Обилно изпотяване - на какво се дължи?

Хиперхидрозата има три основни форми
25 апр 2017 19:37, Eкип на Puls.bg
5
Обилно изпотяване - на какво се дължи?
Reuters
Хиперхидрозата представлява състояние на повишено потоотделяне, надхвърлящо необходимото за поддържане на адекватна терморегулация. Начало на появата му може да бъде както в детска, така и в юношеска възраст, докато възникването му в по-напреднала възраст налага изключването на друго подлежащо заболяване. Всяка част от човешкото тяло може да бъде засегната, но най-често повишено потоотделяне се наблюдава по дланите, ходилата и в областта на подмишничната ямка.
 
Хиперхидрозата се разглежда в три основни форми – емоционално индуцирана (когато са засегнати дланите, ходилата и аксилите), локализирана и генерализирана.
 
Причината за поява на генерализирана хиперхидроза е нарушена автономна регулация, в частност повишена симпатикова активност или да е вторично възникнала, в рамките на друго подлежащо заболяване.
 
Локализираната форма от друга страна може да е резултат от увреда с последваща абнормна регенерация на симпатиковите нерви или вследствие на нарушен брой или разпределение на потните жлези, а в някои случаи и на съдови аномалии.
 
Есенциалната хиперхидроза представлява нарушение на екзокринните потни жлези и е резултат на свръхактивност на симпатиковата нервна система. Друга форма на хиперхидрозата – т.нар. палмоплантарна (засягаща длани и ходила) се предава в семейството и се унаследява по автозомно-доминантен начин.
 
Хиперхидрозата може да е идиопатична, първична (когато няма подлежаща друга причина) или да възникне вторично (в рамките на подлежащ процес или състояние).
 
 
 

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак сме ние, стоматолозите. Всичко разбрахме, така е, прави сте.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарим за разбираемата информация! Разбрах абнормално, симпатиково, автономно регулирано, емоционално индуцирано и по автозомно-доминантен начин, а най-вече идиопатично, защо се потя. Тенкю, баби. Много полезно СЕ СЛУЧВА, УОУ, О КЕЙ. О темпора, о морес - о, времена, о, нрави...
2
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Оооо, я стига! Добре, че са тези специалисти преписали статията, за да можеш да си диагностицираш.
Преди писаха, че е полизна да се пие престояла в медни съдове вода. Пробвай и ще спреш да се потиш.
1
1
 
13
 
! Отговори
Д-р Охболи преди 1 година
ха ха ха, журналчето !? Какви са тези термини, не сме на изпит по медицина! Много дословно сте преписали някой учебник.
Жалка историйка!

Грижа за кожата през зимата
Грижа за кожата през зимата

Грижа за кожата през зимата

Полезни храни за детоксикация през есента и зимата
Полезни храни за детоксикация през есента и зимата

Полезни храни за детоксикация през есента и зимата