Как да приготвим по-здравословно гъбите

Едни от малкото природни източници на витамин D
27 май 2017 15:53, Eкип на Puls.bg
3
Как да приготвим по-здравословно гъбите
Reuters

Гъбите могат да са чудесна гарнитура към всяко едно ястие. Могат да се добавят запържени към салати, да се варят с паста или само да се задушат в масло и ароматни подправки за да се изпита вкуса от месестата им плът.

 
Според научно изследване от Испания обаче, гореизброените методи на приготвяне на гъби могат да унищожат полезните им хранителни качества. 
 
Изследването от 2017 г., поместено на страниците на International Journal of Food Sciences and Nutrition съобщава, че гъбите са най-здравословни и полезни, когато са леко запечени на грил или бавен огън. Пърженето и варенето силно понижават количеството на полезни вещества в тях.
 
Гъбите са едни от малкото природни източници на витамин D, не съдържат мазнини и са ценен източник на диетични фибри. В тях се намират и отлични количества селен, полезен минерал който рядко се среща в растителните храни. Гъбите са и отличен източник на В витамини и бета-глюкани - биологично активни вещества, свързани с действието на имунната система.
 
Готвенето им е лесно и адаптивно – месестата текстура и гъбеното ухание могат да са точното допълнение към зеленчукови или месни ястия. Според испанското изследване обаче, за запазване на изброените полезни свойства, гъбите не бива да се варят, пържат или загряват в микровълнова печка. Тези действия водят до разпад на повечето протеиновите структури, носещи или изграждащи полезните хранителни вещества.
 
Изключение правят само концентрацията на полифенолите и антиоксидантната им сила – все още необяснимо за учените, но след загряване в микровълнова фурна – те се повишават, вместо да намаляват.
 
Експертите съветват при избор на гъби те да бъдат с отворени, твърди шапчици. Стъбълцата им трябва да са сочни и месести, леко влажни на допир, но не бива да има налична слуз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
гъбар преди 6 години
Признавам само магическите гъбки, изсушени си ги хрускам, после летим като совалка из космоса :P
2
0
 
0
 
! Отговори
на снимката преди 6 години
От 2 години не съм брал смръчкули,нещо се позагубиха...Една от най-вкусните гъби!!!
1
1
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Гъби, миди, скариди и раци са ми най любимата храна. От дете съм така.