Променете начина си на живот, ако имате диабет

Тютюнопушенето вреди на диабетиците
Обновена: 25 апр 2017 09:45 | 24 апр 2017 16:27, Eкип на Puls.bg
5
 Променете начина си на живот, ако имате диабет
Reuters
При захарния диабет е налице нарушение във въглехидратната обмяна, в резултат на което настъпва болестно повишаване на кръвната захар. Всеки диабетик знае, че лекувайки се с инсулин или таблетки, се постига намаляване на нивата ѝ. 
 
Често обаче пациентите със захарен диабет тип 2 имат придружаващи заболявания, като затлъстяване, дислипидемия и артериална хипертония, които също изискват лечение, системно проследяване и контролиране. В комбинация те оформят картината на т.нар метаболитен синдром, който преди години се срещаше в литературата, като „смъртоносен квартет”.
 
Задача на всеки пациент с установен захарен диабет тип 2 е да направи промяна в стила си на живот, т.е. хранителни навици, двигателна активност и да спре тютюнопушенето. 
 
Изграждането на правилен хранителен режим е много важно в компексното лечение на захарния диабет. Той трябва да включва поне 3-кратно хранене, богато разнообразие от хранителни продукти с максимално ограничаване консумацията на прости въглехидрати (например торти, вафли, шоколад, сладки газирани напитки и др.).
 
Според съвременните препоръки за хранителния режим при захарен диабет въглехидратите трябва да осигурят 55-60 % от внасяните с храната калории, мазнините – до 30 %, а белтъците - 15-18 %. Препоръчва се плодовете и зеленчуците да заемат над 200 г от дневния калориен прием. Дневно да се приемат около 35-40 г фибри и то от пълнозърнести продукти. Уместно е да се ограничи приемът на мазнини от животински произход, като за предпочитане са растителните полиненаситени или мононенаситени мазнини. 
 
Препоръките са до 1 месно хранене дневно, предимно консумиране на чисти, немазни меса – основно морска риба и пиле. Употребата на алкохол да е до 1 питие за жените и 2 питиета за мъжете.
 
За постигането на редукция на тегло правилният хранителен режим върви неизменно ръка за ръка и с интензивната физическа активност.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
ГРЕШКА: Исках да кажа номер 1 и номер 3. Но предполагам те си знаят.
4
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Номер 1 и номер 2, вие сте завършили медицина сигурно?Съмнявам се.Какво в статията ви се видя "глупаво"?Въглехидрати има и в месото и в другите храни, не е само кристалната захар "въглехидрат".Разбира се, процентът е спорен - някои казват 70, други казват 40 процента, но не и 10.За всеки тип диабет са възможни страшни усложнения, а този с инжекциите, първия тип е по-страшен разбира се, мой бивш колега почина. Но и старческия не е много по-безобиден. Води до инвалидизираща полиневроаптия.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ. НАУЧЕТЕ СЕЕЕЕЕРИОЗНО ЗА ДИАБЕТА. НАААААЙ-СТРАШНИТЕ И ЛОШИ УСЛОЖНЕНИЯ СА ПРИ ТИП 1,ПРИ НЕГО СЕ ИНЖЕКТИРА ИМСУЛИН, А ТИП 2 Е С ХАПЧЕТА (някой го наричат старчески диабет) ПРИ ТИП 1 МАСОВО ЗАПОЧВА В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ И ВЕДНАГА СЕ ПОЧВА С ИНСУЛИН. А УСЛОЖНЕНИЯТА СА СТРААААААШНИ.
2
0
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
И месенцето,млякото и млечните продукти да са поне 50 %. Ама тогава ще трябва да си променят пенсиите за тези болни. Къде по-добре е да имат да си купуват хляб,за да спазят 60 -те % на разбирачите.
1
0
 
3
 
! Отговори
Az преди 6 години
Абсолютни глупости - най-добрия режим при диабет е много-ниско-въглехидратния - не повече от 10-15% въглехидрати...