Как да се храним при операция на сливиците?

Раната зараства постепенно
Обновена: 2 юни 2017 14:43 | 2 юни 2017 11:45, Eкип на Puls.bg
2
Как да се храним при операция на сливиците?
Reuters

Сливиците, наричани още тонзили, са лимфоидни органи, които представляват струпване на лимфна тъкан. Те са няколко – две небни, които се разполагат странично на фаринкса; една назофарингеална или т. нар. "трета сливица" – аденоидеа; и една езична сливица, която се разполага в корена на езика. Основната им функция е осигуряване защита на организма спрямо различни външни дразнители, които отключват имунната реакция. 

Отстраняването на сливиците е значително по-често налагаща се интервенция в детска възраст. В тази възраст тяхната активност е значително повишена и това може да обясни по-големите им размери, което се счита за физиологично.
 
Като чести причини, налагащи отстраняване на сливиците се посочват хроничният фарингит, повтарящи се възпалителни процеси в областта на гърлото, наличие на дихателни разстройства по време на сън, локално стрептококово огнище, склонност към чести перитонзиларни абсцеси, туморни формации и други.
 
На мястото на отстранената тонзила остава рана, която зараства постепенно и налага известни рестриктивни правила по отношение на храненето. Основно се препоръчва въздържание към гореща, твърда и груба храна.
 
Още първите часове след операцията се позволява пиенето на течности през устата. Седем до осем часа след операцията може да бъде започнато даването на течна храна, което продължава в следващите два дни. При добро възстановяване и без налични усложнения постепенно диетата се разширява и на около седми ден след оперативната интервенция пациентът може да премине на обща храна.
 
Под избягването на груба храна се разбира временното преустановяване консумацията на пълнозърнести храни, плодове или зеленчуци с люспи или покрити с власинки (праскови, ягоди, малини, краставици, домати, царевица).
 
От значение е избягването на дразнещи храни  - люто, кисело или добавяне на пикантни подправки към ястията. Дневният прием на сол не бива да надвишава 3-5 гр.
 
Храната се приготвя основно под формата на пюре, каша. Приемът на месо не се намалява, единственото изискване е в началото - първите дни след операцията да се приема в пасирана форма. Освен това ценните протеини, които се набавят при консумацията на месни продукти осигуряват по-бързото възстановяване. Консумацията на пържени храни временно се преустановява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едно време ми даваха сладолед и диня. ама то си боли,и слюнка да преглъщаш.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво ядене.