Кои са най-големите митове за антибиотиците

Един от тях е, че се взимат само при настинка
13
Кои са най-големите митове за антибиотиците
Reuters

С напредващата в глобален аспект антибиотична резистентност е редно да бъдат разбулени някои особено разпространени заблуди сред населението. 

През месец май 2017 г. американски учени докладваха за силно увеличение на броя нереагиращи на антибиотично лечение инфекциозни заболявания. В някои щати на САЩ 25% от случаите на пневмония вече не се поддават на стандартни антибиотични лечения.
 
В голяма част от случаите виновник за подсилването на антибиотичната резистентност е човешкото незнание. Ето някои от най-разпространените митове и заблуди, на които мнозина вярват:
 
1. Мит: Антибиотици се взимат при настинка
 
Антибиотиците са ефективни само при инфекции, причинени от бактерии, гъби и някои паразити. Те са неефективни срещу вирусите, водещи до настинки, грип, кашлица и възпалено гърло.
 
2. Мит: „Чувствам се по-добре, вече нямам нужда от антибиотици!“
 
Особено важно е да се приемат всички дози от предписаният антимикробен препарат и то в предписаното време. Ако лечението се прекъсне по-рано, потиснатата инфекция може да се завърне с по-голяма сила и може дори да бъде по-устойчива към използвания антибиотик.
 
3. Мит: Добре е да се вземе антибиотик предварително
 
Мнозина приемат антибиотични препарати профилактично, което не е добра идея, освен в много специални случаи. На първо място, приемът на антибиотици е свързан с проявата на странични ефекти – обриви, диария и др. На второ – използването на антимикробни препарати без нужда води до повишаване на антибиотичната резистентност, което е вредно за всички хора. Възможно е развитието на резистентност дори от някои от милиардите неболестотворни бактерии, живеещи в човешкото тяло. Проблемът е, че те могат да предадат чрез генен трансфер новопридобитите си гени за устойчивост на болестотворни микроби.
 
4. Мит: Широкоспектърните антибиотици са най-ефективни, ще си взема от тях!
 
Увеличават се случаите на пациенти, прибягващи към самолечение и самопредписване на антибиотични препарати. 
 
 
 
 

13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За трипера не се безпокой, ще го израстеш...
12
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Абе казвате не вземай антибиотик ама трипера с нишадър не минава
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Препатил
Много правилно! Антибиотиците останаха в 20 век. Сега се ползват билкови имуномодулатори, алое, бифидус субтилис и тям подобни...
10
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 1 година
До Един българин
Как да не е доказано бре? Правено е редовно във ФАЩ! За компании като Макдоналдс например. Цялото говедо се смила заедно с рога, копита, всичко, в едни огромни мелници и за да те предпазят от бактерията Ешерихия коли и тям подобни, които живеят в червата на говедото, в каймата се слагат антибиотици. С течение на времето бактериите стават резистентни на антибиотиците. Поради тази причина във ФАЩ имаше смъртни случаи на хора, яли такива сандвичи и умрели от тях!
9
0
 
1
 
! Отговори
фифи преди 1 година
До Фантомас
Кой произвежда у нас лекарства и ги изнася бе?!? Това беше по времето на соца. След 10 ноември всички производства у нас бяха закрити! Само внасяме отвън субстанции и ги разфасоваме. Никой търговец в чужбина няма да ти даде да го конкурираш!
8
0
 
3
 
! Отговори
Препатил преди 1 година
След няколко бъбречни кризи и проблеми със стомаха,-скъсах се да повръщам-и всичко това-благодарение нови медицински ,,открития '' и модерни антибиотоци ,стигнах до следните изводи -правила-1) Никога не вземайте антибиотик,ако може да минете с билки,хомеопатия или някое просто лекарство.2) Ако все пак се наложи да се лекувате с антибиотик-поискайте от лекаря си от най-първите такива-аз лично предпочитам-пеницилин, новите са синтетика и абсолютна отрова
7
1
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 5 (Македонски)

Не съм съгласен с тази констатация. Знам, че има сведения че са давали антибиотици на животни, но кога, къде и как, не е доказано. От друга страна обаче, тази хипотеза издиша защото антибиотикът във всеки организъм има време за което се усвоява и изчиства, така че когато се заколи животното едва ли е останало значително количество от него в месото.
Аз лично съм се лекувал от тежки инфекции с антибиотик - супер ефикасно! Никаква резистентност, правил съм си антибиограма.
6
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 1

Ами не е така, не съм съгласен. Лекарите при които съм ходил не са ми изписвали антибиотици при всяко кихване, напротив. Антибиотик са ми изписвали в краен случай, а крайните случаи при мен колкото искаш. Много често карам тежко простудно заболяване което пусто не минава и не минава. Докато стане ясна работата, че без антибиотик не става. Друг е въпросът че изписват скъпи лекарства ги изписват с аргумента че са по-хубави, имат по-малко странични ефекти. Може и да е вярно, не знам.
5
1
 
6
 
! Отговори
Македонски преди 1 година
Страшна глупост
- основната причина за резистентността към антибиотици , са храните от животински произход с които ни хранят!
Публична тайна е, че производителите дават на животните антибиотици
- за по-голям млеконадой, за по-бързо натрупване на маса и тн
И с млякото, яйцата и месото , тези антибиотици стигат до... нас
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ibuprofen v uk de =35 p
Bg= 4-5 leva i ima sudurjanie na iboprofen.
Paracetamol 20 p v uk de
Bg paracetamax 2.50 do 4 leva sus sudurjanie na paracetamol..
Niamam dumi..
3
1
 
7
 
! Отговори
Фантомас преди 1 година
Защо в България забраниха (произвеждат се, но се изнасят) доантибиотични лекарства като аналгин и депосулфамид. Това е фармацетичен и финансов геноцид.
2
3
 
11
 
! Отговори
11 преди 1 година
Ъхъ, разбрах - не се лекувайте, щото ще се излекувате. По-добре е да сте постоянно болни и да кихате мангизи за перманентни боклуци, които не лекуват, ама правят оборот.
1
1
 
24
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Обяснете го на нашите лекари, които като кихнеш и ти изписват скъп антибиотик, без бактериално изследване евентуално каква бактерия трябва да се бори и да се подбере правилния при нужда. Това не е случайно де, всеки лекар е на издръжка към някоя фармацевтична компания и има да изпълнява норматив.

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут