По здравеопазване сме последни в ЕС, а в света?

С най-добро здравеопазване се оказа... Андора
20 май 2017 13:31,
65
По здравеопазване сме последни в ЕС, а в света?
Снимка: Visualhunt.com

България има най-лошото здравеопазване в Европа и е на 70-о място от 195 държави, сочи проучване на медицинското сп. "Лансет" за 2015 г.

Изданието прави класацията си на основата на индекс за достъп и качество на здравеопазването, базиран на смъртността от 32 болести, които могат да бъдат избегнати или лекувани ефективно с подходящи медицински грижи, пише "Труд". Сред тях са туберкулоза, различни видове диария, инфекции на горните и долните дихателни пътища, дифтерит, тетанус, морбили, епилепсия и други.

Списанието освен това следи и напредъка в тази сфера на страните спрямо 1990 г. Данните показват подобрение във всички страни, но много от тях, особено в Африка и Океания, изостават значимо зад другите.

"Лансет" поставя на първо място малката държава Андора, намираща се между Испания (8-о място) и Франция (15-а), втора е Исландия. Трета е Швейцария, следвана от Швеция и Норвегия. Челните десет места допълват Австралия (6-а), Финландия (7-а), Холандия (9-а) и Люксембург (10-и). Почти всички страни в топ 20 са в Западна Европа, с изключение на Австралия и Япония (11-а) и Канада (17-а). Прави впечатление добрата позиция на Словения (18-а) и Гърция (19-а), които изпреварват Германия (20-а). Съединените щати са на 35-о място, Сирия и Китай са малко след 50-о, Русия е 69-а, точно преди България.

Страната ни е подобрила индекса си до 71 (по скалата от 0 до 100), като през 1990 г. показателят е бил 63. Тогава Албания, Босна, Македония, Румъния и Турция са били с по-нисък показател. Но през 2015 г. вече изпреварват България. Болестите, които дърпат страната надолу, са рак на тестисите, лимфом на Ходжкин, няколко сърдечни заболявания, левкемия, рак на маточната шийка и на уретрата.

Между 1990 и 2015 г. страните с най-голям напредък в здравеопазването са Южна Корея, Турция, Перу, Китай и Малдивите.

Освен Афганистан, Хаити и Йемен, 30-те страни в дъното на класация са от Субсахарска Африка, като последна е Централноафриканската република.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега всички вярват на подобни класации. Ходете да живеете в Сирия тогава, ще го направите ли? Като видите нещо лошо в "розовата" чужбина, си мълчите, нали? :)
38
1
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 6 години
Лошо е,лошо е отношението към гражданите!Липса на загриженост и съпричастност към здравословните проблеми на хората!Отношението е чиновническо,за да могат да се отчетат на ЗОК и си вземат хонорарите и толкова!Децата на някои лекари вече открито се хвалят колко са забогатели и са над останалите с доходите!Но това не трябва да е водещо, а работата и доброто отношение,затова и полагат клетва!
37
2
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Минаха 27 г. Специализации, апаратура, лекарства : а всеки ден събираме пари за лечение на деца в чужбина. Защото нашите док.не могат! И защо нали от 27 г имат достъп до най- доброто? Значи, не само училите при комунизъма,а и тези които сега обучават са учили при комунизъма. И колко поколения така? С т р а ш н и са пораженията на комунизъма. В проекция!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти плащаш здравното а пък те източват касата от другата страна :D
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:)) Българите го заслужават! Избирайте пак и пак гроб.. няма да има оправя докато не се прави цялостна чистка..
34
1
 
3
 
! Отговори
НИЕ преди 6 години
Така е защото не се борим за правата си.Направленията са само "входен пропуск" особено за операции.Вътре искат луди пари.Защо след като, по думите на Борисов, за няколко години парите за здраве са нараснали от 400 стотин милиона до 4 млд!?Ами,г-н Борисов, попитайте здравните си министри вече трети мандат?Тое ясно защо.Защото парите отиват в частните болници,а трябва това да се забрани,както и финансирането на частните училища.Държавата следва да се грижи само за държавното,а който има много пари
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е къде има да си хвърляш осигуровките през прозореца все едно. Възможно ли е някъде да нямаш лична партида, на парите, които си внесъл за здравеопазване. Какво да коментираме повече, това е най-голямото престъпление и никой не може да си представи такова нещо на света
32
1
 
20
 
! Отговори
Reo преди 6 години
Вчера попаднах на една снимка от обяви за работа на ***.bg. МБАЛ в Пловдив търси ендокринолог, стартова заплата 680 лв, до нея друга обява Механа някаква търси сервитьорка, стартова заплата 1500 лв. Не мисля че е редно, едва ли го има някъде по света.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
булгарито мафиозо
30
0
 
8
 
! Отговори
бенито преди 6 години
много жалко, но факт, впрочем къде отиват вноските за здравно осигуряване, краде лисе от тях, за 27 години държавата беше окрадена, тук трудно се живее, колко още младище се явят на терминал 2, кое е нормалното у нас ?
29
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия, в която бушува война, е с 20 места пред България по качество на здравеопазване. Без коментар!
28
1
 
17
 
! Отговори
Видим резултат преди 6 години
Но за компенсация усвояваме ударно еврофондове!
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Цецка Цачева ще ви излекуват.Да ви *** и тъпанарите - заслужавате си 100% съдбата.
26
1
 
16
 
! Отговори
МАНЧО преди 6 години
До Анонимен 41 Така е приятелю,когато страната от 27 години се управлява от хайдуци и простаци. Какво очаквате когато с пожарникарски устави здравеопазване не се реформира.Какво очаквате от пожарникарските напъни на мимикрия и псевдо реформи както в ПОЛИЦИЯТА, така и в СЪДЕБНАТА СФЕРА,така и в ОБРАЗОВАНИЕТО,така и в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ,така и в която друга област да се обърнеш. В замяна на това ПРАВЕШКИЯТ ВЪЗПИТАНИК се снишава и крие докато ЕС го търпи с опашатите му лъжи.
25
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По здравеопазване сме последни в Европа! Затова пък сме първи по смъртност и втори в света! Народът е поставен на колене. Не знам дали българинът си дава сметка накъде отива България и какво е бъдещето на децата и внуците му.
24
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А беше време, и то не много далеч - 20-30 години назад, когато гърците мечтаеха за болници и лекари като българските!!! В Ада да горите нещастници, които съсипахте с кражби и далавери държавата ни!!!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ТиквунТиквуне, "новите ти заселници" всичко на всичко са 2 (двама) за 2016 година!А според твоите думи, имало риск "десетки милиони" (цитирам тебе!) да залеят България!Така че не с тези плоски номера!За останалото си прав...хи хи
22
4
 
10
 
! Отговори
бай Тиквун преди 6 години
Абе няма да давам кинти бре, не ви трябват доктори и здраве и армия и доходи и т.н. Ще строя магистрали и ще санирам за новите заселници, вие стадо .... се оправяйте бат ви ББ
21
5
 
11
 
! Отговори
Наци-социалистомраз преди 6 години
До Може и по-злеДано продължи политиката на Москов, за да разберете някой ден, че един лекар трябва да получава поне колкото един редови футболист!
20
2
 
8
 
! Отговори
Може и по-зле преди 6 години
Дано този кабинет не продължи политиката на Москов. Ако приемат да има два пакета, нещата ще се влошат в пъти. Има страни в които за специалист лекар и важни операции се чака с месеци! Дано и тук не стане така. Тогава ще си спомняме за тази система...