Спим, а сме уморени. Защо? На какво се дължи?

Достатъчното време за сън може да не е достатъчно
27 апр 2017 18:55,
5
Спим, а сме уморени. Защо? На какво се дължи?
Снимка: архив, Reuters

Понякога се случва така, че дори когато изглежда да сме си набавили повече от достатъчно сън, се чувстваме сънливи и уморени през деня. На какво се дължи този ефект?

Ако часовете, прекарани в сън, не са причината, следващите най-често срещани са липсата на физическа активност и нездравословният хранителен режим. Изследователи обясняват, че възрастните, които правят леки физически упражнения няколко пъти седмично, се радват на повече енергия само след шест седмици. Подобрява се също така и качеството на съня.

Ако това обаче не помогне, не бива веднага да се насочваме към чашата с кафе. Макар ободряващата напитка да носи ползи за здравето ни, ако разчитаме на нея, за да се събудим, това може да има точно обратния ефект и да повиши сънливостта.

Преди да се обърнем към кафето, трябва да се уверим, че организмът е добре хидратиран, тъй като обезводняването може да затрудни способността ни да се концентрираме. За това можем да се ориентираме и по цвета на урината – тя трябва да бъде бледожълта, а ако потъмнее, това означава, че се нуждаем от вода.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: уморасън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също времето за лягане преди 12 (който работи като мен определени дни нощна смяна, е зле) и спорт. Особено плуване вечер гарантира сън като бебе.
3
1
 
22
 
! Отговори
просто съвет преди 6 години
1. Не пийте кафе и напитки с кофеин след 15:00 часа.2. Не яжте непосредствено преди лягане.3. Проветрете стаята поне за 5мин.4. Отидете до тоалетна.5. Използвайте адекватни за сезона завивки. Не трябва да ви е нито прекалено топло,нито студено.6. Удобна възглавница.Приятни сънища!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто сън не е достатъчно. Трябва дълбок сън, в който тялото почива. Как точно да спим дълбоко, не се наемам да кажа. И на мен ми е интересно.
1
2
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Не знам,да не съм държавен служител.