Първи зъбки на детето: Какво да правим?

Съветите на д-р Таня Барашка пред Puls.bg
10 май 2017 09:37, Eкип на Puls.bg
2
Първи зъбки на детето: Какво да правим?
Reuters

Кои са основните грижи за зъбките на детето от никненето им, как да намалим дискомфорта му и кои са етапите на добра устна хигиена в различните възрастови периоди. Това коментира д-р Таня Барашка, която е един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве, който ще се продеде на 13 и 14 май в София Ивент Център. 

Д-р Барашка, кога се появява първото зъбче при детето? 

По правило първото зъбче пониква на около 6-месечна възраст, но този срок търпи леки вариации. Когато зъбче се появи по-рано от 4-месечна възраст на детето, пробивът се нарича преждевременен. Ако това се случи след първата година - пробивът е закъснял. Тенденцията към момента е появата на първото зъбче да се случва около 8-ия месец. Без значение от времето за поява на първото зъбче, временното съзъбие се оформя окончателно до 2,5 - 3-годишна възраст.
 
От какво зависи зъбите на детето да са здрави?
 
Здравината на детските зъби се определя още по време на бременността, когато се залагат зародишите на зъбите и започва тяхната минерализация. От основно значение в този период е храненето на бременната жена. След като зъбките поникнат, два са основните фактори, които ги поддържат здрави - спазването на рационален хранителен режим, съобразно възрастта на детето и правилното им почистване.
 
Колко е важна оралната хигиена и от каква възраст тя трябва да започне?
 
Оралната хигиена и изключително важна за осигуряване здравето на зъбите. Орално-хигиените навици трябва да се възпитават у детето от най-ранна възраст. Миенето на зъби започва с появата на първото зъбче в устата на детето. Детските четките и пасти за зъби са разделени спрямо възрастта на детето и е препоръчително майките да съобразяват това. До 6-годишна възраст миенето на зъбите на детето е необходимо да бъде под родителски контрол, до 3-тата година задължително родителят мие зъбите, от 3 до 6 години детето се насърчава да прави това само, като родителят се намесва на края на процеса.
 
Кога трябва да заведем детето за първи път при зъболекар и защо това трябва да бъде специалист по детска дентална медицина?
 
Първият преглед при зъболекар трябва да е след пробивът на първото млечно зъбче. В основата на прегледа е обучение на майката по отношение на поддържането на правилна хигиена и правила за хранене. Децата преживяват първият си "съзнателен" преглед на около 3-годишна възраст. Това е периодът, от който те могат да комуникират с непознат човек в лицето на зъболекаря.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак продуктово позициониране.Здравето на зъбите малко зависи от миенето им. Зъбите, като всеки друг орган, се хранят отвътре чрез кръвта. Болни зъби и венци са признак на вътрешна инфекция. Не е безобидно, защото е много близо да мозъка и може да доведе до инфекции там, включително до смърт. При пломба или вадене задължително се умъртвява нерв, нарушава се кръвоснабдяването, оттова следват проблеми със съседните зъби. Т. Е. по-малко инфекции където и да е, по-здрави зъби и МОЗЪК.
1
6
 
2
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Избийте ги веднага! Иначе ще стане зъбато!