Хранене при бременност. Първа стъпка за здраво бебе

Вижте кои храни трябва да се избягват
11 май 2017 11:37, Eкип на Puls.bg
0
Хранене при бременност. Първа стъпка за здраво бебе
Reuters

Развитието на плода през месеците на бременността до голяма степен е свързано с начина на живот на жената. Заобикалящата я среда, заедно с работната атмосфера и хранителните навици оказват влияние върху нормалното протичане на бременността и правилното развитие на плода.  

През периода на бременността, здравословното и рационално хранене е важно за да се постигне равномерно покачване на килограми. За периода на цялата бременност тази норма е около 11 – 12 килограма. Изборът на храни през този период е от важно значение за да се избегнат усложненият, които са свързани с прекомерно наддаване на килограми, но също така и заради неблагоприятното въздействие на някои храни.
 
Още в самото начало на бременността, жената е важно да се запознае и да бъде наясно, кои храни е препоръчително да избягва през този период.
 
Храни, които е препоръчително да се избягват от жените през бременността:
 
Сурови или алангле месни продукти
 
Въпреки че, алангле месните ястия са традиционни за някои европейски кухни, през периода на бременност се препоръчва да се избягва консумацията им. Месните ястия трябва да имат добра термична обработка. Въпреки редките случаи е възможно чрез месото – свинско, агнешко жената да се зарази с паразита Toxoplazma gondii. 
 
Токсоплазмозата е заболяване, чиято опасност е основно при бременните жени, които за първи път се срещат с този микроорганизъм през бременността. Ако жената преди забременяването е прекарала токсоплазмоза, то образуваните в нейния организъм антитела предпазват плода, ако се достигне до повторно заразяване по време на бременността. 
 
В случаите на заразяване с Toxoplasma gondii жените нямат характерни оплаквания. Много често те наподобяват симптомите на грип, но имат по-дълга продължителност. Токсоплазмозата може да е причина за спонтанен аборт през ранните етапи на бременността или да доведе до развитие на увреждания на плода. Плодовете и зеленчуците също трябва да се консумират добре измити за да се избегне риск от заразяване с паразита.
 
Термично необработени храни, които съдържат яйца
 
Много десерти, както и сосове може да се приготвят със сурови яйца, които не се препоръчват да се консумират по време на бременност. Съществува риск от заразяване със салмонелоза – чревна инфекция. Самото заболяване е свързано с тежка симптоматика от страна на бременната жена, което се отразява върху цялостното състояние на организма. Гаденето и повръщането са основни оплаквания, които може да доведат до дехидратация на жената. Други симптоми на заболяването са болки в корема, повишаване на телесната температура и диария. 

Още за храненето по време на бременност може да научите от Puls.bg на предстоящия Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в Sofia Event Center. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари