Гонорея: Кои са основните й симптоми?

Характеризира се със силна болка ниско в корема
21 май 2017 13:30, Eкип на Puls.bg
4
Гонорея: Кои са основните й симптоми?
Reuters

Гонореята е най-честата полово-предавана болест, заболяването се означава още и като трипер. Поради широката си разпространеност сред жените и мъжете в полово зряла възраст, профилактиката и лечението на заболяването са от изключително важно значение. Предаването на заболяването може да се осъществи от майка на дете още по време на вътреутробното развитие или по време на раждането, което да доведе до усложнения при новороденото.  

Причинител на заболяването е бактерия от род Neisseria, вида е Neissrria gonorrheae. Toва е аеробен причинител, който инвазира цилиндричния и кубичен епител разположен по повърхността на половите органи и уретрата. Поради тази причина гонореята е урогенитална инфекция. През острата форма на заболяването причинителят е разположен вътрклетъчно – в клетките изграждащи лигавицата.
 
Заразяването се осъществява основно по полов път – при сексуален контакт. Поради афинитетът на бактерия към епителните клетки заболяването се предава както при вагинален, така и при анален и орален полов контакт. Друг начин на предаване на заболяването е вертикалния – предава се от заразена майка на дете по време на бременността и раждането.
 
Инкубационният период – времето между заразяването с причинителя на заболяването и появата на първите симптоми е между 2 – 10 дни. Появата на оплакванията може да се появят и сравнително по-бавно, след около 1 месец
 
Най-честите симптоми са поява на гноевидно влагалищно течение. Неговият цвят е жълто-зелен, по което се различава от нормалното влагалищно течение при жените. Някои жени може да имат оплаквания от болка ниско в корема или наличие на кървене извън дните на менструация.
 
Симптомите може да са свързани освен с половата система и с отделителната, тъй като много често причинителят на заболяването – Neisseria gonorrhoeae засяга и уретрата. Често оплакванията са свързани с поява на дизурия – болезненост и дискомфорт по време на уриниране. Заболяването може да засегне очите като се проявява под формата на конюктивит.
 
Поради инвазивния характер на заболяването, то много бързо може да засегне всички полови органи – външни полови органи, влагалище матка, маточни тръби. В редки случаи при ненавременно предприето лечение може да се развие тазово-възпалителна болест – възпаление на органите причисляващи се към горни тракт на половата система.
 
Още за лечението на гонореята може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
-- преди 6 години
И добре, че сте написали за гонореята :)Може да се хване и в гърлото като там протича като усещане за леко възпаление или безсимптомно.
1
4
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
И кандидоза!Мийте ги тези ****и, бе другарки, мийте ги!