По здравеопазване сме последни в ЕС, а в света?

С най-добро здравеопазване се оказа... Андора
20 май 2017 13:31,
65
По здравеопазване сме последни в ЕС, а в света?
Снимка: Visualhunt.com

България има най-лошото здравеопазване в Европа и е на 70-о място от 195 държави, сочи проучване на медицинското сп. "Лансет" за 2015 г.

Изданието прави класацията си на основата на индекс за достъп и качество на здравеопазването, базиран на смъртността от 32 болести, които могат да бъдат избегнати или лекувани ефективно с подходящи медицински грижи, пише "Труд". Сред тях са туберкулоза, различни видове диария, инфекции на горните и долните дихателни пътища, дифтерит, тетанус, морбили, епилепсия и други.

Списанието освен това следи и напредъка в тази сфера на страните спрямо 1990 г. Данните показват подобрение във всички страни, но много от тях, особено в Африка и Океания, изостават значимо зад другите.

"Лансет" поставя на първо място малката държава Андора, намираща се между Испания (8-о място) и Франция (15-а), втора е Исландия. Трета е Швейцария, следвана от Швеция и Норвегия. Челните десет места допълват Австралия (6-а), Финландия (7-а), Холандия (9-а) и Люксембург (10-и). Почти всички страни в топ 20 са в Западна Европа, с изключение на Австралия и Япония (11-а) и Канада (17-а). Прави впечатление добрата позиция на Словения (18-а) и Гърция (19-а), които изпреварват Германия (20-а). Съединените щати са на 35-о място, Сирия и Китай са малко след 50-о, Русия е 69-а, точно преди България.

Страната ни е подобрила индекса си до 71 (по скалата от 0 до 100), като през 1990 г. показателят е бил 63. Тогава Албания, Босна, Македония, Румъния и Турция са били с по-нисък показател. Но през 2015 г. вече изпреварват България. Болестите, които дърпат страната надолу, са рак на тестисите, лимфом на Ходжкин, няколко сърдечни заболявания, левкемия, рак на маточната шийка и на уретрата.

Между 1990 и 2015 г. страните с най-голям напредък в здравеопазването са Южна Корея, Турция, Перу, Китай и Малдивите.

Освен Афганистан, Хаити и Йемен, 30-те страни в дъното на класация са от Субсахарска Африка, като последна е Централноафриканската република.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33 Аслъ де, таман това са изследвали ората, ама точно там нашето здравеопазване не само куца, а си е направо инвалид. И хайде да си говорим направо, не е само до малкото средства, а опира и до пладнешкия грабеж, който извършват разните му там болници...А примери колкото щеш, всеки ден разкриват по някой такъв хитрец, а най пресен пример е оня заместник-министър, бургаския доктор, на когото намазаха ските преди още да се наслади на мекия си стол, точно за таквиз неща...
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото до България, здравеопазването е наистина трагично. Да, има добри екипи в няколко болници предимно в София и те са оборудвани със скъпа техника. Но какво от това, ако до тях имат достъп много малко хора? Да не говорим за цялостна грижа, особено за хронично болните. И вижте броят трансплантации, защо изобщо не се правят на бял дроб в България, каква е смъртността след трансплантациите на черен дроб и сърце, и т.н. и т.н. Не се заблуждавайте, заслужили сме си 70тото място.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да, но за сметка на това има банани и не само на Нова година...И сме 2 милиона по-малко, начи повече банани се падат на калпак! Кво ви пука за здравеопазването? Яжте банани и може срещите с доктора да ви се разминат...
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно е написано в статията, че са изследвани достъпността на населението до здравни услуги, смъртността от лечими болести и т.н. В САЩ медицината може и да е на извънземно ниво, но и струва много. И не всеки може да си ги позволи. Например, имаше статия как са излекували левкимия при мъж, чрез трансплантация на стволови клетки от пъпната връв на 3 бебета. Обща цена 2млн. долара. Платени от застраховката му. Но познавам американци, които не са могли да си позволят доста по-евтини неща.
15
6
 
15
 
! Отговори
Честен преди 6 години
Пак се вайкате! Нали вирихте двата пръста, на ви сега. Наслаждавайте се на "демокрацията" !*** народ!
14
1
 
17
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Важно е че депутатите вдземат 5-6 хилки и работят на ден по 23 миниути в парламента за тия пари.
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяхме в топ 15 в света преди 1989 г.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама пък,най-важното е да се плюе социализма(прекръстен на комунизъм от госдподарите),да се вие непрекъснато срещу неговите достижения,докато новите поколения,съвсем перкулясат и се отвратят от предшествениците,строили този социализъм(при всичките му кусури),ТОЗИ СОЦИАЛИЗЪМ,ПРИ КОЙТО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ НА ЕДНА ОТ ЧЕЛНИТЕ ПОЗИЦИИ В СВЕТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И НЕ САМО!!!Плюйте,продажници!Нали за това ви плащат?Нали всичко направиха една долна търговия,каквато стана и здравеопазването?!ПАДА СЕ НА РОБ
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Еднокнижния стана Бос на България , падаме все по-надолу във всяка класация.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеше и да сме извън класацията.
9
1
 
14
 
! Отговори
Малоумен преди 6 години
Първи сме отзад-напред.
8
5
 
10
 
! Отговори
КК преди 6 години
За медицинската част проблем нямаме, доста сме по-напред. проблемът е в системата на здравеопазването. Не е виновен Москов, както някой по-долу написа. Виновен е министър Семерджиев, който направи болниците акционерни дружества.Интересно ми е на кое място са сложили Америка - а там медицината е на извънземно ниво, там са всички иновации, които чак след години достигат поставената на първо място Андора.
7
2
 
6
 
! Отговори
КК преди 6 години
До ShoppНапълно съм съгласен с тебе, шопе: "Като цяло, ако се отдадете сериозно на изкарване на пари и по-малко се занимавате със глупости, ще сте по-здрави."
6
6
 
19
 
! Отговори
Затъваме преди 6 години
Аз като ви говоря че съвсем скоро Сомалия ще ни изпревари вие не ми вярвате. Но Българина нали и добра душичка, робско съзнание и е свел главица такива неща не му правят впречатление. Последни сме в ЕС по всичко вече а скоро и в света.Българино събуди се... държавата умира.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пазарната икономика всичко се определя от парите и свободните пазари в които има и свободно падане когато хора неизлизали от офисите си, започнат да ранотят със сухи цифри. От социализъм скочихме на див капитализъм. Оплюхме всичко и сравнихме всичко със земята, а сега наново ще го изграждаме. Успех, другари....
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой точно е организирал проучването и какви статистически методи са използвани? Просто някои от нас имаме наблюдения от други държави, ако влезеш в неправилния протокол и не знаеш как функционира тяхната система, до какво води. Това не е опит за защита на лоши практики и липси в българското здравеопазване, а за разграничаване на положителните и отрицателните страни. Защото няма нищо идеално, но когато загубиш нещо разбираш какво е то. Медицина преди 30 години се влизаше с над 5.75 на изпитите.
3
1
 
30
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
А като се сетя ,че преди да влезем в ЕС как родните депутати ни плашеха ,че можело да не влезем в ЕС защото разбираш ли Румънците били много зле а ние вървяхме комплект с тях!
2
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна манипулация е статията, поредната поръчкова.
1
6
 
29
 
! Отговори
грозна истина преди 6 години
Няма нужда да ни го казват ни я сами го виждаме,в гробищата вече няма места, а крематориума работи вече два пъти в седмицата,и все млади хора!да се благодарим на политиците който 27 год.правят здравни реформи...