Кърмене при мастит - мисия възможна

Немалко родилки се сблъскват с това състояние
6 май 2017 18:00, Eкип на Puls.bg
0
Кърмене при мастит - мисия възможна
Снимка: Reuters

Маститът, за съжаление, е едно състояние, с които немалко родилки се сблъскват. Кое е основното, което трябва да знаят майките, които кърмят при това състояние, коментира д-р Младен Младенов. Акушер-гинекологът и маломол е един от лекторите на предстоящия Форум бременност и женско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/Sofia Event Center). 

 - Д-р Младенов, кои са основните симптоми на мастита?
 
Маститът започва с оток, болка, зачервяване, придружени с повишаване на температурата. Може да има и болезненост на цялата гърда.
 
- Защо се получава и как може да се преодолее?
 
Получава се вследствие на бактериално възпаление на тъканта на млечната жлеза, най-често от стрептококи или стафилококи. Преодоляването му е свързано с лечение с антибиотици и локални средства за охлаждане и намаляване на отока на самата гърда.
 
- Възможно ли е да продължи кърменето или окончателно трябва да се откажем от него при мастит?
 
Не само е възможно, но дори е задължително да се продължи с кърменето, защото то спомага да се отделя мляко. Задържането на мляко в гърдата е фактор, който допълнително утежнява мастита, така че кърменето дори при гноен мастит е препоръчително, без да е опасно за бебето. 
 
- Как успешно може да се третира маститът?
 
Третирането на мастита зависи от фазата, в която е диагностициран. В началната му фаза е достатъчно само терапия с компреси, реванол и охлаждане на гърдата. Но, ако има повишаване на температурата, се включва широкоспектърен антибиотик, който при преминаването през кърмата да не е вреден за бебето.

- Какви рискове за здравето носи?
 
Краткосрочните рискове са: от получаване на фибрилни състояния и сепсис, като за щастие в последните години, сепсисът е много рядко усложнение. Също, може да се получи увреждане на структурата на жлезата, при получаване на гнойна колекция. В дългосрочен аспект, при последваща бременност, такива пациенти имат проблеми с кърменето. Освен това такива пациентки могат да имат зони с различна плътност в гърдата и да дават фалшиво позитивни сигнали при диагностика за рак на гърда.
 
 
 
 
 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари