Лечение с антибиотици... Кое е най-важното?

Изискват записването им в лечебна схема
27 апр 2017 13:52, Eкип на Puls.bg
3
Лечение с антибиотици... Кое е най-важното?
Reuters

Антибиотиците, колкото и да не ни се иска, са чест спътник в живота на съвременния човек. Редица заболявания изискват включването им в лечебната схема. Често се налага комбинация от няколко антибиотика или едно по-продължително лечение в различни дози на медикамента. Има обаче някои правила, които трябва да бъдат спазени, за да се достигне максимална ефективност и негативните ефекти да се сведат до минимум. 

Съществуват много препоръки, които вървят ръка за ръка с антибиотиците и химиотерапевтиците. От една страна са спазването на интервалите, дозите и продължителността на лечение. Храненето има значение и то не само спрямо препоръките тази група лекарства да не се взима на празен стомах. Важно е да се знае, че ефектът им се повлиява от състава на храната и то по разнообразен механизъм.
 
Млякото и млечните продукти (сирене, кашкавал, извара, кефир, кисело мляко) съдържат в изобилие калциеви йони, поради което са предпочитана храна на нашата трапеза, особено при деца и подрастващи. Факт е обаче, че тези калциеви йони могат да се свържат с някои от антибиотиците на ниво стомашно-чревен тракт и да намалят ефекта им и дори да ги неутрализират. Хубаво е да се спазва една дистанция около три-четири часа между двете.
 
Пример за антибиотици, влияещи се от млякото, са групата на хинолоните и широко използвания ципрофлоксацин. Тетрациклиновите антибиотици също се свързват с белтъците на млякото в патологични комплекси. Същото важи и за храни, богати на желязо, поради което трябва да се внимава с тях.
 
Плодът грейпфрут е един от цитрусовите плодове с неоспоримо много полезни свойства. Освен витамините и антиоксидантите, които ни доставя, не бива да се забравя, че е една „коварна“ храна поради сериозните и опасни ефекти, които може да предизвика. Това важи с особена сила за прясно изцедения сок от грейпфрут. Един от ефектите е намесването му в чернодробната обмяна на веществата, включително на антибиотиците. Намалява се активността на разграждащите ги ензими и може да настъпи „натравяне“ от свръхдоза на антибиотиците. Хубаво е този плод да се ибягва при антибиотично лечение.
 
При антибиотично лечение е желателно едновременно да се взема витамин В конплекс (и по-специално витамин В2, В3, В6 и В12). Ролята им за организма е огромна, но една от важните функции е подпомагането на лечението и спомагане възстановяването на организма след инфекция. Комплексът способства чревната абсорбция на лекарствата и подпомага естествената микрофлора.
 
Добре известно е, че при лечение, особено с мощни и широкоспектърни антибиотици, настъпва унищожаване не само на болестотворните, но и на някои от „полезните“ бактерии в организма. Основните места, където функцията на дадения орган зависи от бактериалното поселяване, са стомашно-чревният тракт и желнската полова система. Фактически именно там се усещат и вредните въздействия на прекомерната антибиотична терапия, водеща до т.нар. дисбактериоза (дисбаланс между добрата и лоша микрофлора). Болните се оплакват от чревен дискомфорт, вагинална кандидоза и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
руснак преди 6 години
Не се тровете с антибиотици, прочетете повече за уринотерапията.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно е след употреба на антибиотици.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полезна статия само не разбрах това с витамин В коНплекс