20% от децата ни с астма, заради родители пушачи

Никотиновият дим е сред основните причини, коментират експерти
4 май 2017 08:44, Петя Славова
12
20% от децата ни с астма, заради родители пушачи
Снимка: Bulgaria ON AIR

Излагането на вторичен никотинов дим е една от основните причини за развиване на астма при децата. Наистина не трябва да пренебрегваме пасивното пушене. Всяка бъдеща майка трябва да спре пушенето година преди да зачене. Не бива и да се пуши в домашни условия или в градинките докато децата си играят.

Това казаха София Ангелова, пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) в студиото на "България сутрин".

"Пасивното пушене е преди раждането на детето и след това. 60% от българките пушат по време на бременността. По данни на Световната здравна организация се знае, че една жена, която пуши, трябва да спре от порядъка на 6 месеца - 1 година, преди да зачене, за да не се разболее плодът от редица болести като бронхиална астма", категорична бе Ангелова.

Нейната събеседничка Хаджиангелова посочи, че пушенето в домашна среда изключително много предразполага децата да развият астма.

"Ние провеждаме информационни кампании в детски заведения свързани с асмата. Проучванията ни показват, че 70%-80% процента от родителите пушат. Астмата е заболяване, което може да се лекува", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
290 лв. са добавките за детска инвалидност месечно като най-честите диагнози са бронхиална астма и епилепсия.Достатъчно е един лекар да постави горните диагнози при един псевдокруп, какъвто получава почти всяко дете през детството си или един гърч например от висока температура.Да, има етноси, които се възползват.За плоскостъпие например на всеки се полагат 2 чифта безплатни обувки по 150-200 лв годишно- широко разпространено по понятни причини.Колко от вас се възползват?
8
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В миналото се пушеше много по-малко, а жените, които пушеха бяха изключение. Сега жените пушат повече от мъжете, а вие искате децата да са здрави - е, няма как да стане. Засега пушачите са около 40% от възрастните и това е адски много.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някои пишат и за Фини прахови частици (ФПЧ), но явно не знаят, че изпушването на една цигара отделя повече ФПЧ, отколкото екологичен дизелов двигател работещ на празен ход за същото време. Иначе какво да ви кажа - то е ясно, че пушачите вредят и на околните и най-вече на децата, но по-нагло и безочливо същество от пушача няма и на пушачите изобщо не им пука, че тровят и децата.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И преди са пупили около , че и по-голям процент от родителите. Но не си спомням процентът на атматиците да е бил толкова висок. Нейде другаде е заровено кучето... За кого лобират или може би срещу някой конкретно? Аз не ви вярвам!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ?Как се страда от ' асма ' ? Асма- висока дворна лоза. Образовайте се, бе хора, неграмотността отдавна вече не е готина.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също така 70% от населението твърди, че е бедно, но 100% от тези 70% пуши цигари?!
3
0
 
6
 
! Отговори
Любопитния преди 6 години
От цигарен дим е, много повече е токсичен от механичните увреждания, нанасяни от фините прахови частици. Астматик съм от дете, спрях лекарствата чак когато се преместих в София от Пловдив. В момента мога да усетя миризма на тютюнев дим от 20 метра на открито и миризмата му по дрехите или косата на човек на закрито.Който иска, да вярва, който не вярва, не знае какво причинява на децата си.
2
3
 
9
 
! Отговори
аСТМА преди 6 години
Астмата има твърде големи разлики в териториалното разпределение, за да е само цигарен дим - в селата едно на двадесет деца, в градовете - едно на десет, в Бургас - едно на пет. Освен това нараства в световен мащаб. При превишение от осем пъти на фини прахови частици във въздуха на София да виним само цигарите е несериозно. Имаме две познати астматичета, никой не пуши у тях, но живеят близо до кръстовище, е не се спряха от пристъпи
1
4
 
9
 
! Отговори
? преди 6 години
20% ли са реално страдащите от асма деца?Или в тези проценти влизат и безбройните деца на маалите, където е много трудно да срещнеш обитател, включително и дете, без купен документ за инвалидност, в това число и асма?