Лечение с антибиотици... Кое е най-важното?

Изискват записването им в лечебна схема
27 апр 2017 13:52, Eкип на Puls.bg
3
Лечение с антибиотици... Кое е най-важното?
Reuters

Антибиотиците, колкото и да не ни се иска, са чест спътник в живота на съвременния човек. Редица заболявания изискват включването им в лечебната схема. Често се налага комбинация от няколко антибиотика или едно по-продължително лечение в различни дози на медикамента. Има обаче някои правила, които трябва да бъдат спазени, за да се достигне максимална ефективност и негативните ефекти да се сведат до минимум. 

Съществуват много препоръки, които вървят ръка за ръка с антибиотиците и химиотерапевтиците. От една страна са спазването на интервалите, дозите и продължителността на лечение. Храненето има значение и то не само спрямо препоръките тази група лекарства да не се взима на празен стомах. Важно е да се знае, че ефектът им се повлиява от състава на храната и то по разнообразен механизъм.
 
Млякото и млечните продукти (сирене, кашкавал, извара, кефир, кисело мляко) съдържат в изобилие калциеви йони, поради което са предпочитана храна на нашата трапеза, особено при деца и подрастващи. Факт е обаче, че тези калциеви йони могат да се свържат с някои от антибиотиците на ниво стомашно-чревен тракт и да намалят ефекта им и дори да ги неутрализират. Хубаво е да се спазва една дистанция около три-четири часа между двете.
 
Пример за антибиотици, влияещи се от млякото, са групата на хинолоните и широко използвания ципрофлоксацин. Тетрациклиновите антибиотици също се свързват с белтъците на млякото в патологични комплекси. Същото важи и за храни, богати на желязо, поради което трябва да се внимава с тях.
 
Плодът грейпфрут е един от цитрусовите плодове с неоспоримо много полезни свойства. Освен витамините и антиоксидантите, които ни доставя, не бива да се забравя, че е една „коварна“ храна поради сериозните и опасни ефекти, които може да предизвика. Това важи с особена сила за прясно изцедения сок от грейпфрут. Един от ефектите е намесването му в чернодробната обмяна на веществата, включително на антибиотиците. Намалява се активността на разграждащите ги ензими и може да настъпи „натравяне“ от свръхдоза на антибиотиците. Хубаво е този плод да се ибягва при антибиотично лечение.
 
При антибиотично лечение е желателно едновременно да се взема витамин В конплекс (и по-специално витамин В2, В3, В6 и В12). Ролята им за организма е огромна, но една от важните функции е подпомагането на лечението и спомагане възстановяването на организма след инфекция. Комплексът способства чревната абсорбция на лекарствата и подпомага естествената микрофлора.
 
Добре известно е, че при лечение, особено с мощни и широкоспектърни антибиотици, настъпва унищожаване не само на болестотворните, но и на някои от „полезните“ бактерии в организма. Основните места, където функцията на дадения орган зависи от бактериалното поселяване, са стомашно-чревният тракт и желнската полова система. Фактически именно там се усещат и вредните въздействия на прекомерната антибиотична терапия, водеща до т.нар. дисбактериоза (дисбаланс между добрата и лоша микрофлора). Болните се оплакват от чревен дискомфорт, вагинална кандидоза и т.н.
 

3
Още от
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
руснак преди 1 година
Не се тровете с антибиотици, прочетете повече за уринотерапията.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно е след употреба на антибиотици.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
полезна статия само не разбрах това с витамин В коНплекс

Растителни въглехидрати, от които се отслабва
Растителни въглехидрати, от които се отслабва

Растителни въглехидрати, от които се отслабва

Домашни лекове при изгорен език
Домашни лекове при изгорен език

Домашни лекове при изгорен език