Бременност и астма. Какво да правим?

Трябва добър контрол на заболяването
12 май 2017 09:52, Eкип на Puls.bg
2
Бременност и астма. Какво да правим?
Reuters

От астма страдат 300 милиона души по света. Очаква се през 2025 г. броят на астматиците да нарасне със 100 милиона.

Астмата е хронично възпаление на дихателните пътища и се характеризира с повишена чувствителност на трахеобронхиалното дърво към множество стимули. Тя е и най-честото хронично заболяване през бременността.
Болестта се проявява епизодично - с редуващи се клинични прояви и безсимптомни периоди. Повечето от астматичните атаки отминават за минути до часове и пациентите изглеждат напълно клинично възстановени в междупристъпните периоди. 
 
Разпространението на астмата в общата популаци е около 4-5%, а при бременните е около 1-4 %.
 
Жени с лека астма е малко вероятно да имат проблеми по време на бременността, докато при по-тежките форми рискът от влошаване е по- голям и е по- висок в последната част на бременността. Тежката и неконтролирана астма е свързана със следните усложнения по време на бременността:
 
Прееклампсия;
Хипертония по време на бременността;
Маточен кръвоизлив;
Преждевременно раждане;
Вродени аномалии;
Ограничен растеж на плода;
Ниско тегло при раждане;
Неонатална хипогликемия, гърчове, тахипнея,състояния, хуждаещи се от интензивни грижи.
 
Тези рискове в значителна степен могат да бъдат сведени до минимум чрез осигуряване на добър контрол над астмата. Известно е, че раждането на бебета с ниско телесно тегло е по- често при жени с дневни симптоми на астма, отколкото при жени без астма. Нелекуваната и неконтролирана астма по време на бременност може да доведе до дихателна недостатъчност и до нужда от механична вентилация, усложнения от системното приложение на стероиди.
 
Бременността има значителен ефект върху дихателната физиология на жената - докато виталният белодробен капацитет и дихателната честота не се променят, минутната вентилация и минутното кислородно поглъщане нарастват, съответно с 40% и 20%. Общата проводимост на дихателните пътища се увеличава, а белодробната резистентност намалява.
 
Още за бременност по време на астма може да прочетете в Puls.bg или да научите по време на Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в столицата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари