Слънцето и децата: Приятели или врагове?

Деца под 4 г. не бива да бъдат излагани прекалено на слънце
15 май 2017 09:30,
4

Малките деца до 4-годишна възраст не бива да бъдат излагани на лятното слънце, алармират експерти. Сега, когато слънцегреенето става все по-силно, е необходимо родителите да вземат превантивни мерки, посочиха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в инфекциозна болница, и дерматологът д-р Валерия Дингилева.

"Трябва да се използват кремове, които са с фактор над 30. За деца - с минерален екран, които са хипоалергични. Когато е облачно времето, също трябва да се използва фотозащита, тъй като 80% от слънчевите лъчи проникват до земната повърхност, така че фотозащитата трябва да се прилага ежедневно", обясни д-р Валерия Дингилева.

"Едно кърмаче няма място на плажа, поне до 3-4-годишна възраст. За едно дете на няколко месеца или една година е абсолютно безразлично дали ще бъде в градинката пред блока или на Несебър, Созопол или Халкидики. Рискът там да му бъде направено нещо лошо с най-добри намерения е огромен.

"Трябва да се спазва мярката, да се използват всички тези защитни препарати и все пак аз мисля, че в София е много по-безопасно отколкото на други места, поради това че тук има много сериозен прахов филтър, който ни пази", коментира от своя страна д-р Атанас Мангъров.

От друга страна именно заради влиянието на средата около нас през последните няколко години се наблюдава ръст на възрастта, в която за пръв път у човек се появяват алергии, обясниха още специалистите. Някои алергии могат да се проявят след 35-годишна възраст.

"В миналото слънчевата алергия е била описана в твърде редки случаи. Сега 15-20% от хората, които ходят на плаж, получават слънчева алергия. Това се дължи на взаимодействието между светлината, между хората и всички тези алергизиращи фактори, с които е препълнена средата около нас", уточни д-р Атанас Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази в клипа до кога ще я давате така разгърдена? Толкова е неприлично!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред общината, че пази детето от слънцето!
1
1
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
"...в София е много по-безопасно отколкото на други места, поради това че тук има много сериозен прахов филтър, който ни пази"Да не съм чул повече оплаквания от мръсният въздух в София. Всичко това е с цел да ни предпази от слънцето. Никакво миене на улици, велоалеи и прочие. Всички да се топлите на дърва - даже през лятото, че да ни пази смога от слънцето...Евала на такива специалисти...