Йогата ни предпазва от болести

Заедно медитацията действат за успокояване на съзнанието
8 май 2017 16:08, Eкип на Puls.bg
3
Йогата ни предпазва от болести
Reuters

Практиките като йога и медитация могат да са отлични средства за успокоение и отпускане на съзнанието, а множество научни изследвания доказват и способността им да облекчават физиологични и психологични проблеми вариращи от сърдечносъдови заболявания до депресия.

Ползите от йога далеч не се изчерпват с това – според изследване от Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine към федералната болница на Масачузетс, САЩ, йога практиките понижават болничните разходи и честотата на посещения в болници за практикуващите ги.

Д-р Мишел Досет, един от авторите на изследването, споделя, че подобни активности могат да облекчават голям набор от симптоми, свързани със стреса и напрежението, съпътстващи определени здравословни състояния.

В самото изследване били анализирани данните за над 4000 пациента, събирани между 2006 и 2014 година – всеки един от тези пациенти е последвал лекарската препоръка за посещаване на класове по медитация, йога или тай-чи с цел понижаване на стреса и тревожността, породени от здравословни проблеми. Проучени са и данните за 13 000 други пациента, които имали сходна медицинска история, но не посещавали подобни курсове или практики.

Анализът разкрива, че хората участващи в релаксиращите техники и упражнения се радвали на 43% по-ниска вероятност от посещение или престой в болница, от назначаване на кръвни и други клинични изследвания, както и от нужда от спешна медицинска помощ. С помощта на специализиран алгоритъм, учените установили, че тази зависимост отговаря на 2360 спестени долара годишно за всеки един пациент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
не точно йога преди 6 години
Аз съм на повече от 50, работя непрекъснато с много хора. Вирус не ме е хващал, в болница се е налагало само веднъж преди 30 и кусур години. Нямам нужда от очила. Изкачвам стълби без проблем. Ако човек няма генетично предразположение, много неща са в неговите ръце.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вероятно доктора работи с някоя застрах компания!! сега ще ни накарат да играем йога та да не им се изпразват джобовете? не е лошо де!
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глупости. йогистите просто се лекуват сами с билки за по леките болести. На вирусите хич не им дреме дали практикуваш йога или си нормален месояден ракиджия.