Мечтата за рожба обединява майките в сдружение "Зачатие"

Интервю с Неда Дойчинова
1 юни 2017 13:30, Eкип на Puls.bg
0
Мечтата за рожба обединява майките в сдружение "Зачатие"
Reuters
Неда Дойчинова вече над 10 години е част от онази група от обществото, за които родителството е преследвана мечта. Това са млади, здрави и влюбени двойки, страдащи и борещи се за дете. Ето какво разказва майката пред Puls.bg за сдружение "Зачатие" и неговите цели. 
 
Неда, как се случиха сдружение „Зачатие“ и сайтът zachatie.org?
 
Някога, не чак толкова отдавна - преди около 15-тина години - по темата стерилитет беше доста по-трудно да се говори, отколкото сега. Обществото ни някак не беше толкова узряло, за да позволи на хората със стерилитет открито да споделят за проблема си. Дори медицинските центрове, специализирани в тази сфера, се брояха на пръсти. Информацията, от която имаха нужда двойките със затруднения при забременяването не беше толкова много и толкова лесно достъпна. Случайността събира в интернет пространството една група интелигентни и решителни хора, които осъзнават необходимостта от събиране на цялата достъпна информация на едно място. Така се ражда идеята за създаването на сайта zachatie.org. Той е създаден и се поддържа години наред с безвъзмездната помощ на доброволци. Преведени са на български език стотици статии. Създадена е богата библиотека с много и ценна информация. Дискусионните форуми към сайта zachatie.org се превръщат в място, където всеки може да сподели своя проблем, да потърси и да получи съвет и подкрепа. В този форум много жени са срещнали свои “духовни сестри”, създадени са ценни семейни приятелства, които продължават през годините. Сайтът става най-големият български информационен портал за стерилитет.
 
Държавата тогава не оказваше никаква подкрепа за хората със стерилитет. Така се роди идеята за създаване на сдружението. “Зачатие” е първата и единствена официално регистрирана пациентска организация на хора с репродуктивни проблеми у нас. От самото си създаване през 2004 г. до днес “Зачатие” участва в множество инициативи, целящи промяна на ситуацията именно в посока тези двойки да не се чувстват ненужни на държавата си, а да получават помощ и подкрепа от нея. Постигнати са доста успехи, включително и законодателни промени в подкрепа на лекуващите се от безплодие. Най-големият ни успех, разбира се, е създаването на Център Фонд „Асистирана репродукция“, благодарение на който хората получават финансова помощ за лечение чрез инвитро процедури. Не може да не споменем и извоюваните от нас промени в Кодекса на труда, които защитават жените, преминаващи през интензивния етап на своето лечение. Сдружението провежда ежегодно и други мероприятия – дарителската кампания “Коледно желание” и мащабното информационно събитие Ден на Репродуктивното Здраве.
 
Какво представлява Денят на репродуктивното здраве?
 
Денят на репродуктивното здраве е една уникална инициатива, организирана от сдружение “Зачатие”. Провежда се всяка година в различен регион на страната ни. Идеята е на едно място да се срещнат лекари, ембриолози и специалисти по репродуктивно здраве с пациенти от избрания регион. Тази среща се провежда в неформална среда, всеки пациент може да се консултира с колкото пожелае от присъстващите специалисти. Дискутира се неофициално и свободно по различни теми, свързани с диагностика, лечение и превенция на стерилитета. Провеждат се информационни сесии, групови беседи. Представителите на различни медицински центрове отделят от своето време напълно безвъзмездно и всички консултации са абсолютно безплатни за нуждаещите се.
 
Какво да очакват посетителите на „Морското казино“ в Бургас на 10 юни т.г.?
 
Тази година е 12-тото поред издание на Деня на репродуктивното здраве под мотото “Нови хоризонти към мечтаното дете”. Както всяка година, така и този път посетителите в Бургас ще чуят презентации от водещи лекари за най-новите методи при лечението на стерилитет. Ще могат да зададат конкретни въпроси и да се включат в групови дискусии по актуални проблеми. Ще имат възможност да разгледат информационните щандове на клиниките, както и да направят безплатни индивидуални консултации с избрани от тях специалисти. До този момент присъствие в Бургас са потвърдили представители на повече от 12 клиники по репродуктивна медицина.
 

0
Още по темата: мечтабебеСдружение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Защо магнезият е важен през бременността?
Защо магнезият е важен през бременността?

Защо магнезият е важен през бременността?

Употреби на алое вера, за които може би не знаете
Употреби на алое вера, за които може би не знаете

Употреби на алое вера, за които може би не знаете