Сексът подобрява имунитета

Увеличава се броят на защитните антитела
30 апр 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
9
Сексът подобрява имунитета
Reuters

Проучвания относно ефектите на секса върху човешкото тяло и съзнание разкриват огромно количество данни за ползите от тази приятна активност. Научния метод подкрепя и едно странно твърдение – интимните контакти могат да повишават защитните сили на имунната система.

 
Осъществяването на сексуални контакти 1-2 пъти в седмицата е оптималната честота, необходима за повишаването на имунната сила на организма. Твърдението е базирано на популярно изследване, публикувано през 2004 година в журнала Psychological Reports от учените Карл Чарнетски и Франсис Бреннан.
 
Силата на имунната система може да бъде прецизно определена чрез измерване на налични в слюнката антитела познати като имуноглобулин-А (IgA). Според изследването на Чарнетски и Бреннан, хората правещи секс 1-2 пъти седмично отбелязват близо 30% скок в количеството налични антитела – белег за повишена имунна защита. Подобни повишения в имуноглобулиновите концентрации не били отчетени при хора, правещи секс с по-ниска или по-висока честота.
 
Промяната в имунната сила се дължи на факта, че сексуално активните хора са изложени на по-голям брой инфекциозни агенти и имунологични дразнители. Имунната им система се приспособява към завишената опасност, като увеличава броя на защитни антитела. Те увеличават броя си не само в слюнката и мукозните тъкани, а из цялото тяло. Освен това са ефективни не само срещу полово предаваните патогени, но и срещу често срещани болестотворни микроорганизми като грипните вируси и причинителите на простудни заболявания.
 
В допълнение – след достигането на оргазъм, отделянето на хормони като окситоцин, пролактин и естроген подобряват продължителността и качеството на съня. Здравия сън гарантира понижение на стресовия хормон кортизол, чието наличие води до понижаване в силата на имунната система чрез свойството си да потиска производството на интерлевкин-12, алфа- и гама-интерферон и туморен некротичен фактор-алфа – важни за имунната система компоненти, без които ефективната защита на тялото силно спада. По-бързото понижаване на телесния кортизол означава допълнително повишаване на имунната защита.
 
 
 

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ранърса преди 1 година
До Ганка

Каква кожена инжекция съм ти приготвил ,Ганкееее!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганке, все още не е късно. Приготвил съм ти чудесни кожени термометър и спринцовка. Ще те обслужа безплатно, работя със ЗК.
5
0
 
6
 
! Отговори
Ганка преди 1 година
Защо чак сега публикуват тези важни разкрития от 2004?! Изпуснахме 13 години ,в които не сме знаели как да се имунизираме правилно.
4
0
 
14
 
! Отговори
Дерматовенеролог преди 1 година
Като резултат на всичко това труженичките на Околовръстното вероятно са на крачка от безсмъртието........Да почерпи Дънкан Маклауд :) :)
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това може да е валидно за жените. Мъж като се разгони мерака може да го осмърти.
2
2
 
8
 
! Отговори
Хайлендъра преди 1 година
А от аналния се става безсмъртен. Така да знаете
1
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 година
Нищо ново не казвате.
Още преди половин век хипитата са призовавали "Правете любов, а не война!"

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа
Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Чудесни прически, които да опитате (галерия)
Чудесни прически, които да опитате (галерия)

Чудесни прически, които да опитате (галерия)