Лош хранителен режим отключва желязодефицитна анемия при децата

Кои са другите причини за възникването й?
31 май 2017 14:23, Eкип на Puls.bg
1
Лош хранителен режим отключва желязодефицитна анемия при децата
Reuters

Желязодефицитната анемия се развива постепенно. В началото нивото на желязото в организма пада и се развива железен дефицит, в резултат от който се засягат мускулите и мозъчната дейност. В този начален етап броят на червените кръвни клетки обикновено е в норма, тъй като организмът използва всички запаси от желязо за производството им. 

С прогресиране на дефицита и изчерпване на резервите, организмът започва да произвежда все по-малко еритроцити, в резултат от което се развива анемия. В този период симптомите могат да включват:
  • Умора и обща слабост;
  • Бледа кожа, особено на ръцете, ноктите, клепачите;
  • Ускорена сърдечна дейност и/или сърдечен шум;
  • Неспокойствие, раздразнителност;
  • Намален апетит;
  • Гадене, световъртеж 
В развитите страни осигуряването на достатъчно желязо в диетата на децата обикновено не е проблем. Като цяло кърмачетата до 6-месечна възраст използват своите запаси от желязо за производството на еритроцити. Майчината кърма осигурява много малко количество желязо.
 
След 6-месечна възраст те трябва да го получават отвън – с разнообразна и здравословна храна, подходяща за възрастта им. При децата, които се хранят с адаптирано мляко, по-рядко се наблюдава желязодефицитна анемия, тъй като млеката, които са на пазара, са обогатени с желязо.
 
В ранна детска възраст (1-3 години) желязодефицитна анемия се развива при недобре балансиран хранителен режим. Това се случва, ако детето пие повече от 700 мл краве мляко дневно и същевременно приема малко желязо-съдържащи храни. Последните включват червени меса, жълтък, листни зеленчуци. Кравето мляко не е добър източник на желязо, тъй като то затруднява абсорбцията му през храносмилателния тракт. Понякога в тази възраст децата са много капризни по отношение на храната и за родителите може да е изключително трудно да намерят подходяща храна, съдържаща достатъчно количество желязо.
 
В по-късна детска възраст желязодефицитната анемия се развива предимно сред децата, които не консумират месо и животински продукти. Храните от растителен произход не са добър източник на желязо, тъй като организмът по-трудно го усвоява.
 
По време на пубертета желязодефицитна анемия се развива при момчетата поради бързия растеж. При момичетата в този период анемията настъпва поради факта, че в организма им не може да се складира толкова желязо, колкото се губи по време на менструациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари