Какви рискове крие инфекциозната мононуклеоза?

Входна врата за вируса са лигавиците на носната кухина
3 юни 2017 19:50, Eкип на Puls.bg
1
Какви рискове крие инфекциозната мононуклеоза?
Reuters

Инфекциозната мононуклеоза е диагноза, натоварена с определена доза мистицизъм за повечето хора. Обикновено родителите са тези, които се сблъскват с нея, по повод ангина на детето им с по-различен от обичайното ход. Заболяването инфекциозна мононуклеоза е понятие, което едва ли чувате за първи път, но какво стои зад него? 

Това е вирусно заболяване, причиняващо се от Epstein-Barr virus (EBV), кръстен на своите откриватели. Протича с висока температура, генерализирана лимфаденопатия, засягане на черен дроб и слезка и характерна кръвна картина.
 
Как се заразяваме?
Този вирус пребивава само по хората и няма да го откриете в домашния си любимец. Съдържа се в слюнката и чрез нея се разпространява при кихане, кашляне, тоест – по въздушо-капков път, както и при интимни контакти. Заразяването с EBV далече не е равнозначно на заболяване от инфекциозна мононуклеоза.
Това обяснява факта, че едва около 5% от заболелите могат да си спомнят за контакт с болен, а огромна част от зрялото население се е срещало с вируса, без да е боледувало от обсъжданата болест. Много деца и младежи, при инфектиране с вируса, могат да нямат никакви симптоми, или да преболедуват кратко и леко от „настинка“, с нищо отличаваща се от обичайните такива. Между 35% и 50% от инфектираните в детска и юношеска възраст са тези, при които възниква инфекциозна мононуклеоза. 
 
Входна врата за вируса са лигавиците на носната кухина и оро-фаринкса. EBV може да ифектира само клетки, носители на определен вид рецептор – това са епителните клетки на назо-фарингеалната лигавица и B-лимфоцитите. Ето защо, попадайки на податлив терен, вирусът се размножава на първо място в епителните клетки на лигавиците. Оттам, той лесно достига кръвта и целевите му B-клетки (това са част от клетките на имунната система).
 
EBV стимулира тяхното делене и трансформация и количеството им в кръвта се увеличава. Това обяснява и името на заболяването – свободните В-клетки в кръвта се наричат още моноцити и оттам – инфекциозна мононуклеоза. Освен промяната в броя им, споменатата трансформация променя и качеството им – тяхното производство на имунно-активни вещества се променя и с това те потискат Т-клетките на имунната система. Тези явления са причина за споменатите в началото характерна кръвна картина ( променените брой и съотношение на имунните клетки) и фебрилитета (имунно-активните субстанции, отеляни от В-клетките).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари