Лекарства за сърце – за какво да внимаваме?

Някои хора не приемат редовно предписаното им лечение
5 май 2017 17:30, Eкип на Puls.bg
4
Лекарства за сърце – за какво да внимаваме?
Reuters

Лекарствата, имащи отношение към сърдечното здраве, са няколко основни групи - диуретици, калциеви антагонисти, АСЕ-инхибитори, бета-блокери, вазодилататори и още няколко други. Обикновено се налага да се приемат продължително време, в комбинация или само при нужда. Във всички случаи спазването на правилата за прием (дози, интервали, схеми) е повече от необходимо и с това не бива дa се правят компромиси. 

Много хора след предписване на антихипертензивни средства за лека хипертония не желаят да провеждат лечениетo. Това са оснoвно млади хора, които смятат, че леко завишените стойности не са опасни и лекарствата само ще им навредят повече. Учените обаче са установили, че дори слабото покачване на налягането води след себе си болестни увреждания на сърцето, съдовете и органите. Без лечение нараства и рискът от прогресия в тежка хипертония. Ако се изчаква твърде много, се увеличава рискът от получаване на инсулт, инфаркт и т.н
 
Някои хора не приемат редовно предписаното им лечение, а само тогава, когато измерят високо кръвно. Това е грешно поради големите амплитуди на артериалното налягане, които се получават, което завишава риска от съдов инцидент. От друга страна трябва да се знае, че съществуват определени лекарства за постоянен прием, имащи плавно балансирано действие и други за кризистни моменти.
 
Не е желателно използването на „меки“ медикаменти с цел повлияване на хипертонична криза, както и обратното - редовен прием на лекарство с бързо начало, но и бързо изчерпване, което е често срещано. Трябва да се има предвид, че при хронично болните високото кръвно налягане спира да бъде „усещано“ с типичните симптоми на главоболие, разтреперване, напрежение, нервност. За това е опасно да се разчита само на субективните усещания на пациента.
 
Друга грешка, която се прави, е прекъсване на лечението при нормализиране стойностите на кръвното налягане. Не се отчита фактът, че те са нормални, защото се пият лекарства. Пациентите имат склонност да спират определени лекарства по свой избор, което често е голяма грешка. Обикновено лечението продължава до живот, като спирането му, разбира се е възможно, но това става при строги индикации и схеми, по преценка на лекаря.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: сърцездравелекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Марин преди 6 години
До АнонименКажи рецептата де???
2
0
 
4
 
! Отговори
ITI преди 6 години
Ами споделете рецептата за да заживеем и ние нормално
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВНИМАНИЕ! Лекарствата не са направени за да ви излекуват те са направени за да сте зависими от тях! Иначе как си представяте да ви излекуват и след това фармацефтичната мафия да умре от глад ли? Не е няма да умре защото вие ще и Снасяте мангизи докато мърдате. Имах високо кръвно 120 на 180 пиех лекарства които временно го сваляха. Ефекта нулев. Намерих една стара рецепта с която са се лекували пред 70 г. И какво мислите? Ами кръвното ми се нормализира само за 1 месец! Вече не вземам лекарства!!