Какво да правим, ако детето има астма?

Заболяването се среща често при малчуганите
4 май 2017 11:37, Eкип на Puls.bg
11
Какво да правим, ако детето има астма?
Reuters

Астмата е често срещано белодробно заболяване сред деца и юноши. Според GINA (Global initiative for asthma) тя представлява хетерогенно заболяване, при което е налице хронично белодробно възпаление.

 
Ако детето е диагностицирано с астма, е необходимо семесйтвото да премине през обучение за това как да се справи заедно с проблема. Лекуващият лекар изгражда терапевтична стратегия и дава съвети на родителите как да намалят броя на екзацербациите и какво да правят в междупристъпните периоди.
 
При възможност е необходимо да се установи причинителя, който провокира астматичните пристъпи. Най-често това са:
 
Алергени, включително микрокърлежите в домашния прах, домашите любимци, полени, треви, плесен, храни, хлебарки и други.
Вирусни инфекции, в това число обикновена настинка, грип и т.н.
Дразнители – цигарен дим, ароматизатори, спрейове за коса, парфюми и други.
Физическо усилие.
Студен въздух.
Смяна на времето и сезоните.
 
Установяването на точния причинител може да отнеме много време, но това е важно, тъй като ако се познава, могат да се вземат определени мерки за ограничаване контакта на детето с него.
 
Необходимо е стриктно придържане към терапевтичната схема, предписана от лекуващия лекар. Използват се две групи медикаменти:
 
За облекчаване на оплакванията при екзацербациите на астмата. Те включват бързо действащ бронходилататор, който се използва краткосрочно, само по време на този период.
 
Медикаменти, които контролират астмата. Те са разнообразни в зависимост от индивидуалните нужди и типа на астмата. Приемат се в междупристъпните периоди. Ефектът им е свързан с потискане на хроничното възпаление в дихателните пътища и повлияване на хиперреактивността на бронхите.
 
Използването на медикаменти, които се отпускат без лекарско предписание в аптеката, билкови препарати, домашни рецепти и т.н. не се препоръчва, тъй като те могат да доведат до животозастрашаващо състояние, ако човек разчита единствено на тях по време на екзацербациите на астмата. Освен това те не повлияват хроничното възпаление, което се развива в дихателните пътища, съответно астмата не може да се контролира, в резултат от което зачестяват екзацербациите и се влошава общото състояние на детето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете си ново този път не пийте.
3
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ама как са я измислили тази болест,почти всеки може да я запомни и произнесе името и пред социалните служби.
2
0
 
3
 
! Отговори
ОнЯ преди 6 години
Често срещано заболяване при чаветата ! Плюс диабет, гръбначни изкривявания и т.н. Но...сивите гълъби не са виновни ! Докторята в телк комисиите са за Б...Й И Е...Н !
1
0
 
2
 
! Отговори
Събирач на минуси преди 6 години
Махнете го и си направете ново.