Проф. Байкова: Няма безвредни подсладители!

"Light" напитките - все по-проблемни за свръх теглото
26 апр 2017 09:23, Петя Славова
9
Проф. Байкова: Няма безвредни подсладители!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Безвредни подсладители няма, категорична бе в студиото на "България сутрин" проф. Донка Байкова и поясни защо:

"Изкуствените подсладители, докато са още в устата, подават сигнал на мозъчните центрове за сладкия вкус, който е навлязъл. Те реагират и изпращат сигнал към панкреаса да отдели инсулин, който да се справи с глюкозата", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Професор Байкова продължи, че инсулинът остава разочарован, защото той е излят излишно, тъй като неговото предназначение е да метаболизира глюкозата, а течността в подсладителите е по-скоро аспартам или нещо друго.

Експертът по хранене и диетика каза, че откакто американците въведоха "Light" напитките, те стават все по-проблемни по отношение на свръх теглото. По думите й - в САЩ групите са две: Едни са много дебели, а другите много слаби.

"Ако консумираме много захар и станем по-пълни, ние няма да имаме проблем само с визията, а и със сърдечното здраве. Това ще доведе до висока кръвна захар, холестерол", обясни проф. Байкова.

Като съвет за здравословно хранене, експертът посочи консумирането на по-лека храна.

"3 дни консумация на плодове и зеленчуци е препоръчителна, но, за да не се усеща като наказание не е нужно те да бъдат само сурови, може да се приготвят печени и варени", отбеляза тя.

Като още един важен съвет, към който проф. Донка Байкова насочи вниманието, е максимално да се лишим от нитратите.

"Те влияят като причиняват дискомфорт в стомашно-чревния тракт и хората реагират с подуване в стомаха, дори болки в него или в червата", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За здравословно хранене ползвам това което сам си отглеждам. Домашни домати моркови зеле чушки ябълки круши грозде. Кокошки крава от тези животни получавам чисто мляко и яйца. Правя дамашно сирене и кашкавал. Които продукти нямат нищо общо с това което продават в магазина.. Всичко това сам си отглеждам внуците ми не страдат от наднормено тегло и не ги тровя с нитрати и палмово масло..Но такива като мен се броят на пръсти всички искат да живеят в града да дишат пушека и да ядът отрови!
7
0
 
3
 
! Отговори
нр 5 преди 6 години
Голем специалист си ти. жената е професор по образование, а ти?
6
0
 
0
 
! Отговори
ДО 4 преди 6 години
Има такива медикаменти. Най разпространения, безвреден и с нищожна цена е МЕТФОРМИН
5
3
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Тая е оглупяла от диети.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да измислят препарат който блокира чувството за глад.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам професорката ми се струва че доста напитки Лайт консумира.
2
0
 
28
 
! Отговори
Пострадал преди 6 години
,,Яжте плодове и зеленчуци".Ами те са наблъскани с какво ли не .Пилешкото уж е диетично ,а то е най отровеното.Не може пиле да стане кило и половина за един месец.То е отровна бомба.Изкисваме,измиваме но ,,файдата" е минимална.Жертви сме на своето време и спасение няма.Ракът ,,пълзи" със страшна сила се увеличава.Аз самия след пет години суровоядство и ,,полезни храни" стигнах до операция и химиотерапия.Не може само въздух и вода,а и те са замърсени. Това е-21ви век!!!!
1
6
 
12
 
! Отговори
професор Емилова преди 6 години
не я знам по какво е професор тая проф. Байкова, но май е професор по празните приказки. ДРънка едни и същи глупости, които вече са втръснали на хората. И нека първо да се погрижи за своето наднормено тегло, преди да дава съвети на хората за здравословен живот