Вреди ли образната диагностика на здравето ни?

Рентгенографията има приложение при диагностицирането на много състояния
28 май 2017 11:56, Eкип на Puls.bg
0
Вреди ли образната диагностика на здравето ни?
Reuters

Почти няма заболяване, при диагностиката или проследяването на което да не се прилага на пациента един или друг образен метод. За това е полезно да сме запознати с този тип изследвания и доколко е вярно схващането, че те са вредни за организма.

 
Образната диагностика е медицинска специалност, при която се получават индиректни изображения на анатомичните структури от човешкото тяло. Това е възможно благодарение на въздействието на различни видове енергия върху тях. 
 
Основните методи на изследване са:
Рентгенография,
Ехография,
Компютърна томография,
Магнитно-резонансна томография.
 
Рентгенографията намира приложение при диагностицирането на много състояния - счупвания на кости, белодробни заболявания, различни стомашно-чревни проблеми и други. Този метод на изследване е бързо изпълним, лесно достъпен и широко приложим. При рентгенографията енергията, използвана за добиване на образа, са рентгеновите лъчи. Необходимо е да се знае, че рентгеновите лъчи оказват йонизираща радиация върху човешкия организъм. Поради тази причина има определени изисквания за провеждане на изседването:
 
При деца се избягва поради незрялост на кръвотворната, костната и други системи;
При бременни е забранено поради отрицателния ефект върху плода, тогава се прилага само при строги индикации.
 
Във всички останали случаи, съобразно дозата и продължителността на облъчване, за пациентите няма риск от поява на вредни последствия. Интересен е и въпросът, който много хора си задават: „Има ли облъчване в коридора на отделението по образна диагностика?“ Отговорът е: „Няма! Йонизиращо лъчение има само в кабинета и само докато апаратът е в работен режим."
 
Ехографията е често използвана за проследяване на бременността, различни състояния на щитовидната жлеза, на млечните жлези, помага за откриването на заболявания на коремните органи, а също и на кръвоносните съдове и сърцето. Съществуват няколко причини, поради които ехографията е толкова застъпена при повечето медицински специалности:
 
Енергията за добиване на образа е ултразвук, следователно е напълно безвредна.
Извършва се бързо, лесно достъпна
Има възможност за мобилност
 
Компютърната томография е приложима в случаите, когато получената информация от горните два метода не е достатъчна за поставянето на диагноза на заболяването. Чрез нея се добива по-добра ориентация за локализацията и размерите на болестния процес. Както всеки друг метод, и този има своите недостатъци:
 
За получаване на образа се използват рентгенови лъчи, които оказват йонизиращ ефект върху организма;
За добиване на цялостния образ на изследваната област от тялото, се правят множество последователни рентгенови снимки. Това прави лъчевото натоварване за организма много по-голямо, в сравнение с обикноевната рентгенография;
Ограничено използване при деца и бременни, приложим само при строги изисквания и спешни състояния;
Изисква повече време за изпълнението му, няма възможност за мобилност, по-скъп.
 
Магнитно-резонансната томография е най-новият метод. Показания за използването му са различни заболявания на мозъка, костите, ставите. Подобно на компютърната томография, се получава подробна информация за големината и разположението на болестния процес. Недостатъците му са, че е много скъп, трудно достъпен. Времето за провеждане на изследването е най-дълго. Необходимо е продължително и неподвижно стоене в апарата, което го прави трудно поносим за хора, изпитващи страх от тесни пространства. Голямо предимство е, че за получаване на образа се използва магнитно поле. Това прави метода напълно безвреден и приложим при деца и бременни.
 
 
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Признаци на ниски нива на естроген
Признаци на ниски нива на естроген

Признаци на ниски нива на естроген

Кои храни да избягвате, ако страдате от розацея
Кои храни да избягвате, ако страдате от розацея

Кои храни да избягвате, ако страдате от розацея