Легализация на марихуаната? Прекалената свобода е безсмислена!

Единодушно обаче е мнението, че сегашната система не работи
25 апр 2017 10:50,
87

Използването на марихуана в зряла възраст, от 21 години нагоре, намалява рисковете от негативните ѝ ефекти върху тялото и съзнанието на човек. Статистиката не показва увеличаване на психичните отклонения при хората употребяващи я, но показва положителен ефект при лечението на редица болести, една от които рак.

Това казаха д-р Юлиян Караджов, доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици и рап-изпълнителят Станислав Найденов-Спенс в студиото на "България сутрин".

"Сегашната система не работи. Налудничаво е да осъждаме типично човешко поведение като употребата на опиати. Дали ще са кафе, цигари, алкохол, марихуана... няма значение. Ползването на марихуана лекува раковите клетки и може да замести подлагането на лъчетерапия и химиотерапия", заяви Караджов пред Bulgaria ON AIR.

А Спенс добави, че марихуаната трябва да бъде декриминализирана, но не легализирана.

"Прекалената свободия е като безсмисленото забраняване - еднакво негативна. Тревата трябва да се декриминализира, но не да се легализира. Така, ако те хванат с марихуана, може да те регистрират в някакъв списък или да подлежиш на лечение", обясни певецът.

Според него трябва хора, които са си съсипали живота поради пристрастяване към нещо, да провеждат лекции в училищата, за да могат подрастващите да видят вредата от първо лице.

Мария Пеева, която е известна с блога си "Мама Нинджа", подкрепи идеята на Спенс и добави, че много родители смятат, че ако не говориш за дадено нещо на детето си, то няма да му се случи.

"Това е много грешна практика. Децата трябва да бъдат информирани. Трябва да бъдат запознати с негативите от даден наркотик, за да не се изкушават", допълни тя.

Скептичен към тезата за позитивите от марихуаната остана д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве – София област. Той смята, че позитивният ефект от марихуаната не е доказан, а увеличаването на психичните заболявания и изкривявания е свързано с употребата на опиата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
9
 
5
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
""" Да живее демокрацията. Искам да се НАПУША - НАПУШВАМ се!Стига с тези ограничения на дрогата. Демокрация сме все пак. """Наркодилърите ще им се отвори парашутааааааа?
50
2
 
25
 
! Отговори
до Един българин преди 6 години
Пич, ако ти спрат пиенето 100% ще откачиш, усещам те :) А колкото до треволяка, той е далеч по-лека дрога от алкохола, тъй че си сипи едно и се радвай, че ти е позволено.
49
1
 
3
 
! Отговори
до един българин преди 6 години
Еми не чети такива статии, бе! Очевидно нищо няма да научиш по тази тема така или иначе.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един БългаринЩом темата не те интересужа, не чети информация за нея! То не става само с ядене
47
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скептичен към тезата за позитивите от марихуаната остана д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве София област. Той смята, че позитивният ефект от марихуаната не е доказан, а увеличаването на психичните заболявания и изкривявания е свързано с употребата на опиата. - Това мнение изчерпва темата и напъните на някои зомбирани мозъци са легализират тревата.
46
7
 
8
 
! Отговори
hhh преди 6 години
Че влияе на човека влияе. Трима приятели, на 20; 24 и 43 години са със изсушени мозъци от тревата, която пушат. Да не говорим,че побеляха. НО пък си я намират и си пушат, затова по-добре да я легализират, да направят кофишопове където да си пушат и това е. В другите заведения обаче да не я пускат да се пуши, който иска да се трови с нея да си се трови и то законно, но не до тези, които не искат. Не е приятно да си седиш в кафето и до теб някой да сеца миризлив джоинт.
45
2
 
4
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Пак Сорос
44
2
 
11
 
! Отговори
до бай х преди 6 години
Униформите на цялата българска армия през втората световна са били от коноп. Да изброявам ли защо е по-добър за нашия климат от памука? Защото си мислят, че и памук много хубаво вирее по нашите ширини някои хора.
43
7
 
14
 
! Отговори
Горо преди 6 години
Страшни *** сте. Марихуаната за медицински цели НЕ СЕ ПУШИ. Това, което виждате по телевизията и по разни предавания са пълни глупости! 90% от медицинската марихуана се продава като спрей или дражета и "не напушва", защото от нея почти напълно е отстранен THC!
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Организацията NORML дава награда от 1 милион $ за всеки, който докаже смъртен случай от свръхдоза канабис. Айде, давайте! За 50 години никой не е успял. Докажете и са ваши. Това, че ще си закърпим икономиката, пустеещите полета никой не го вълнува. Вредно било. А полезно е кой го знае какъв тютюн и гаражен алкохол, нали? И заплатки от по 350 кинта. А можеше да вземем пример от Амстердам... Ама *** си е дъбава глава.
41
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което малките наркоманчета не знаят обаче е, че легалната марихуана ползавана за медицински цели не напушва
40
38
 
4
 
! Отговори
камен преди 6 години
Ако държавата разреши подобно престъпление , това ще е трагедия за всички българи , който иска да унищожава мозъка си , да го прави на собствена отговорност и да си носи последствията сам , а не всички българи !
39
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като е полезна марихуаната давате ли и на децата си от нея?Примерно: ето ти 15 лева за храна и една цигара марихуана приятен и щастлив училищен ден. :)
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разрешеният плод не е така изкусителен и лека-полека влечението към марихуаната може и да спадне близо до нулата. Трябва да се пробва, защото забраната постига само засилваща се съпротива, а впоследствие и безразличие към обстоятелствата. При принудителен глад, при липса на средства например, се наблюдава претъпкване с храна, когато падне случай, а при нормален достъп до храна всеки яде прилично.Със забранените неща е същото. Остава да се убедим на практика и с марихуаната.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауТо всичко е вредно в прекалени количества. Може да умреш от пиене на чиста вода. И нямам предвид да се пръснеш, имам предвид водата да отмие важни минерали от тялото и да умреш от отказ на органи.Виж от канабис никой не е умирал, освен оня дето го затиснала една бала с канабис. Самия ефект е такъв, че заспиваш много преди дори да се доближиш до опасна доза.
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нормалните държави е легализирана.България се движи с години назад и към 2035 може и тук да се легализира.
35
1
 
39
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Алкохола прави много повече бели. Факт. Всичко в големи количества е вредно. Тревата също, алкохола и цигарите също.
34
30
 
4
 
! Отговори
Кико преди 6 години
"Легализирането" на марихуаната е косвена стъпка в посока налагането на Ислямски Джихад!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Не бъди наивен, и в двата случая болшинството пари отиват в джобовете на шуробаджанаците. Нали виждаш кво правят с легалните пари - строят "магистрали" по нам си колко милиона лева на километър дето след 2 години не стават за нищо..За момента просто правят много повече пари от нелегален и съответно оскъпен продукт, който не се облага с данъци.Тревата няма да е легална докато не намерят как хората да получат възможно най-късия край на сделката.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 34 преди 6 години
"аква е разликата между правителството и мафията" - дори да няма такава дефакто, тя е формална. Формалната разлика не е за пренебрегване. Това, че 2 неща са свързани и зависими, НЕ е основание да смесваме понятията! Една от разликите е "канала" по който потока пари минава. В един1 случай е официален, и на теория може да се иска конторл.