Легализация на марихуаната? Прекалената свобода е безсмислена!

Единодушно обаче е мнението, че сегашната система не работи
25 апр 2017 10:50,
87

Използването на марихуана в зряла възраст, от 21 години нагоре, намалява рисковете от негативните ѝ ефекти върху тялото и съзнанието на човек. Статистиката не показва увеличаване на психичните отклонения при хората употребяващи я, но показва положителен ефект при лечението на редица болести, една от които рак.

Това казаха д-р Юлиян Караджов, доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици и рап-изпълнителят Станислав Найденов-Спенс в студиото на "България сутрин".

"Сегашната система не работи. Налудничаво е да осъждаме типично човешко поведение като употребата на опиати. Дали ще са кафе, цигари, алкохол, марихуана... няма значение. Ползването на марихуана лекува раковите клетки и може да замести подлагането на лъчетерапия и химиотерапия", заяви Караджов пред Bulgaria ON AIR.

А Спенс добави, че марихуаната трябва да бъде декриминализирана, но не легализирана.

"Прекалената свободия е като безсмисленото забраняване - еднакво негативна. Тревата трябва да се декриминализира, но не да се легализира. Така, ако те хванат с марихуана, може да те регистрират в някакъв списък или да подлежиш на лечение", обясни певецът.

Според него трябва хора, които са си съсипали живота поради пристрастяване към нещо, да провеждат лекции в училищата, за да могат подрастващите да видят вредата от първо лице.

Мария Пеева, която е известна с блога си "Мама Нинджа", подкрепи идеята на Спенс и добави, че много родители смятат, че ако не говориш за дадено нещо на детето си, то няма да му се случи.

"Това е много грешна практика. Децата трябва да бъдат информирани. Трябва да бъдат запознати с негативите от даден наркотик, за да не се изкушават", допълни тя.

Скептичен към тезата за позитивите от марихуаната остана д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве – София област. Той смята, че позитивният ефект от марихуаната не е доказан, а увеличаването на психичните заболявания и изкривявания е свързано с употребата на опиата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен'"в бюджета да отиват тези пари, а не в мафията"Риторичен въпрос с понижена трудност - каква е разликата между правителството и мафията?
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я легализират и обложат с данъци, може дори с диференцирана (по-висока) ставка - в бюджета да отиват тези пари, а не в мафията.
29
0
 
13
 
! Отговори
Дедо Копеле преди 6 години
До АнонименНапълно те подкрепям, мен!И аз си живея по същия начин! А относно мнението на някой си псевдо доктор гръшнов, напротив, доказано е! Затова се легализира в много щати в Америка и много други държави в Европа!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"забравих, че ако мога да си го гледам сам"Спокойно, ще се погрижат за това да не можеш. Като "стигнем" хамериканците. При тях може да си купиш автоматично оръжие и патрони в кварталната бакалия, но не може да дестилираш собствен алкохол, защото е опасно за твоето здраве.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, да, забравих, че ако мога да си го гледам сам, така няма никой да печели, освен търговците на семена.
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква легализация бе еи?!Дилърите дето хранят политиците и полицаите моментално ще им сринете печалбата. Повече пари ще влязат с акциз и данъци в бюджета.Организираната престъпност няма да има такава хранилка.Прекалена свобода е това, абсурд!!!
25
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно растение да си гледам в домашни условия без да се притеснявам да ме видят съседите ми стига, аз умения и работа си имам, плащам си данъци, осигуровки, винетки си купувам всяка година да трескам по дупките, а това че обичам да си пуша след работа или от време на време си е мой личен избор, не ви го натрапвам, не се демонстрирам публично, така както всички ми натрапвате глупавият закон, писан да обслужва мафията, където да прибира милиарди годишно чисти неосчетоводени пари.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Личи си кой се излага, като кифладжия, и това си ти.Идеята на ГМО културите е, че те съдържат ген, който ги прави резистентни срещу РАУНДЪП, който е тотално токсичен пестицид и хербицид който убива всичко живо, в това число и хора.Явно живееш в някаква измислена реалност, в която ГМО културите магически не ги ловят вредители и не хващат бурени. Не глупчо, точно обратното е, ГМО семената вървят в комплект с варели с РАУНДЪП пестициди.Айде за следващия път да знаеш вече.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24 неграмотния:ГМО се използва именно зада не се ползват пестициди :) ае да четем преди да се излагаме :):)
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойто дрОгари, скоро ще легализират тревата, но не и преди да я опорочат тотално.Доста са близо до това постижение. И всичката легална трева ще е ГМО фрашкано с пестициди, лишено от всичките си полезни свойства.
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Марихуаната е чиста отрова и това го знае всеки трезво мислещ човек."Само че ти си трезво не-мислещ *** ;)
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохола и цигарите са доказано по-вредни в краткосрочен и дългосрочен план, а всеки може да си ги купи, жертвите от злоупотребите с тях са хиляди на година, докато жертвите от злоупотребата с марихуана са точно 0, 114 пъти по-безвредна от алкохола. Само слуги на фармацевтичните компании са против декриминализацията или дори легализацията :D Растението е мн повече билка, отколкото опасна дрога, а за индустриални приложения, благодарение на които може да подобрим климата, няма да говорим.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19Ти дори нямаш идея какво е марихуаната нали? Трезви ми приятелю...
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко смъртни случая има на година от тази супер отрова :D
17
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде сте виждали отрова да помага? Марихуаната е чиста отрова и това го знае всеки трезво мислещ човек.
16
4
 
2
 
! Отговори
голю босев преди 6 години
Руската махорка е анти бебе. Изпушваш една кутия махорка, и си чиста.
15
4
 
14
 
! Отговори
ист преди 6 години
Когато големите американски и английски цигарени компании решат, че от цигари с марихуана ще печелят повече, тогава марихуаната ще бъде легализирана.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да преценя кой е с по-голямо психично отклонение, масоните-капиталисти-глобалисти, които са на път да унищожат света от алчност и простотия или тези, които употребяват марихуана и искат света да стане едно хубаво и приказно място, където всички са балансирали егото и всеки получава достатъчно, че да живее добре?
13
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До trafalgarЗащо някое тежко заболяване ли имате? или ей така за кеф?
12
1
 
18
 
! Отговори
trafalgar преди 6 години
явно само за този гении на науката д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве , ефекта не е доказан. модерните и развити страни отдавна я ползват и то по лекарско предписание! но тука наш *** не !