Ваксините – защитават или убиват? Нужни ли са?

Едни смятат, че са вредни, а други, че има фармацевтичен заговор
15 май 2017 08:23,
56
Ваксините – защитават или убиват? Нужни ли са?

Темата за имунизацията занимава медиите по света и у нас отдавна. Твърди се, че постоянно расте броят на хората от образованата средна класа, които отказват да имунизират своите деца или самите себе си.

В онлайн-форумите и социалните медии могат да се прочетат всевъзможни предупреждения - за сериозни страничните ефекти от ваксините, та дори и за преднамерени "отравяния", които фармацевтичната индустрия предизвиквала чрез имунизации.

Още по темата

Един шарлатанин и неговата реклама

Противниците на ваксините се опитват да повлияят на родителите на най-малките деца. Известният враг на ваксинирането Андрю Уейкфийлд например обикаля германските програмни кина със своя пропаганден филм "Vaxxed".

В него той твърди, че американският Център за контрол и превенция на заболяванията /CDC/ съзнателно е прикрил връзката между комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола и аутизма у децата.

Привърженик на недоказана научна теория за ваксините ще става главен експерт на САЩ по ваксинациите. С тази своя номинация Доналд Тръмп всъщност прави вълка пазач на стадото, пише Фабиан Шмид в коментара си за "Дойче веле".

Бащата на тази лъжа е същият д-р Андрю Уейкфийлд, английски хирург и медицински изследовател, който през 1998 година публикува съобщение в известното медицинско списание "The Lancet", в което твърди, че имало връзка между ваксините и развитието на аутизъм.

Въпросната "студия" обаче почива върху изследването на едва 12 случая. Редакцията на медицинското списание в крайна сметка сваля публикацията на Уейкфийлд поради липса на точен статистически анализ и на контролна група. Впоследствие етична комисия отнема правото на Уейкфийлд да упражнява лекарска професия във Великобритания. Фактът, че въпросният псевдоучен обикаля из германските кина със своята пропаганда срещу ваксините, възмущава редица германски експерти.

Професионалното сдружение на германските педиатри публикува статия, в която предупреждава за опасностите от тази пропаганда. Председателят на сдружението д-р Томас Фишбах наскоро настоя в детските градини да бъдат приемани само ваксинирани деца.

Психоложката Корнелия Беч от университета в Ерфурт се занимава от години с темата за имунизациите. Тя прави разлика между противниците на ваксините и скептиците.

Според нея, първата група изобщо не може да бъде убедена в ползата от ваксинациите. Но по данни на федералната Централа за здравна просвета, тази група обхваща само два до четири процента от населението.

Беч смята, че е много по-важно групата на скептиците да бъде убедена в ползата от ваксинациите. Парадоксално е, казва тя, че именно големият успех на масовите ваксинации доведе до отдръпване на хората.

"Те забравиха ужасите на някои болести като дифтерита. Вследствие на масовите ваксинации почти изчезна и детският паралич. В замяна на това се подценяват последиците от заушката", казва тя.

Има ли аргументи в полза на ваксините?

"Скептично настроените срещу ваксините обикновено са хора с висок образователен ценз. Често пъти обаче те нямат почти никакви познания по естествени науки. Те са свикнали да гледат критично на нещата и искат сами да вземат решенията си, включително и по медицински въпроси", казва Корнелия Беч.

Според нея, на тези хора трябва да се разяснява, че ваксините не са само за закрила на собствените им деца, а за защитата на цялото общество. Защото има деца, които не могат да бъдат имунизирани по здравословни съображения. Освен това всички кърмачета са изложени на по-голяма опасност, докато достигнат необходимата възраст за имунизация.

Ако се появи случай на заболяване от рубеола например, само общата закрила на околните, които са ваксинирани, може да помогне. Когато всички лица, с които едно кърмаче има контакт, са ваксинирани, вирусът няма шанс. Затова и Световната здравна организация изхожда от предположението, че населението на една държава има нужда от 97-процентова квота на ваксинация, за да може да унищожи една болест.
Корнелия Беч обаче е против задължителната ваксинация.

"Много често задължителната ваксинация по-скоро увеличава съпротивата и срещу доброволните имунизации. Затова през последните години много страни отмениха задължителната ваксинация", заключава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко! Всички средновековни болести ще се върнат с мигрантите и дори ваксините няма да помогнат.
47
2
 
14
 
! Отговори
venix преди 6 години
Всичко се промени с времето. Ако преди ваксините се използваха за добро, сега същите съдържат по-високо съдържание на живак (доста са различни от преди) и то с конкретна цел, разбира се - съвсем да ни затрият.
46
2
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
Баба ти само на антибиотици и ваксини го е карала.
45
2
 
14
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Аз съм страдал от ваксина, не ми трябва да съм дълбок специалист, за да ти кажа / по-добре да умра, отколкото да живея с някои от страничните ефекти. А който иска да се ваксинита и по10 пъти.
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ехТо в стила на закачката между Мишева и Рашева, и ти да идеш на екзотична почивка в дебрите на Азия и Африка, инсектит да те нахапят, смугъл продавач с ръце немити след ВЦ по голяма деликатес да ти продаде, чашата за кафе да ти оближат, чаршафите в хотела трета свежест да са, и още, и още...
43
4
 
8
 
! Отговори
антибиотици преди 6 години
От антибиотиците признавам единствени- най-първите ,които са излезли на пазара.Искам от моя лекар само в много крайни случаи и то основно пеницилин. Особенно след като преди няколко години си пострадах здравата от съвременен антибиотик.Чели ли сте за СТРАНИЧНИТЕ ефекти на новите антибиотици,които са изцяло химия-ще се уплашите.Всъщност, докато уж лекуват едно -те атакуват бъбреците,черения дроб и стомаха-по начин,който ще се ужасите. Но нека всеки да си избира методите.
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като ще е така да спрем и антибиотиците и да почнем да мрем от чума, заедно с коктейла от шарки и др. вирусни инфекции от които ни пазят ваксините.
41
5
 
15
 
! Отговори
ех преди 6 години
Хаквайте си на вас и на децата си ,колкото може повече ваксини...нека бройката да им да достигне до стотина .Особенно ваксинирайте малките бебенца и то в периода ,докато се оформя имунната защита. Ваксинирайте и не питайте.Всяка есен си поставяйте по няколко противогрипни ваксини ,ваксинирайте и момченцата против рубеола,защото не се знае -може да забременят и да изложат плода на опасност. И не се учудвайте защо са нарастнали автоимунните заболявания-от нещо друго ще да е..да.а :)
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Когато се говори за хепатит Б, коректният и най-вече верен коментар е "предава се по кръвен път". Идеята е превенция от ранн възраст. А иначе, с хепатит Б може да се сподобиеш и през всяка открита рана и/или пренос на кръв и телесни течности при манипулации в зъболекарски и лекарски кабинети или при направата на татуировка, когато хигиената е компроментирана, както и при ползването на чужди четка за зъби, прибори за бръснене, и т.н.
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да не е задължително ваксинирането, но после ако детето се разболее, да не се взимат пари от касата, а умните родители да поемат на 100% лечението. И като им умират децата, да не хранят лекарите и да не се занимавата да си правят нови!
38
6
 
4
 
! Отговори
Ваксър с вакса преди 6 години
За какво са Ви ваксини? Пийте светена вода. Или още по-добре светена вода от Хасково. Така имунната Ви система ще мутира и няма да Ви лови нито детски паралич, нито рубеола и морбили. Ако не можете да намерите светена вода от Хасково, а сте любители на алкохола, пийте докато се спиртосате.Така тялото Ви ще е постоянно дезинфектирано срещу всякакви опасни вируси.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болести като аутизъм или автоимунни имат бум напоследък . В последните години ваксините стават все повече и повече валентни . Тези които са ваксинирани преди години не са ваксинирани с толкова многовалентни . И не казвам ,че ваксината е вредна а комбинацията от многото болести на които малкият не укрепнал организъм е подложен на всеки 3 месеца . А и умниците които пропагандират ваксиниране, нека някои ми обясни , защо на новородено се слага хепатит Б , който се предава по полов път ?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До NowЗа мое съжаление, имам повече от нужния опит и знания. Мисля, че SLE е повече от достатъчно. Въпреки това, не съм убеден, че вината е в задължителните ваксини. Не съм медицински грамотен, и трудно бих доказал твърденията си аргументирано, но от позицията на лаик и за няколкото случая за които знам, автоимунното заболяване сред тинейджъри е настъпило след прилагането на противогрипна ваксина и на такава срещу папиломавирус. А не след задължителните срещу морбили, ДТК, хепатит и т.н.
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се че са полезни. Да не искате всички да почнем да мрем от 'средновековни' болести.
34
5
 
9
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Достатъчно много хора пострадали от ваксини имам около мен, че да вярвам като ***, че ваксините не вредят. Разбира се не отричам, че има и полза от ваксините.
33
10
 
10
 
! Отговори
ogog преди 6 години
Аз мисля, че повечето от Вас вярват в Chemtrails. Свещенна простотат извира от повечето от вашите коментари, а късата Ви памет безязва новия изгрев на дифтерита. Интересно е е че 99% нямат обща култура по биология, химия и физика, да не говорим за математика и статистика, но се чувстват компетенти да се изказват за съдържание и действие на една ваксна. Много интересно.
32
5
 
12
 
! Отговори
Божидар преди 6 години
Другарите фармацевти пак гладни за пари, ни убеждават как трябва да консумираме продукта им без да има нужда, и са впрегнали верните си роби от ЮденВеле да ни извършат продажбата.Както казаха и преди мен - ваксината като всяко лекарство продукт на химическата индустрия има и позитиви, и негативи.И също като всяко лекарство не трябва да се ползва "Просто ей така" - с лакомията си за пари наблъскаха огромно количество ненужни ваксини -2/3, които дават все повече и повече отклонения за децата.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът има две страни - ваксините наистина вредят, но и без ваксини също не е добре. Който си мисли, че ваксините са напълно безвредни, да ходи да се прегледа! Много интересна е хипотезата на д-р Андрю Уейкфийлд и тя си заслужава задълбочено изследване, но фармацевтичните компании набързо взеха мерки да си запазят безнеса и сега лекарите не смеят да казват истината. Съветвам всички да прочетат какво точно казва д-р Андрю Уейкфийлд и как една конкретна ваксина предизвиква низ от събития.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксините като всеки медикамент си имат показания и противопоказания. Това, че калпави лекари не ги знаят не прави ваксините лоши. Нека не прехвърляме проблема от болната глава на здравата.
29
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Електричеството също убива. Дайте да го забраним или да се откачим от енергото и да живеем като пещерни хора.