Гестационен диабет - за какво да внимаваме

Увеличава риска от развитие на диабет тип 2
17 май 2017 20:36, Eкип на Puls.bg
1
Гестационен диабет - за какво да внимаваме
Reuters

Гестационният диабет е тип диабет, който се отключа в рамките на бременността. Той се предизвика под влиянието на различни вътрешни и външни фактори, които се потенцират едни други. Крайният резултат е недостатъчно производство на инсулин и "обезчувствяване" на рецепторите, с които трябва да се свърже хормонът, отговорен за понижаване на кръвната захар, а именно - инсулинът. Макар и да звучи страшно, всъщност след раждане повечето майки се "отървават" от него.

 
Това, което обаче е важно да знаете, че гестационният диабет увеличава риска от развитие на диабет тип 2. При двата типа диабет говорим за високи нива на кръвната захар, които провокират свръх секреция на инсулин. Нито хипергликемията (повишеното количество на кръвна захар в кръвта), нито хиперинсулинемията (повишени кръвни количества на инсулин) са полезни за майката или плода, поради което е важно да бъдат контролирани, а в най-добрия случай – да не се стига до гестационен диабет. До миналото столетие заболеваемостта на гестационния диабет е била между 3-4% от всички бременни жени, а в сегашното – 5-10%, като този процент се увеличава в различна степен в зависимост от броя на рисковите фактори, които са налични при бъдещата родилка. 
 
Основните причини за рязък скок в заболеваемостта са:
 
Намалената физическа активност, увеличеният енергиен прием и последващо затлъстяване сред тинейджърите;
Значително повишение на преживяемостта на новородените момичета, родени с тегло над 4500 грама;
Генетична предразположеност към развитие на диабет;
 
Допълнителни рискове за развитие на гестационен диабет са:
 
Наличие на предиабетно състояние в миналото или в настоящето. (Предиабетът е състояние, при което е налице трайно повишение на кръвната захар, но недостатъчно, за да бъде определено като диабет. Поради това то се разглежда като преходно състояние между нормалното метаболитно равновесие и диабета. Предиабетът, за разлика от диабета, е обратим)
 
Бременност в миналото, при която се е отключил гестационен диабет.
 
Реално, която и да е жена може да го отключи по време на първата си или някоя следваща бременност, така че 100%-на превенция не съществува. Това обаче, което значително би намалил шанса да се "сдобиете" с такъв, е премереният хранителен режим и редовната физическа активност. Разбираемо е, че крайните диети преди иницииране опитите за зачеване са повече от непрепоръчителни!
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари