Недостиг на желязо води до Синдром на неспокойните крака

Неврологичното състояние предизвиква пулсиращо усещане
9 май 2017 11:56, Eкип на Puls.bg
5
Недостиг на желязо води до Синдром на неспокойните крака
Reuters

Заседналият начин на живот, обездвижването, продължителната работа пред компютър и дългото седене в градския транспорт или зад волана – тези и още множество други фактори водят до натрупването на излишък от енергия, проявяваща се в един от основните признаци на безпокойството – треперене, тропане и често кръстосване и подскачане на краката. Състоянието е познато като Синдром на неспокойните крака, и макар да не е животозастрашаващо, може да разкрие подлежащ здравословен проблем. 

При продължителния престой в седнало положение е напълно нормално тялото да се стреми към повишаване на активността – хората се протягат, размърдват, променят позицията на тялото или извършват неосъзнати движения нагоре-надолу с краката си. Някои хора обаче изпитват напълно непреодолимата нужда да движат краката си, когато са в покой. Това може да звучи безобидно, но Синдромът на неспокойните крака може силно да влоши качеството на живот в ежедневието.
 
Синдромът се определя като неврологично състояние и в повечето случаи се изпитват пулсиращи и разтегателни усещания, които често налагат движение, разтриване и масажи и в най-тежките случаи – прием на обезболяващи средства. Тези усещания могат да се усилват мощно в седнало или легнало положение чрез което възпрепятстват заспиването и дори водят до чести събуждания през нощта. Това влошава качеството на съня и понижава нивата на енергия, работоспособност и имунна защита.
 
Повечето хора игнорират тези проявления, смятайки, че са признак на друго заболяване, прекомерен прием на кафе или на натрупан стрес. Съвременната медицина обаче приема, че синдромът е медицинско състояние само по себе си. Двете основни причини за тази позиция са, че състоянието се отчита като генетично предавано състояние, разпространено предимно между близки родственици и че се свързва с осезаемо ниски нива на желязо в организма.
 
Железният дисбаланс в тялото води до нарушения в допаминовата сигнализация на мозъка в района на подкоровите ядра, познати още като базални ганглии. Човешкото тяло има нужда от желязо за да произвежда предаващия нервни сигнали в мозъка допамин. В базалните ганглии, допамина е неврохимичен компонент, участващ във формирането и взимането на решения за започване на мускулни съкращения и движение. При нормални нива на допамин, той осъществява комуникацията между базалните ганглии и други двигателни райони на мозъка, чрез които се координира планирането и извършването на плавни, внимателни и прецизни движения.
 
 
 
 

5
Още от
Напиши коментар Коментари
3
3
 
6
 
! Отговори
споко преди 1 година
Неспокойните крака на токчета натрупали излишък от енергия трябва да се вирнат на високо и на голо успокоителят ще дойде
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ас затуй си бера, джилязу.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимка Кримка преди 1 година
Може ли да ти успокоя, това наболяло нервно притеснение?

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене
Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Стайлинг с пола тип „прегърни ме“ (галерия)
Стайлинг с пола тип „прегърни ме“ (галерия)

Стайлинг с пола тип „прегърни ме“ (галерия)