Криотерапията облекчава болката от травми

Поставяне на лед след травма – помага или вреди
22 апр 2017 16:51, Eкип на Puls.bg
1
Криотерапията облекчава болката от травми
Reuters

Падания, изкълчвания, спортни травми – след поет механичен удар в крайниците се съветва прилагането на лед за облекчаване на състоянието. Чрез охлаждане на засегнатото място може да се потисне потенциалното възпаление и болезнено подуване и да се облекчи болката. 

 
При разтежение на мускул или сухожилие или разкъсване на кръвоносен съд след механична травма, тялото задейства възпалителен отговор – набор от клетки и течности, които да поправят щетите. Макар да е нормален оздравителен процес, възпалението има склонността да реагира твърде силно. Сравнимо с възпалението на носната лигавица при страдащите от пролетни алергии, прекомерното подуване на тъканите може да причини своеобразно „задръстване“ насред притока от течности и клетки. Това може да прекъсне достъпа до кислород за някои от заобикалящите клетки и да доведе до тяхната смърт.
 
Тук на помощ идва криотерапията – бързото охлаждане на засегнатите тъкани. Охлаждането причинява свиване на тъканите и най-вече на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на течности и облекчава подуването. В същото време, ниските температури забавят клетъчния метаболизъм, което позволява на клетките да оцелеят с по-малко кислород.
 
Но ако леда се оставя за твърде дълго време, криотерапията започва да вреди повече, отколкото помага. Достигането на твърде ниска температура в подлежащите тъкани води до отделянето на още повече кръвни клетки и течности към засегнатото място, в опит да го затоплят преди настъпването на термично увреждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Samo seksa pomaga a i keksa sled 80 g