Фалшиви ТЕЛК-ове точат хазната, ще има реформи

Целта е да се спре изтичането на пари към хора, които нямат нужда
23 май 2017 10:30,
38
Фалшиви ТЕЛК-ове точат хазната, ще има реформи
Снимка: Visualhunt

150-те хиляди ТЕЛК решения, които не отговарят на изискванията, не означават, че това е броят на фалшивите пенсии у нас. Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че това е болезнена тема, която кaсае възможността средствата за много хора с увреждания да отиват към други, които нямат тези права.

"Много е трудно да се каже какъв точно е броят на фалшивите ТЕЛК-ове", посочи Русинова в "България сутрин". От думите й стана ясно, че основната цел на правителството е да спре изтичането на пари към хора, които нямат нужда.

"Всички ние дължим много на хората с увреждания. Втората част от реформата е подобряването на начина, по който се прави медицинската експертиза за ТЕЛК. Ще има преструктуриране на системата за ТЕЛК и подобрявване на системата за социално подпомагане. Хората, които имат нужда от по-високи помощи, да ги получават", обясни Зорница Русинова.

Тя бе категорична, че няма опасност хората, на които им предстои да минат през процедурата за ТЕЛК, да останат без пенсии.

Зам.-министърът на труда и социалната политика отбеляза, че най-често се спекулира с ТЕЛК-овете за ползването на паркоместа за инвалиди в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинските инвалиди няма да оздравеят и на 100 комисии да ги пратите. Нека има комисии ако трябва всяка година, но да бъдат съгласувани с личните асистенти, а там където такава услуга не се ползва, да се уговорят експертизи в дни, когато придружителите са си в къщи, извънработно време, и да се правят експертизите по-често, но всеки път от различни комисии. Само че защо си мисля че спестените пари пак няма да идат за истинските инвалиди, а ще потънат при ромите и арабите, под една или друга форма
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има подозрение, че тези които са ТЕЛКувани са фалшивите, а тези които са в Парламента са за ТЕЛКуване.
3
3
 
26
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
По-скоро би трябвало да се затворят някои пробойни в законодателството, които позволяват заигравката и злоупотребата с ТЕЛК-ове. Казваш "огромни данъчни облекчения", но не даваш цифри, нито % и не казваш ограничителните условия за ползването на тези облекчения.От друга страна, предлагаш да се сложи край на работещите инвалиди. Добре, но знаеш ли колко е инвалидната пенсия? Без да съм на ти с материята - средно около 200 лв. Дай от тях 1/2 за илачи и се пробвай да изкараш месеца с останалото.
2
3
 
50
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 6 години
Ами започнете с ромите,цели градчета са инвалиди, децата им също. Всички го знаят това.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички трябва да минат наново и да се прекрати тази порочна практика, за нищо да те инвалидизират и да ти дават пенсия. На тази държава и трябват хора да работят, не само смучещи финансии мързеливци, а хората, които са наистина инвалиди да получават по-високи и адекватни пенсии.