Обилно изпотяване - на какво се дължи?

Хиперхидрозата има три основни форми
25 апр 2017 19:37, Eкип на Puls.bg
5
Обилно изпотяване - на какво се дължи?
Reuters
Хиперхидрозата представлява състояние на повишено потоотделяне, надхвърлящо необходимото за поддържане на адекватна терморегулация. Начало на появата му може да бъде както в детска, така и в юношеска възраст, докато възникването му в по-напреднала възраст налага изключването на друго подлежащо заболяване. Всяка част от човешкото тяло може да бъде засегната, но най-често повишено потоотделяне се наблюдава по дланите, ходилата и в областта на подмишничната ямка.
 
Хиперхидрозата се разглежда в три основни форми – емоционално индуцирана (когато са засегнати дланите, ходилата и аксилите), локализирана и генерализирана.
 
Причината за поява на генерализирана хиперхидроза е нарушена автономна регулация, в частност повишена симпатикова активност или да е вторично възникнала, в рамките на друго подлежащо заболяване.
 
Локализираната форма от друга страна може да е резултат от увреда с последваща абнормна регенерация на симпатиковите нерви или вследствие на нарушен брой или разпределение на потните жлези, а в някои случаи и на съдови аномалии.
 
Есенциалната хиперхидроза представлява нарушение на екзокринните потни жлези и е резултат на свръхактивност на симпатиковата нервна система. Друга форма на хиперхидрозата – т.нар. палмоплантарна (засягаща длани и ходила) се предава в семейството и се унаследява по автозомно-доминантен начин.
 
Хиперхидрозата може да е идиопатична, първична (когато няма подлежаща друга причина) или да възникне вторично (в рамките на подлежащ процес или състояние).
 
 
 

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак сме ние, стоматолозите. Всичко разбрахме, така е, прави сте.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарим за разбираемата информация! Разбрах абнормално, симпатиково, автономно регулирано, емоционално индуцирано и по автозомно-доминантен начин, а най-вече идиопатично, защо се потя. Тенкю, баби. Много полезно СЕ СЛУЧВА, УОУ, О КЕЙ. О темпора, о морес - о, времена, о, нрави...
2
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Оооо, я стига! Добре, че са тези специалисти преписали статията, за да можеш да си диагностицираш.
Преди писаха, че е полизна да се пие престояла в медни съдове вода. Пробвай и ще спреш да се потиш.
1
1
 
13
 
! Отговори
Д-р Охболи преди 1 година
ха ха ха, журналчето !? Какви са тези термини, не сме на изпит по медицина! Много дословно сте преписали някой учебник.
Жалка историйка!

Красива и спокойна бременност без стрии
Красива и спокойна бременност без стрии

Красива и спокойна бременност без стрии

Как да повишите положителните си вибрации?
Как да повишите положителните си вибрации?

Как да повишите положителните си вибрации?