Фруктозата – сред най-вредните захари

Тя е комбинация от три молекули
21 апр 2017 12:15, Eкип на Puls.bg
13
Фруктозата – сред най-вредните захари
Reuters

Общоизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар в ежедневието води до затлъстяване, метаболитни заболявания и сърдечносъдови проблеми. Но какво всъщност е захарта? 

Захарта е комбинация от три молекули. Те са жизненоважни за хранителния режим на животинските организми. Но само две от тях са важни за човешкия метаболизъм.
 
Трите захарни молекули се наричат глюкоза, фруктоза и галактоза. В храните, захарта може да е изградена от различни комбинации от трите молекули.
 
Комбинацията от глюкоза и фруктоза се нарича захароза или сукроза. Типични представители на захарозата са кухненската захар, както и тази добита от захарно цвекло (около 40% от световния добив). Тази комбинация се слага в кафета и чайове.
 
При смесването на глюкоза и галактоза се получава лактоза или млечна захар. Тя се намира в почти всички млечни продукти.
 
В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули. Всеки тип захарна молекула има различно влияние върху човешкия метаболизъм.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
Казанджията преди 6 години
Най ми е хубаво да си заредя фруктозата в казаня и да си чакам ракията
8
0
 
16
 
! Отговори
$ преди 6 години
Този пасквил, някой производител на отровните заместители на захарта ли го съчини?!!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига сте писали тъпотиии дее'а и платените копе....та
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фруктоза е захарта, съдържаща се в плодовете. От статията излиза, че най-вредно е да ядеш плодове. Сигурно най-полезно е да се тъпчеш с подсладители... или може би бяла захар. Абе яжте си според вашите разбирания, аз ще си ям според моите.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край, спирам да ям!
4
7
 
8
 
! Отговори
Е преди 6 години
От 40 години ям храни и пия напитки съдържащи много захар, но от 52кг не мърдам
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-полезна е двойно дестилираната захар. "В казан се е пекла, по тръбичка е текла, причинява главозамаяние и кракопреплитание". И лекува стрес!
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вредна е, когато е под формата на *** наречен ФКС (фруктозо-глюкозен сироп) добиван по изкуствен начин я от царевица я от други неща, който блъскат в всичко сладкарско. Фруктозата и глюкозата в плодовете в естествен вид си е чудесно гориво гориво за организма + другите ползи от плодовете, още повече, че там се извлича много по-бавно и трудно от организма, изобщо процеса е доста различен, както и ефектите върху тялото. От ядене на плодове само ползи. От пасти - само вреди.
1
1
 
36
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А изкуствените подсладители полезни ли са, понеже така излиза от статията?