Преждевременното раждане носи очни проблеми

При недоносените се уврежда ретината
Обновена: 3 май 2017 15:18 | 25 апр 2017 18:00, Eкип на Puls.bg
0
 Преждевременното раждане носи очни проблеми
Reuters
Ретинопатията при недоносените деца е заболяване, при което се уврежда ретината. Тя е онази част от окото, която съдържа всички нервни клетки, с помощта на които информацията за наблюдавания обект под формата на светлинни сигнали достига до ретината и се преобразува в нервни импулси, за да се изпрати към мозъка.
 
Темата за недоносените бебета ще бъде засегната по време на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/Sofia Event Center). Ето малко информация в аванс. 
 
Ретината е изключително чувствителна към уверждания, особено при новородените. Рискови деца, които могат да развият заболяването са:
 
Родените преди 32 г.с. (гестационна седмица);
Тегло под 1500 грама;
Нужда повече от 3 дена от подаване на кослород;
Наличие на тежко вродено заболяване.
 
Основаната причина за появата на ретинопатия е нарушеното образуване на ретиналните съдове. Ретината се развива много късно през бременността. Пълното й развитие се достига малко преди термина за раждане. Тя е осеяна от кръвоносни съдове, които носят кръвта, богата на кислород и хранителни вещества.
 
По време на вътреутробното развитие парциалното налягане на кислорода в кръвта е по-ниско, отколкото след раждане. То се повишава, когато детето започне само да диша. Ако детето се обдишва с кислород, както е при недоносените, това налягане прекомерно се покачва. Колкото по-високо е то, толкова по-наситена е кръвта с кислород. А високото съдържание на кислород в кръвта е и основната причина за ретинопатията.
 
Когато детето се развива още в корема на майката, то се намира във физиологична хипоксия (намалено доставяне на кислород до тъканите и органите), което осигурява нормалното развитие на кръвоносните съдове в ретината. До достигане на термина за раждане развитието на тези кръвоносни съдове е завършило и те са годни да функционират нормално. Така след като се покачи парциалното налягане на кислорода, след изплакването на бебето, не се увреждат младите кръвоносни съдове.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари