Проф. Балтов: Протести в Пирогов заради бонуси няма!

Здравната реформа на Москов не се случи, убеден е той
5 май 2017 11:45, Анисия Иванова
7
Проф. Балтов: Протести в Пирогов заради бонуси няма!
Снимка: bTV

Бунтове и протести в спешната помощ на УМБАЛСМ "Пирогов" няма. Имаше разговори с колегите от реанимационните клиники, които ще продължат и днес. Надявам се да стигнем до консенсус. Това каза директорът на болницата проф. Асен Балтов по повод появили се съобщения, че в болницата има недоволство заради намалени пари, които са бонуси към заплатите.

Проф. Балтов потвърди пред bTV, че са били намалени парите за бонуси. Досега някои хора са получавали 18% като допълнителен материален стимул, "но знаете какво е финансовото състояние на болницата – имаме 15,5 млн. лв. дълг в просрочие, който трябва да погасим, затова решихме да въведем баланс и да установим защо едни получават повече ДМС, а други – не. Има доста сериозен дисбаланс", каза той.

От реанимационните клиники 240 души са получили 960 000 лв., а другите, които са над 2000 - около 1 400 000 лв.

"Беше направен опит за баланс, но няма разбиране от тяхна страна. По-скоро е баланс, а не справедливост", обясни професор Балтов.

Директорът каза още, че, поемайки поста в болницата, е заварил дълг от 15,5 млн. лв., за който не се е знаело. Той е натрупан от доставки на медикаменти и консумативи. Това, което е успял да постигне, е да се погасява с по 150 хил. лв. повече на месец, за да не се увеличава.

"По мои изчисления за миналата година загубата ни е 251 000 лв., вследствие на преминали болни през спешните кабинети, за тази година са 70 000", посочи директорът.

Структурните реформи в болницата ще продължат. "Заварих 2500 щатни бройки в "Пирогов", днес са 2170 души. Оптимзация означава всички да са заети в лечебния процес и да има възможност за развитие", очерта основните задачи на болницата професорът.

Попитан за реформата на бившия здравен министър Петър Москов, гостът каза, че според него тя не се е случила, но пък е вкарала болницата в разход от 400 хил. лв. за системата за пръстов отпечатък. Единственото, което ще използват в "Пирогов" след нея, са лаптопите.

За новия министър на здравеопазването проф. Николай Петров директорът на "Пирогов" коментира, че е изключително сериозен човек, който знае какво прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.