Трябва ли детето да спи заедно с родителите си?

Съвети на педиатъра Йордан Георгиев пред Puls.bg
1 юни 2017 10:07, Eкип на Puls.bg
7
Трябва ли детето да спи заедно с родителите си?
Reuters

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Затова днес ще ви запознаем с една тема, която е доста дискутирана сред родителите - трябва ли детето да спи при тях или не. И двете практики имат своите предимства и недостатъци и съответно своите поддръжници. Ето мнението на д-р Йордан Георгиев. 

Защо някои родители предпочитат детето да спи при тях?

Според привържениците на тази идея, а и според някои проучвания, спането на едно общо легло с детето има своите предимства:
 
Улеснява кърменето през нощта, като прави този процес по-удобен и за майката, и за детето.
По този начин кърмещата майка по-лесно синхронизира цикъла си на сън-бодърстване с този на детето.
Улеснява заспиването на детето, особено през първите няколко месеца, както и когато то се събуди случайно през нощта.Оказва положително влияние върху продължителността на нощния сън на детето.
 
Безопасно ли е обаче спането на общо легло?
 
Въпреки описаните ползи от деленето на едно легло с бебето, много от американските лекари препоръчват то да спи отделно. Основният риск е от задушаване, предизвикано от „запушване” на дихателните пътища от меките завивки, възглавници, играчки. Поради тази причина е важно да слагате детето да спи по гръб, на твърд матрак, без възглавници, играчки и всякакви други предмети, които могат да бъдат опасни за него.
 
Ето още някои препоръки за безопасния сън на бебето:
 
Облеклото му трябва да е добре преценено, за да се предотврати възможността от прегряване.
Не оставяйте детето да спи само на голямата спалня.
Уверете се, че таблата на леглото няма отвори или решетки, където детето би могло да се заклещи.
Никога не заспивайте, докато детето все още суче.
Трябва да избягате и да спите с бебето на кушетки, дивани и фотьойли.
 
Когато детето спи на общата спалня, сънят на родителите е много по-непълноценен. Обикновено майката се буди от всеки страничен шум, а хроничното безсъние има неблагоприятен ефект върху здравето й. Освен това бебето свиква да асоциира времето за сън с близостта на майка си. Това може да се превърне в проблем по време на обедните дремки или когато се наложи детето да заспи преди родителите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе абсурдно, нашият от ден едно отказа да спи на кревата си, вече е 1.6, който иска да дойде да се пробва да го накара! Яко му дyпe!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ми са били 7 деца и всичките с родителите са спали на земята на една постеля. Е санким хора не са станали. Аман от криворазбрана цивилизация. То сега като спят отделно, цъфнали та вързали.
4
3
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Това дали е разглезено и слабохарактерно не зависи от мястото където спи. Това е до ген и възпитание. Нашия син е на две и половина, спи при нас, но е най-оправния в детската ясла и непрекъснато получаваме суперлативи за поведението и държанието му.
3
5
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Детето-не,но бащата може при комшийката...
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На двойка познати 3г. им момченце още спи в леглото им. А имат 3 спални. Освен, че не могат да се опънат, детето е много разглезено и несамостоятелно. Няма респект от родителите си. Но разбира се, то не е виновно за слабохарактерието на родителите си.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен е абсурдно бебето да спи на спалнята до родителите си, освен ако не става въпрос за крайна мизерия. Иначе за първите месеци не е лошо креватчето му да е в тяхната спалня, но колкото по- бързо свикне да спи само, толкова по- добре.