Възможните симптоми при рак на щитовидната жлеза

Смущения в говоренето, храненето и дишането
28 май 2017 21:45, Михаела Лазарова
2
Възможните симптоми при рак на щитовидната жлеза
Снимка: pixabey

Ежегодните профилактични прегледи, свързани с женското здраве, включват най-вече гинекологични обследвания, както и мамография на млечна жлеза с цел превенция на едни от най-честите видове рак.

Често обаче жените пренебрегват рака на щитовидната жлеза, а проблемите с този малък, но така важен орган в нашето тяло, са нараснали неколкократно от 70-те години на миналия век до днес, сочат изследванията.

Много жени са изложени на риск, без да подозират, тъй като симптомите на рак на щитовидната жлеза изключват болка в началните стадии.

Диагнозата рак звучи страшно, но при редовни прегледи няма повод за паника, смята доцент Иля Лихтеров, специалист по оториноларингология в Медицинската школа в Mount Sinai, Ню Йорк.

„Въпреки че е факт, че случаите на рак на щитовидната жлеза са зачестили през последните десетилетия, обикновено става дума за папиларен тип рак, който е сред най-слабо агресивните“, казва доцент Лихтеров пред prevention.com.

Той обяснява, че успеваемостта в лечението е много добра, особено когато болестта е диагностицирана навреме. Това не означава обаче, че редовните прегледи при ендокринолог трябва да се неглижират, напротив.

Кои са възможните симптоми при рак на щитовидната жлеза?

Бучка в шията

Щитовидната жлеза се намира точно в предната част на шията. Ако в тази област или около нея се появи бучка, дори малка, която не изчезва от само себе си, незабавно трябва да се прегледате при специалист. Ако ракът се е разпространил към лимфните възли съществува по-сериозен риск за здравето. Превенцията и редовните прегледи са от първостепенно значение.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
дилема преди 6 години
Ракът може да не ви довърши, но химиотерапията... със сигурност!