпазване..По-добре-сменете заглавието